Αξιωματούχος ΕΕ: Εφικτή η τεχνική συμφωνία με την Ελλάδα πριν το Eurogroup στις 4/12

Αξιωματούχος ΕΕ: Εφικτή η τεχνική συμφωνία με την Ελλάδα πριν το Eurogroup στις 4/12
«Oι εισηγήσεις των θεσμών είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό», ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα ένα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν
Oι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής τους στην Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Όπως τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  «οι εισηγήσεις των θεσμών είναι ενθαρρυντικές και το πνεύμα εργασίας θετικό», ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ακόμα ένα «τεράστιο όγκο δουλειάς» να ολοκληρώσουν.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup

Η τραπεζική ενοποίηση θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες με δύο μορφές αυτή τη φορά: η πρώτη συνεδρίαση ξεκινάει στις 4.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και η δεύτερη στις 6.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τους 27 υπουργούς οικονομικών της ΕΕ (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου).
Στην πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Daniele Nouy θα ενημερώσει το Eurogroup για τις δραστηριότητες της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ το τελευταίο εξάμηνο.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις και εθνικές πρακτικές σχετικά με τις δημόσιες επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουν στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
 Η συζήτηση συνδέεται με τις κοινές αρχές για την προώθηση των επενδύσεων, στις οποίες το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία τον Απρίλιο του 2017.
Σύμφωνα με μία από αυτές τις αρχές, η ζώνη του ευρώ πρέπει να εξασφαλίσει δημόσιες επενδύσεις υψηλής ποιότητας για την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Eξάλλου, o πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem αναμένεται να παρουσιάσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου της ευρωομάδας και την υποβολή υποψηφιοτήτων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup αναμένεται να γίνει στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει με την λεγόμενη «περιεκτική» του μορφή (inclusive format) με βασικά θέματα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τους δημοσιονομικούς κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).
Στη συνάντηση αυτή μετέχουν οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, καθώς και οι υπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Κροατίας που έχουν προσκληθεί ως παρατηρητές.
Κατά τη συνεδρίαση θα γίνει προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρώ το Δεκέμβριο, η οποία θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την ΟΝΕ.
 Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Donald Tusk, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρώ θα διεξαχθεί με την «περιεκτική μορφή» (inclusive format).

www.bankingnwews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS