Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 4/12/17 η εκλογή του νέου επικεφαλής του Eurogroup - Οι 6 υποψήφιοι και η «μάχη» de Guindos - Kazimir

Στις 4/12/17 η εκλογή του νέου επικεφαλής του Eurogroup - Οι 6 υποψήφιοι και η «μάχη» de Guindos - Kazimir
Ο Iσπανός de Guindos και ο Σλοβάκος Kazimir είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι
Σε εξέλιξη είναι η κούρσα διαδοχής του Jeroen Dijsselbloem στο νευραλγικό πόστο της προεδρίας του Eurogroup.
H πολυτάραχη θητεία του Ολλανδού πολιτικού στο τιμόνι του άτυπου οργάνου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2018 και ήδη έχουν πέσει - ανεπίσημα - στο τραπέζι τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του.
Οι κρίσιμες εκλογές που θα αναδείξουν τον διάδοχο του Dijssleblomen θα πραγματοποιηθούν στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 4 Δεκεμβρίου 2017.
Να σημειωθεί ότι για την κάλυψη των σημαντικότερων θέσεων στους μεγάλους ευρωπαϊκούς θεσμούς παραδοσιακά λαμβάνονται υπ’ όψιν πολιτικά και γεωγραφικά κριτήρια.
Όπως είχε γράψει η Handelsblatt, οι τέσσερις σοσιαλδημοκράτες στο Eurogroup (Padoan, Kazimir, Centeno), έχουν ήδη κινητοποιηθεί.
Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά από τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο, το οποίο όμως δεν έχει ορίσει ακόμη τον διάδοχο του υπουργού Οικονομικών Wolfang Schaeuble, καθώς δεν έχουν τελεσφορήσει οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν τις αρχές του 2018.

Luis De Guindos

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, ο κεντροδεξιός luis De Guindos θεωρείται ένα από τα φαβορί για την προεδρία του Eurogroup, κυρίως λόγω παλαιότητας και κατάρτισης.
Ωστόσο, αυτός ενδέχεται να μην είναι ο βασικός στόχος του De Guindos καθώς, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στη θέση του Vitor Costancio, η θητεία του οποίου στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ λήγει στα μέσα του 2018.
Με τον de Guindos εκτός κούρσας, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι υψηλότερες για τους υποψήφιους από την κεντροαριστερά, συμπεριλαμβανομένου του Kazimir της Σλοβακίας και του Centeno της Πορτογαλίας.
Σε περίπτωση ανάληψης της προεδρίας του Eurogroup από τον de Guindos, το όργανο θα περάσει στα χέρια ενός εκπροσώπου του ευρωπαϊκού Νότου.
Ωστόσο αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της πολιτικής που ακολουθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Mariano Rajoy, η οποία συγκλίνει με τις θέσεις του Βερολίνου.

Bruno Le Maire

To σημαντικό μειονέκτημα του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας στην κούρσα διαδοχής του Eurogroup, θα μπορούσε να είναι εγχώριο:
Η κυβέρνηση του Emanuel Macron έχει μπροστά της δύσκολες μεταρρυθμίσεις και ίσως ο διορισμός του Le Maire στην προεδρία του Eurogroup να μην είναι συνετή επιλογή.

Peter Kazimir

O υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir, είναι ένας από τους λίγους υποψήφιους από την κεντροαριστερά που πληρούν το προφίλ που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κεντροδεξιά και ειδικά από τη Γερμανία.
Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν το εάν ο επικεφαλής της σλοβακικής οικονομίας έχει την επιρροή και τη διπλωματική αίσθηση που χρειάζεται για να διαδεχθεί τον Dijsselbloem.

Pierre Gramegna

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου θεωρείται outsider, καθώς κάποιοι ενδέχεται να θεωρήσουν υπερβολικό ακόμα μια κορυφαία θέση της Ευρώπης να κατέχεται από Λουξεμβούργο (καθώς ο Jean-Claude Juncker είναι πρόεδρος της Κομισιόν).

Mario Centeno

Ο υπουργός Οικονομικών της Ποερτογαλίας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του Eurogroup.
Υπέρ του λειτουργεί το γεγονός ότι προέρχεται από το σοσιαλιστικό κόμμα, καθώς αυτή τηυ στιγμή η πλειοψηφία των θεσμών της ΕΕ ελέγχεται από τους κεντροδεξιούς και θα πρέπει να  μια ισορροπία.

Pierre Carlo Padoan

Ωστόσο το ίδιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς και για τον Ιταλό Pier Carlo Padoan, καθώς οι Ιταλοί ηγούνται ήδη στην ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επίσης η Ιταλία ετοιμάζεται για εθνικές εκλογές εντός του 2018, οπότε η υποψηφιότητα Padoan απομακρύνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης