Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΔΝΤ «σαμποτάρει» τα stress tests και η Ελλάδα θέλει deal θυσιάζοντας το χρέος…για clean exit και τράπεζες χωρίς ΑΜΚ

Το ΔΝΤ «σαμποτάρει» τα stress tests και η Ελλάδα θέλει deal θυσιάζοντας το χρέος…για clean exit και τράπεζες χωρίς ΑΜΚ
Το ΔΝΤ θα πιέσει μέσω των τραπεζών και των stress tests να μην έχει η Ελλάδα καθαρή έξοδο και η Ελλάδα θα δώσει μάχη ώστε οι τράπεζες να μην ανακεφαλαιοποιηθούν ώστε να έχει η χώρα καθαρή έξοδο έστω και υποτυπώδη από τα μνημόνια θυσιάζοντας το χρέος
Ένα απίστευτο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά τα σχέδια της Ελλάδος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Η φράση καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι προφανώς ουτοπία αλλά για επικοινωνιακούς λόγους θα χρησιμοποιηθεί συστηματικά το επόμενο διάστημα από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  
Το παρασκήνιο σχετίζεται με τις τράπεζες και το σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια το clean exit.  
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές το ΔΝΤ ενώ εμφανίστηκε άνετο στην παραχώρηση των AQRs των ελέγχων για τα στοιχεία ενεργητικού φαίνεται ότι ασκεί πιέσεις ώστε το δυσμενές σενάριο στα stress tests των ελληνικών τραπεζών να είναι όντως δυσμενές σενάριο…
Ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών είναι πιο καθοριστικός από ότι πολλοί πιστεύουν.
Οποιαδήποτε εμπλοκή στα stress tests προφανώς θα ναρκοθετήσει την προσπάθεια για clean exit για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί πόλοι στα παρασκήνια του ελληνικού μακροχρόνου σήριαλ…
Από την μια το ΔΝΤ βλέπει ότι το σχέδιο για ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει καταρρεύσει…
Το ΔΝΤ θα πιέσει στα stress tests και ειδικά στο δυσμενές σενάριο που θα έχει λόγο και ρόλο στην διαμόρφωση του.
Το ΔΝΤ γνωρίζει ότι αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα και γνωρίζει ότι χωρίς το χρέος να καταστεί βιώσιμο η Ελλάδα θα βρεθεί πάλι σε αδιέξοδο αργά ή γρήγορα.
Έτσι λοιπόν θα επιχειρήσει μέσω των τραπεζών να ασκήσει πίεση ώστε ουσιαστικά να μην υπάρξει ούτε τυπικά clean exit καθώς με ρεαλιστικά κριτήρια δεν θα μπορούσε να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια.
Το ΔΝΤ θέλει να διατηρηθεί το πέπλο προστασίας πάνω από την Ελλάδα άπαξ και η διευθέτηση του χρέους έχει ναυαγήσει.
Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση θέλει deal με τους ευρωπαίους στο οποίο θα θυσιάσει τα μέτρα για το χρέος….οι απαιτήσεις της Ελλάδος έχουν εντυπωσιακά μειωθεί κατά τρόπο απαράδεκτο και θα αποδεχθεί πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και ειδικά ιδιωτικοποιήσεις.
Για την θυσία του χρέους που αποτελούσε το νούμερο 1 πρόβλημα της Ελλάδος τα τελευταία 7 χρόνια…η ελληνική κυβέρνηση ζητάει φόρμουλα ώστε πολιτικά να στέκει το επιχείρημα περί clean exit περί τέλους του μνημονίου καθώς και στα stress tests να μην επιβαρυνθούν οι τράπεζες με νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών προβλέπει ανεπίσημα ότι ενώ θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες…οι τράπεζες στην Ελλάδα μάλλον δεν θα χρειαστούν άλλη ανακεφαλαιοποίηση.
Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν γνωρίζει ότι πρέπει να προστατέψει τις τράπεζες καθώς οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα επιβάλλει κάποιο νέο πρόγραμμα που μπορεί να μην έχει την μορφή μνημονίου αλλά π.χ. νέας πιστωτικής γραμμής ECCL…οπότε το clean exit θα αποδειχθεί αέρας κοπανιστός.
Εάν όμως θυσιάζοντας το χρέος και βγάζοντας από την δύσκολη θέση πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δέχονται μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει οι τράπεζες να  περάσουν τα stress tests χωρίς κεφαλαιακές ανάγκες και έτσι να διασφαλίσει μια έστω και ψευδεπίγραφη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια…ο πολιτικός στόχος θα έχει επιτευχθεί.

Συμπέρασμα

Πρακτικά τι συμβαίνει;

Το ΔΝΤ θα πιέσει μέσω των τραπεζών και των stress tests να μην έχει η Ελλάδα καθαρή έξοδο και η Ελλάδα θα δώσει μάχη ώστε οι τράπεζες να μην ανακεφαλαιοποιηθούν ώστε να έχει η χώρα καθαρή έξοδο έστω και υποτυπώδη από τα μνημόνια θυσιάζοντας το χρέος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης