Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Οι επενδυτές εμφανίζουν σημάδια… σχιζοφρένειας λόγω ανόδου των αγορών

Goldman: Οι επενδυτές εμφανίζουν σημάδια… σχιζοφρένειας λόγω ανόδου των αγορών
Οι επενδυτές φαίνεται να «τρέμουν» μία απότομη διόρθωση στις μετοχικές αποτιμήσεις
Την έντονη ανησυχία των επενδυτών καθώς οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, τονίζει σε έκθεσή του ο Charles Himmelberg, αναλυτής της Goldman Sachs.
Όπως υπογραμμίζει ένας από τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές εμφανίζουν σχεδόν… σχιζοφρενική συμπεριφορά είναι το γεγονός ότι οι αγορές δεν έχουν σημειώσει μία συνολική πτώση 5% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών.
Ως εκ τούτου οι επενδυτές, σημειώνει ο Himmelberg, φοβούνται ότι κάποια στιγμή θα συμβεί το αναπόφευκτο, δηλαδή μία ισχυρή διόρθωση στις αγορές.
Την ίδια ώρα, όμως, τα περισσότερα μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή πορεία.



Επομένως οι επενδυτές κατανοούν ότι δεν πρέπει να φύγουν από τις αγορές, αλλά φοβούνται και να μείνουν για ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Οι περισσότεροι πελάτες μας αυτοχαρακτηρίζονται ως «απρόθυμα αισιόδοξοι» (reluctant bulls).
Ενώ οι αποτιμήσεις έχουν διογκωθεί, η ανάπτυξη ακολουθεί πολύ καλή πορεία και κανένας επιχειρηματικός κλάδος στην αμερικανική οικονομία δεν εμφανίζει σημάδια ανισορροπίας ικανά να οδηγήσουν σε ύφεση», τονίζει ο αναλυτής της Goldman.
Ο Himmelberg μοιάζει να κατανοεί πλήρως τον προβληματισμό των επενδυτών, υποστηρίζοντας ότι έχουν δίκιο να φοβούνται το ρίσκο που κρύβουν οι αγορές.
Βέβαια προσθέτει ότι η ανυπαρξία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας δημιουργεί ένα αρκούντως σταθερό περιβάλλον για τους επενδυτές.



Ένας ακόμη φόβος των επενδυτών είναι ότι το τρέχον ράλι στις αγορές έχει στηριχθεί αποκλειστικά στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που εμφανίζουν οι κεντρικές τράπεζες.
Ως εκ τούτου μόλις αυτά σταματήσουν (κάτι που έχει γίνει στις ΗΠΑ) ή μειωθούν (όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΚΤ) οι τάσεις στις αγορές θα αλλάξουν και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε sell-off.
Αυτό που ουσιαστικά συμβουλεύει ο αναλυτής της Goldman Sachs τους επενδυτές είναι να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε «απότομες» κινήσεις είτε αυτές αφορούν την αύξηση είτε τη μείωση των θέσεών τους σε μετοχές.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης