Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σωματείο Union Eurobank: Ανάγκη προστασίας της υφιστάμενης απασχόλησης

tags :
Σωματείο Union Eurobank: Ανάγκη προστασίας της υφιστάμενης απασχόλησης
Οι δυσκολίες στον κλάδο δεν μπορούν να έχουν μόνιμα θύματα τους εργαζομένους
Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που διέρχεται ο Κλάδος μας και την οφειλόμενη προετοιμασία των Τραπεζών ενόψει των stress tests και του ενδεχόμενου να προκύψει κεφαλαιακή ζημιά, λόγω αύξησης των προβλέψεων για τα «κόκκινα δάνεια» κλπ.
Γνωρίζουμε για την δέσμευση των Τραπεζών έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) η οποία ενέκρινε τα σχέδια αναδιάρθρωσης (restructuring plans) που προέβλεπαν μείωση του Προσωπικού, μείωση των καταστημάτων, πωλήσεις μη τραπεζικών θυγατρικών στην Ελλάδα και των τραπεζικών θυγατρικών στο εξωτερικό.
Παράλληλα όμως γνωρίζουμε ότι τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που «έτρεξαν» (έστω και άτυπα) πέτυχαν τον «στόχο» τουλάχιστον για την Eurobank που έχει καλύψει το πλάνο του αναθεωρημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης (max καταστημάτων μέχρι το 2018 τα 510 και max υπαλλήλων 9.800), αλλά «αστόχησαν» στο κατά την γνώμη της ποιοτικό κομμάτι, αφού αποχώρησαν πολλοί επιθυμητοί υπάλληλοι… Από την άλλη όμως τα κενά Προσωπικού που δημιουργήθηκαν καλύφθηκαν με «δανεικούς» εργαζόμενους σε τρόπο τέτοιο που η Τράπεζα να διαθέτει σήμερα περίπου 500 εργαζόμενους με μη τραπεζική σύμβαση εργασίας…
Αυτοί οι τελευταίοι (προσλήψεις ελαστικής μορφής) εμφανίζονται στα επίσημα βιβλία της Πολιτείας ως… μείωση της ανεργίας.
Η αλήθεια όμως είναι ότι προκύπτουν δια της απαξίωσης της εργασίας, αφού οι υπάλληλοι χάνουν τις ειδικότητες τους (ακόμα και οι ταμίες) ή η τεχνολογία (Digital Banking) και άλλες οικονομικές δυνάμεις (παράλληλο «τραπεζικό» σύστημα και εναλλακτικά δίκτυα) τους καθιστούν μη απαραίτητους και πεδίο μείωσης εργατικού κόστους…
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό, αφού ακόμα και με την φαινομενική μείωση της ανεργίας, μέσω των ελαστικών μορφών απασχόλησης, προκύπτει το φαινόμενο της υποαπασχόλησης που για τις χώρες της ευρωζώνης φτάνει το 18% δηλαδή διπλάσιο από την επίσημη ανεργία (9,3%)!!!
Άρα από κοινωνικής και οικονομικής άποψης η ανάγκη προστασίας της υφιστάμενης απασχόλησης παραμένει και ως εθνικός στόχος, αφού οι προσωρινές θέσεις εργασίας και αν ακόμα υπάρξουν δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δημιουργούν άλλο με τις «χαμηλής ποιότητας θέσεις εργασίας» που και ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Mario Draghi έχει παραδεχτεί.  
Επειδή πρόσφατα πολλοί αφυπνίστηκαν με την σοβαρότητα του προβλήματος της διατήρησης της υφιστάμενης απασχόλησης ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας ότι για το συγκεκριμένο καυτό ζήτημα έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις μας που μπορούν να δουν στο site του Σωματείου μας:

Οι θέσεις του Union

Νο 39/31-03-2016
Νο 70/05-10-2016
Νο 74/03-11-2016  
Νο 86/28-12-2016  
Νο 109/28-04-2017

Πέρα δε από τις πυκνές συναντήσεις με την Τράπεζα για το ίδιο θέμα, της έχουν κοινοποιηθεί και τρία (3) σχετικά υπομνήματα με ανάλυση του κινδύνου, αλλά και με προτάσεις για όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό, αλλά απαιτεί ψυχραιμία και καθαρή σκέψη.
(Τα έγγραφα μας με Α.Π. 517/04-10-2016, 546/27-10-2016, 580/25-11-2016).
Δημοσιοποιούμε και το τελευταίο σχετικό μας  υπό μ ν η μ α  που έχουμε ήδη καταθέσει από τον Ιούλιο (Α.Π. 856/28-07-2017), για να γνωρίζουν οι συνάδελφοι την υπευθυνότητα των χειρισμών μας στον κατάλληλο χρόνο για την αντιμετώπιση ενός τεραστίου προβλήματος που αγκαλιάζει όλο τον τραπεζικό Κλάδο και φυσικά και την Eurobank. Υπενθυμίζουμε ότι αγωνιζόμαστε για το σύνολο του Προσωπικού της Τράπεζας, χωρίς διαχωριστικές ετικέτες και κοντόφθαλμες συνδικαλιστικές σκοπιμότητες, αλλά και για την ίδια την Τράπεζα που θέλουμε να παραμείνει ως αυτόνομη και συστημική οντότητα, του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα, για να έχουν αντίκρισμα και οι προτάσεις μας που στοχεύουν στην διατήρηση της απασχόλησης και των κεκτημένων δικαιωμάτων και συμφερόντων όλων των εργαζομένων.  
Η τελευταία παρέμβαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank κ. Φ. Καραβία σε εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου “Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy (MIT Press, September 2017)” ότι το «τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει  την πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs» εκφράζει και την δική μας συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη των Τραπεζών και ιδιαίτερα της Eurobank της οποίας η χρηματιστηριακή αξία είναι ευθέως ανάλογη με την μείωση του προβληματικού χαρτοφυλακίου των δανείων της.
Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτή την πανστρατιά μείωσης των προβληματικών δανείων της Τράπεζας, γιατί σύμφωνα με έγκυρες γνώμες επενδυτικών οίκων υπολογίζεται ότι αν ως Τράπεζα καταφέρουμε να μειώσουμε κατά 70%-80% το προβληματικό χαρτοφυλάκιο δανείων τότε η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank θα διπλασιαστεί και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας…
(Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς για κάθε 10 δισ. μείωσης των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα αναλογεί άνοδος στις μετοχές κατά 15% με 18%).
Το γεγονός αυτό επιδρά ευνοϊκά και στην διατήρηση της απασχόλησης στην Τράπεζα, αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας της, γιατί επιτρέπει την υλοποίηση του πάγιου  αιτήματος μας που είναι η μετάταξη όλων των συναδέλφων που υπηρετούν στις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου Eurobank στην Τράπεζα, αφού ήδη εκτελούν κύρια τραπεζική εργασία και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας.






 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης