Διεθνή

Σαουδική Αραβία: «Παιχνίδια» εξουσίας και δισεκατομμυρίων δολαρίων, πίσω από τις εκκαθαρίσεις για τη διαφθορά

Σαουδική Αραβία: «Παιχνίδια» εξουσίας και δισεκατομμυρίων δολαρίων, πίσω από τις εκκαθαρίσεις για τη διαφθορά
Ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε σε επίδειξη δύναμης με τις «εκκαθαρίσεις» κατά της διαφθοράς
Έως και 1,5% υποχώρησε η χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας, πριν ανακάμψει μερικώς σήμερα (5/11) στο άκουσμα της είδησης των «εκκαθαρίσεων» για λόγους διαφθοράς.
Ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε σε επίδειξη δύναμης με τις «εκκαθαρίσεις» κατά της διαφθοράς διατάζοντας τις συλλήψεις μελών της βασιλικής οικογένειας, υπουργών και επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Alwaleed bin Talal, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς επιχειρηματίες του βασιλείου.
Ο πρίγκιπας Alwaleed, ανιψιός του βασιλιά και ιδιοκτήτης της εταιρείας επενδύσεων Kingdom Holding, επενδύει σε επιχειρήσεις όπως η Citigroup  και το Twitter.
Συνολικά συνελήφθησαν 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί που κρατήθηκαν, όπως δήλωσαν δύο ανώτεροι υπάλληλοι δήλωσαν στο Reuters.
Η εκκαθάριση ενάντια στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ του βασιλείου στόχευε επίσης τον επικεφαλής της εθνικής φρουράς πρίγκιπα Miteb bin Abdullah ο οποίος κρατήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον πρίγκιπα Khaled bin Ayyaf.
Τα νέα της εκκαθάρισης ήρθαν νωρίς την Κυριακή (5/11/2017), αφού ο βασιλιάς Mohammed αποφάσισε τη δημιουργία μιας επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπό την προεδρία του πρίγκιπα Mohammed bin Nayef, του 32χρονου γιου του που συγκεντρώνει τις νέες υπερεξουσίες του βασιλείου.
Το νέο όργανο έλαβε ευρείες εξουσίες για τη διερεύνηση υποθέσεων, την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και ταξιδιωτικών περιορισμών και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
«Η χώρα δεν θα υπάρξει στο μέλλον αν δεν ξεριζωθεί η διαφθορά και δεν συλληφθούν οι υπόλογοι» αναφέρει το βασιλικό διάταγμα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συλλήψεις ήταν άλλο ένα προληπτικό μέτρο από τον πρίγκιπα της χώρας για να απομακρύνει ισχυρές μορφές από τα κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
Η απόφαση αυτή υπενθυμίζει το παλατιανό πραξικόπημα τον Ιούνιο 2017 με το οποίο ο βασιλιάς Salman απομάκρυνε τον μεγαλύτερο  εξάδελφό του Mohammed bin Nayef από τη διαδοχή για τον θρόνο και το υπουργείο Εσωτερικών.
Κατά το 2016 ο βασιλιάς Salman κλήθηκε να διαχειριστεί προσωπικά αποφάσεις για τις στρατιωτικές, ξένες, οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές του βασιλείου, προκαλώντας δυσαρέσκεια μεταξύ της δυναστείας των Al Saud, τμήματα των οποίων έχουν απογοητευτεί από τη άνοδό του.

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρίγκιπα Mohammed

Η «γραμμή» μεταξύ των δημόσιων κεφαλαίων και των χρημάτων της βασιλικής οικογένειας είναι απολύτως ασαφής  στη Σαουδική Αραβία, μια απόλυτη μοναρχία που κυβερνάται από ένα ισλαμικό σύστημα στο οποίο ο νόμος δεν κωδικοποιείται συστηματικά και δεν υπάρχει εκλεγμένο κοινοβούλιο.
Εξάλλου οι αποκαλύψεις του WikiLeaks έχουν αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια  τις τεράστιες μηνιαίες επιχορηγήσεις που λαμβάνει κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας, καθώς και διάφορα κανάλια μεταφοράς εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση μίας ζωής μέσα στη χλιδή.
Οι αναλυτές αναφέρουν, πως η «εκκαθάριση» αυτή  αποσκοπούσε μεν σε ένα πλήγμα στη διαφθορά αλλά κυρίως στόχευε0 στην εξάλειψη κάθε πιθανής αντίδρασης στην φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρίγκιπα Mohammed.
Το Σεπτέμβριο 2017 ο βασιλιάς ανακοίνωσε ότι θα αρθεί η απαγόρευση οδήγησης των γυναικών, ενώ ο πρίγκιπας Mohammed προσπαθεί να σπάσει δεκαετίες συντηρητικής παράδοσης προωθώντας τη δημόσια ψυχαγωγία και τις επισκέψεις ξένων τουριστών.
Στην οικονομική πολιτική, έχει μειώσει τις κρατικές δαπάνες σε ορισμένες περιοχές και σχεδιάζει μια μεγάλη πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων μέσω της Aramco.
Ένας οικονομολόγος σε μια μεγάλη τράπεζα του Κόλπου, που μίλησε υπό το αυστηρός καθεστώς της ανωνυμίας τόνισε πως κανείς στη Σαουδική Αραβία δεν πιστεύει, πως οι εκκαθαρίσεις πραγματοποιήθηκαν στο όνομα καταπολέμησης της διαφθοράς.
«Πρόκειται για την εδραίωση της εξουσίας και  μίας έντασης για το γεγονός πως οι μεταρρυθμίσεις δεν πραγματοποιήθηκαν αρκετά γρήγορα», ανέφερε ο οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης