Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετοχές δύο ταχυτήτων στο χρηματιστήριο – Ποιες είναι οι φθηνές αποτιμήσεις

Μετοχές δύο ταχυτήτων στο χρηματιστήριο – Ποιες είναι οι φθηνές αποτιμήσεις
Από τις πιο ακριβές μετοχές του ΧΑ η Coca Cola και από τις πιο φθηνές Folli Follie, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΓΕΚΤΕΡΝΑ
Μετοχές δύο ταχυτήτων αποκαλύπτουν οι εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η πρόσφατη διόρθωση των μετοχών, έδωσε ευκαιρίες τοποθετήσεων σε φθηνές μετοχές, αλλά για άλλες οι αποτιμήσεις παραμένουν αρκετά απαιτητικές με βάση τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία τόσο του 2017 όσο και για του 2018.
Η πιο φθηνή μετοχή σε όρους P/E είναι αυτή της Folli Follie με τον εκτιμώμενο πολλαπλασιαστή κερδών να βρίσκεται στις 5,7 φορές για το 2017 και στις 5,3 φορές για το 2018.
Παράλληλα, η μετοχή έχει p/bv στο 0,62 αλλά οι αναλυτές ανησυχούν για την πορεία των ελεύθερων ταμειακών ροών.
Λόγω αυτών των ανησυχιών οι επενδυτές έσπρωξαν τον τίτλο από τα 21 ευρώ στα 17,5 ευρώ περίπου.
Τα ΕΛΠΕ φαίνεται πως βρίσκονται στην αμέσως επόμενη θέση με P/E κάτω από 7 φορές για την τρέχουσα χρήση και λίγο πάνω από το 8 για την επόμενη.
Πολλαπλασιαστή κερδών οριακά κάτω από 9 φορές διαθέτουν οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με τις εκτιμήσεις να δίνουν λίγο χαμηλότερο P/E για το 2018, η Motor Oil, και η Μυτιληναίος.
Και οι τρεις τίτλοι έχουν καταγράψει νέο υψηλό πρόσφατα.
Η ΔΕΗ επίσης έχει p/e κοντά στις 9 φορές και εξαιρετικά χαμηλό p/bv.
H Aegean διαθέτει P/E 12,2 φορές για το 2017, ενώ οι υπόλοιποι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αρκετά υψηλότερα.  
Για την Jumbo ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι στις 14,3 φορές, για την Σαράντης στις 15,6 φορές, για την Τέρνα Ενεργειακή στις 16,6 φορές για τον ΟΠΑΠ στις 18,5 φορές, κοντά στις 20 φορές είναι του ΟΤΕ, στις 21 του ΟΛΠ, στις 22,5 του Φουρλή, ενώ η Coca Cola έχει P/E 26.
H Τιτάν που από τα υψηλά της έχει χάσει σχεδόν 6 ευρώ έχει p/e 19 φορές.
Από τις πιο ακριβές μετοχές είναι της ΕΧΑΕ, αφού ο τζίρος είναι εξαιρετικά χαμηλός και τα εκτιμώμενα κέρδη δίνουν p/e 50 για το 2017 και 27 για το 2018.
Στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, την οποία ωστόσο δεν παρακολουθούν οι αναλυτές και επομένως δεν υπάρχουν εκτιμήσεις, υπάρχει πληθώρα μετοχών με ελκυστικούς αριθμοδείκτες με βάση τα αποτελέσματα του 2016 και οι οποίες συνεχίζουν και στο πρώτο εξάμηνο να δείχνουν καλή εικόνα.
Μετοχές όπως η Ικτίνος (εξαιρετικό το εννεάμηνο), Ελτον, AS Company, Καράτζης, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Ελινόιλ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελτράκ και αρκετές ακόμη βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα με μόνο αρνητικό την περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Γιώργος Κατικάς
george.Katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης