Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο: Οι τράπεζες καταχρηστικά παρακρατούν 40% παραπάνω

tags :
Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο: Οι τράπεζες καταχρηστικά παρακρατούν 40% παραπάνω
Γιατί αυτό το ποσό να χάνεται από την αγορά;
Μια αύξηση των υποχρεώσεων που μπορεί να φτάσει έως 40% αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο σήμερα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τα τεράστια προβλήματα της ανατίμησης του νομίσματος.
Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως τα περισσότερα δάνεια συνήφθησαν με την ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου να ήταν στο 1,60.
Ένα δάνειο, δηλαδή, των 100.000 ελβετικών φράγκων αντιστοιχούσε τότε σε 62.500 ευρώ.
Σήμερα το εν λόγω δάνειο μόνο λόγω ισοτιμίας θα έχει ένα άληκτο κεφάλαιο περίπου 87.000 ευρώ, αύξηση δηλαδή του ποσού κατά 40%.
Το bankingnews.gr μίλησε με μέλος του ΔΣ του συλλόγου, την κ. Δ. Σονιάδου.
Μας ενημέρωσε πως σε 8 μήνες περίπου  αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών για την συλλογική τους προσφυγή κατά της Eurobank.
Εάν το Εφετείο επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση με αριθμό 334 θα σημάνει μια νέα εποχή αφού θα ανοίξει το δρόμο για την εξόφληση αυτών των δανείων με βάση την ισοτιμία που υπήρχε κατα την σύναψη της σύμβασης.
Η κ. Σονιάδου μας πληροφόρησε ότι αυτό το διάστημα αναμένουν άλλες τρεις πρωτόδικες  αποφάσεις για τις συλλογικές πρόσφυγες κατα Alphabank, Εθνική.
Έχουν την εκτίμηση ως σύλλογος  πως οι αναμενόμενες αποφάσεις θα είναι θετικές αφού τόνισε πως η βάση όλων αυτών των προσφυγών είναι η ίδια, το ίδιο προϊόν, το δάνειο σε ελβετικό φράγκο.
Έτσι η πρωτόδικη απόφαση κατα της Eurobank πιστεύουν πως θα αποτελέσει οδηγό και για αυτές.
Η ίδια αναφέρει πως οι τρεις αυτές αποφάσεις θα αποτελέσουν άλλο ένα όπλο πίεσης για τον δρόμο προς τη νομοθέτηση της απόφασης 334.
Οι τράπεζες απο την πλευρά τους σε αυτή τη φάση ακολουθώντας τον Κώδικα  Δεοντολογίας  προτείνουν στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που προσέρχονται για ρύθμιση, λύσεις όπως είναι  η επιμήκυνση ή το πάγωμα μέρος του δανείου, ή μείωση της δόσης για ένα χρονικό διάστημα.
Λύσεις που για τον σύλλογο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το μεταθέτουν στο μέλλον.
Ο Σύλλογος των Δανειοληπτών από πέρυσι είχε ζητήσει ψήφισμα απο 45 δήμους και 11 περιφέρειες για την στήριξη τους στο οποίο και όλοι οι δήμοι και οι περιφέρειες ανταποκρίθηκαν θετικά.
Τα ένα λόγω μάλιστα ψηφίσματα  έχουν κατατεθεί ήδη στη Βουλή.
Το πρόβλημα όπως αναφέρει η κυρία Σονιάδου για το οποίο πολεμάμε δεν είναι το πόσο θα μπορέσουμε εμείς ως δανειολήπτες να αντέξουμε να πληρώνουμε τις πλέον δυσβάσταχτες δόσεις αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καταχρηστικότητα των τραπεζών που δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη.
Αυτό που επιπλέον υπογραμμίζει ο σύλλογος είναι γιατί αυτό το 40%-60% που πληρώνουν επιπλέον στις τράπεζες λόγω της αύξησης  ισοτιμίας να χάνεται από την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Αθανασία Ακριβου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης