Μπρα ντε φερ κυβέρνησης - δανειστών για αναστολή των φόρων υπεραξίας στα ακίνητα και ΦΠΑ στα νησιά έως 31/12/18

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης - δανειστών για αναστολή των φόρων υπεραξίας στα ακίνητα και ΦΠΑ στα νησιά έως 31/12/18
Το θέμα θα ξανασυζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη που θα έχουν τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια με αυτά των δανειστών
Σε μεγάλη διελκυστίνδα με τους δανειστές εξελίσσεται η πρόταση της κυβέρνησης να «παγώσουν» για ακόμη ένα χρόνο, έως τις 31-12-2018, η αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου που παραμένουν σε ειδικό καθεστώς και η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Πρόκειται για δύο μέτρα γνωστά από το παρελθόν για τη θύελλα αντιδράσεων που είχαν σηκώσει- ιδιαίτερα αυτό του ΦΠΑ στο οποίο αντιδρούσαν φορείς, επιχειρηματίες του τουρισμού και κάτοικοι των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου - με αποτέλεσμα τώρα το οικονομικό επιτελείο να δίνει μάχη με τους πιστωτές να μην ξεκινήσει η εφαρμογή τους.
Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις που είχε με τους δανειστές, οι οποίοι όμως δεν έτειναν ευήκοα ώτα στα ελληνικά επιχειρήματα για την εξαίρεση των δύο αυτών μέτρων από τη δωδεκάδα που θα μπει σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2018 και προβλέπει: περικοπές επιδομάτων, αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb, επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος κ.ά..
Το θέμα θα ξανασυζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη που θα έχουν τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια με αυτά των δανειστών και εκτιμάται ότι ίσως η Αθήνα καταφέρει να κερδίσει το ένα από τα δύο μέτρα, με πιθανότερο την αναστολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, για την εφαρμογή του οποίου, λόγω των συνεχών παρατάσεων που παίρνει από το 2014 και μετά, δεν έχει γίνει καμία προεργασία.
Από την άλλη, στην Ελλάδα του Μνημονίου δεν υπάρχουν μεταβιβάσεις ακινήτων ή αυτές πουν γίνονται είναι εξαιρετικά λίγες και από αυτές που... βγάζουν μάτι.
Μόνο φιλέτα.
Έτσι, βασικό επιχείρημα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι ότι μετά την κατάρρευση των εμπορικών τιμών των ακινήτων, ο συγκεκριμένος φόρος θα αποφέρει ελάχιστα έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει νέα προβλήματα στην ελληνική κτηματαγορά που ακόμη δεν έχει βρει πυξίδα.
Επίσης, το 2018 θεωρείται χρονιά ανατροπών στη φορολογία των ακινήτων, που θα προκύψουν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.
Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής είναι υπόχρεος σε φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.
Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 θα απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.
Για το ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα 32 νησιά η κυβέρνηση επιδιώκει την παράτασή του για ακόμη ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018.
Αυτό με το αιτιολογικό ότι ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται νησιά που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές (θεομηνίες στη Σαμοθράκη, η Λέσβος και η Κως επλήγησαν από σεισμό το καλοκαίρι του 2017) ενώ υπάρχουν και νησιά με αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι τότε από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι συντελεστές ΦΠΑ σε αυτά νησιά θα πρέπει να αυξηθούν στα επίπεδα ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα επιφέροντας με αυτό τον τρόπο εκτεταμένο κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες. Ο ΦΠΑ από  5%, 9% και 17% που είναι σήμερα θα ψηλώσει σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS