Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσο κοντά είναι το κραχ στις παγκόσμιες αγορές; - Τι μας έμαθε πραγματικά η «μαύρη Δευτέρα» του 1987

tags :
Πόσο κοντά είναι το κραχ στις παγκόσμιες αγορές; - Τι μας έμαθε πραγματικά η «μαύρη Δευτέρα» του 1987
Από τους 13 κύκλους σύσφιξης της Fed που υπήρξαν μετά τον πόλεμο, οι 10 εξ αυτών έχουν τελειώσει σε απροσδόκητη ύφεση
Πότε θα σκάσει η φούσκα που έχει δημιουργηθεί από την υπερ-ποσότητα χρήματος που βρίσκεται στην παγκόσμια οικονομία από το συντονισμένο σχέδιο των κεντρικών τραπεζών;
Αυτό είναι το ερώτημα που αναζητά απάντηση στο μυαλό των περισσότερων αναλυτών και traders που διακρίνουν έστω και με δυσκολία ότι το συνεχές ράλι στις παγκόσμιες αγορές κάποια στιγμή θα σταματήσει.
Και όσο αυτό διαρκεί, τόσο βίαια θα σπάσει αυτή η φούσκα, συμφωνούν οι περισσότεροι.
Η αγορά ταύρων στις μετοχές ήδη διαρκεί από την άνοιξη του 2009.
Έχουμε 2017 και οι αμερικανικές μετοχές δεν έχουν κάνει κάποια σοβαρή διόρθωση.
Οι περισσότεροι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κάποιο σενάριο στον άμεσο ορίζοντα.
Αν και μερικοί αναλυτές παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση με εκείνη που βίωνε ο κόσμος στις παραμονές του ξεσπάσματος της κρίσης του 2007, υπάρχουν κάποιοι "γηραιότεροι" αναλυτές που υπενθυμίζουν τις εποχές του 1987.
Ακριβώς 30 χρόνια μετά τη "μαύρη Δευτέρα" της 19ης Οκτωβρίου 1987 κανείς σήμερα δεν αποδέχεται ότι οι αποτιμήσεις των περισσότερων μετοχών είναι ακριβές.
Το 1987 η αγορά μετοχών των ΗΠΑ αυξήθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του έτους καθώς η τιμή του πετρελαίου ανέκαμπτε, από τα σχεδόν 8 δολάρια το βαρέλι στα 30 δολάρια το βαρέλι.
Η αμερικανική οικονομία άρχισε να επιταχύνεται κυρίως και μέσω του αντίκτυπου της μείωσης του επιτοκίου του 1986, με το φθηνότερο δολάριο να υποστηρίζει την οικονομία.
Βέβαια, τον Φεβρουάριο του 1987, το G6, τα 6 πλουσιότερα έθνη του κόσμου, υπέγραψε το συμφωνητικό του Λούβρου που συμφώνησε να σταματήσει την πτώση του δολαρίου που ήταν σε εξέλιξη από το 1985.
Λίγο αργότερα άρχισε και η Fed να αυξάνει τα επιτόκια, σταθεροποιώντας το δολάριο.
Όταν λοιπόν, προς μεγάλη έκπληξη όλων, η Δυτική Γερμανία αύξησε τα επιτόκια στην αρχή του Οκτωβρίου του 1987, οι εντάσεις αυξήθηκαν έντονα μεταξύ των ΗΠΑ και της Δυτικής Γερμανίας.
Ο τότε Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, James Baker, άσκησε σκληρή κριτική κατά το Σαββατοκύριακο πριν από τη "μαύρη Δευτέρα" (όπως έγινε γνωστό), αναστατώνοντας τις αγορές.
Ο φόβος ήταν ότι το δολάριο θα μπορούσε να επαναλάβει την ταχεία πτώση του (πράγματι αυτό ήταν που έλεγε ο Baker).
Το αποτέλεσμα ήταν το κραχ της "μαύρης Δευτέρας".
Πριν από μερικές ημέρες, σε άρθρο του γκουρού των χρηματιστηρίων RobertShiller στους NY Times για την 30ή επέτειο του κραχ, υποστηρίχθηκε ότι δεν ήταν η ασφάλιση χαρτοφυλακίου που ήταν υπεύθυνη για τη συντριβή, όπως υποστήριξαν οι επίσημες έρευνες, αλλά ο φόβος πέρασε από στόμα σε στόμα.
Σύμφωνα με τον Shiller, στην ηλικία του Διαδικτύου, υπάρχει ακόμα περισσότερο περιθώριο για τον φόβο να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, προκαλώντας σε ελάχιστα λεπτά ένα ακόμη πρωτοφανές κραχ, το οποί φυσικά θα περιοριζόταν έως το 20% σε μία μόνο ημέρα λόγω των κανόνων διακοπτών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η θρυαλλίδα που πυροδότησε το κραχ του 1987 ήταν ο φόβος της αμερικανικής ύφεσης που προκάλεσε η πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου των ΗΠΑ, η οποία υποθετικά θα σταματούσε μια κατάρρευση του δολαρίου.
Θα μπορούσε αυτό να συμβεί και πάλι;
Φυσικά θα μπορούσε, αναφέρουν αρκετοί αναλυτές.
Θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και... αύριο δεδομένης της εξαιρετικά υψηλής αποτίμησης των αμερικανικών μετοχών και της παγκόσμιας συναίνεσης για μια συνεχιζόμενη επιτάχυνση στον οικονομικό κύκλο.
Την ίδια ώρα, μην ξεχνάμε ότι η Fedβρίσκεται εν μέσω ενός κύκλου σύσφιξης.
Σύμφωνα άλλωστε με έρευνα του DavidRosenberg του Gluskin Sheff από τους 13 κύκλους σύσφιξης της Fed που υπήρξαν μετά τον πόλεμο, οι 10 εξ αυτών έχουν τελειώσει σε απροσδόκητη ύφεση.
Σε αυτά τα επίπεδα της αποτίμησης μετοχών, ο φόβος μιας ύφεσης, όσο εσφαλμένος και αν είναι, μπορεί να προκαλέσει μια ταχεία αλλαγή στις προσδοκίες της αγοράς.
Η προσδοκία, ή το πιο σημαντικό, ο φόβος της ταχύτερης αύξησης του επιτοκίου της Fed
 απειλεί την οικονομική ανάκαμψη.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης