Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στον Λίβανο, ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή

Ραγδαίες εξελίξεις στον Λίβανο, ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή
Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Hariri με τηλεοπτική του εμφάνιση που μεταδόθηκε το Σάββατο από το al-Arabiya προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βηρυτό
Ανησυχία για την πολιτική, οικονομική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή προκαλεί η παραίτηση του πρωθυπουργού Saad Hariri.   
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun, τόνισε ότι η ασφάλεια και η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα συνιστούν "κόκκινες γραμμές" μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού, όπως δήλωσε σήμερα έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί του ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Aoun προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο Μπάαμπντα με την συμμετοχή υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας για να αξιολογηθεί η κατάσταση στον τομέα ασφαλείας.
Στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν θα κάνει κάποια κίνηση που να αφορά την παραίτηση του Hariri, προτού ο τελευταίος επιστρέψει από το εξωτερικό τονίζοντας ότι "η παραίτηση θα πρέπει να είναι εκούσια".
Ο πρόεδρος του Λιβάνου, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι πολιτικοί ηγέτες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για ψυχραιμία, ενίσχυση της ασφάλειας και εθνική ενότητα.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας από την πλευρά του έκανε λόγο για νομισματική σταθερότητα και διαβεβαίωσε ότι οι αγορές λειτουργούν φυσιολογικά, όπως μετέδωσε το τοπικό δίκτυο LBC, ενώ πρόσθεσε ότι δεν κινδυνεύει το εθνικό νόμισμα, η λίρα.
Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Hariri με τηλεοπτική του εμφάνιση που μεταδόθηκε το Σάββατο από το al-Arabiya προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βηρυτό.
Κάποιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι μπορεί να μην ήταν εκούσια.
Ο ίδιος την δικαιολόγησε λέγοντας ότι φοβάται για τη ζωή του, ενώ κατηγόρησε την Χεζμπολάχ και το Ιράν ότι πυροδοτούν εντάσεις στην περιοχή.
Η απόφασή του προκάλεσε την ανατροπή της κυβέρνησης συμμαχίας, στην οποία συμμετέχει η σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ, βυθίζοντας τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση και εκθέτοντάς την στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης