Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ποιοι είναι οι κλάδοι που θα ευνοηθούν από την αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών

tags :
Goldman Sachs: Ποιοι είναι οι κλάδοι που θα ευνοηθούν από την αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών
Στο 6,2% τοποθετούν τον ρυθμό ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία οι αναλυτές του αμερικανικού ομίλου
Περισσότεροι αισιόδοξοι για την πορεία των κεφαλαιακών δαπανών (capex) των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφανίζονται οι αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου.
Σύμφωνα με την εκτίμησή τους –μετά από εξέταση 2.500 εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο- οι κεφαλαιακές δαπάνες αναμένεται ότι θα ενισχυθούν κατά 4%, σε ετήσια βάση, το 2017.
Τονίζουν, όμως, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει υπέρ-αισιοδοξία, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν παράγοντες στην παγκόσμια οικονομία που εμποδίζουν αυτήν τη θετική στροφή να διοχετευθεί με ισομερή τρόπο.
Ο αμερικανικός όμιλος εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φθάσει το 2017 στο 6,2%, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011.



Η υπερπροσφορά προϊόντων στις αγορές αρχίζει να υποχωρεί, χάρη και στην απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας ενεργοβόρων μονάδων σε τομείς όπως αυτοί χαλυβουργίας, άνθρακα, χημικών και τσιμεντοβιομηχανίας.
Ένα τρίτος και δύσκολος στη διαχείριση παράγοντας για τις εταιρείες που επιθυμούν να αυξήσουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες έγκειται στην ύπαρξη γεωπολιτικής και πολιτικής αστάθειας.
Αυτές δημιουργούνται από την ενίσχυση λαϊκίστικων κομμάτων, από την ύπαρξη όχι ισχυρά αυτοδύναμων κυβερνήσεων, από τα μη ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνουν αρκετές κυβερνήσεις αναφορικά με τη φορολογική τους πολιτική αλλά και την πολιτική που αφορά την εποπτεία των εταιρειών.

Οι κλάδοι που θα ενισχύσουν τις κεφαλαιακές δαπάνες

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε 13 κλάδους θα προχωρήσουν σε αύξηση των κεφαλαιακών τους δαπανών εντός της επόμενης τριετίας (2017-19), ενώ πέντε θα προχωρήσουν σε μείωσή τους.
Οι αναλυτές του ομίλου «συμπυκνώνουν» τις εκτιμήσεις τους στον παρακάτω πίνακα:



Παράλληλα οι αναλυτές του αμερικανικού ομίλου συγκεντρώνουν σε έναν πίνακα τις 33 διεθνείς εταιρείες οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες τουλάχιστον 5% στο διάστημα 2017-19 (σε σύγκριση με το διάστημα 2015-17).



Υπάρχουν, όμως και οι εταιρείες που ευνοούνται όταν άλλες επιχειρήσεις αυξάνουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες.
Έτσι οι αναλυτές της Goldman Sachs προτείνουν ακόμη 11 επιχειρήσεις που συγκαταλέγονται σε αυτόν τον κύκλο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης