Τελευταία Νέα

Χ.A.: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για δείκτες και μετοχές πρώτης κατηγορίας...(06/11)

tags :
Χ.A.: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για δείκτες και μετοχές πρώτης κατηγορίας...(06/11)
_________

  • Στηρίξεις – Αντιστάσεις: 750 776
…..


Η ενεργοποίηση του σχηματισμού double bottom (διπλό χαμηλό) στην ζώνη του 730, καθώς και η ανοδική γραμμή τάσης που αναφέραμε στο προηγούμενο εβδομαδιαίο σχόλιό μας, διερχόμενη από το 732, έδωσαν την αντίδραση, που αναμενόταν οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στην πρώτη σημαντική αντίσταση, που βρίσκεται στην ζώνη του 770-776.

IBG Disclaimer http://www.ibg.gr/disclaimers/IBGDisclaimer.pdf (contact: spoulis@ibg.gr)

Διάσπαση της συγκεκριμένης ζώνης θα μας οδηγήσει στο επίπεδο των 800 μονάδων, κλείνοντας
ταυτόχρονα και το πτωτικό χάσμα (gap) που έχει αφήσει η αγορά στο 789. Στο αντίθετο σενάριο η άρνηση του δείκτη να διασπάσει την συγκεκριμένη ζώνη και επαναφορά των τιμών εντός των 747 μονάδων, θα δώσουν τέλος στο ανοδικό σενάριο με αποτέλεσμα, η διάσπαση του πρόσφατου χαμηλού
(732) να είναι πολύ πιθανή.





_______________

ΑΠΟΣΤ. ΜΑΝΘΟΣ: Ο συνδυασμός της σημαντικής αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τις αναδιαρθρώσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων λόγω λήξης του επενδυτικού Οκτωβρίου και του βραχυχρόνιου σχηματισμού του διπλού πυθμένα πέριξ των 730 μονάδων έδωσε στο ΓΔ τις απαραίτητες δυνάμεις για να περπατήσει με ασταθή βήματα προς τη ζώνη αντίστασης των 765 με 770 μονάδων.

Photo published for Τεχνική Ανάλυση: Οι προϋποθέσεις για να ανηφορίσει με ασφάλεια στις 800 μονάδες ο ΓΔ

…………………

  • Από εκεί και έπειτα όμως η περαιτέρω ανοδική κίνηση θα χρειαστεί καλύτερης ποιότητας καύσιμα για να μπορέσει ο ΓΔ@763,56 μονάδες να ανηφορήσει με ασφάλεια από τις 770 μονάδες προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.
  • Κίνηση η οποία προς το παρόν δε διαφαίνεται όσο ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα.
  • Για άλλη μια φορά πάντως η ανοδική διαφυγή θα χρειαστεί τη συνδρομή των τραπεζών και κυρίως της Alpha Bank
  • Καθώς πολλά από τα δεικτοβαρή χαρτιά όπως ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ και ο ΜΥΤΙΛ με τη χρονικά ανοδική συμπεριφορά τους έχουν ήδη βάλει το λιθαράκι τους για την επανάκτηση των 800 μονάδων.
  • Η συνεχόμενη αδυναμία απόδρασης από το προαναφερόμενο επίπεδο των 770 μονάδων θα επιφέρει ρήξη στην ανοδική στρατηγική.
………………

Τραπεζικός Δείκτης @784,51 μονάδες: Εμφανής η αδυναμία ανοδικής δραπέτευσης του ΔΤΡ άνω της βραχυχρόνιας αντίστασης της καθοδικής γραμμής στις 814 μονάδες.



___________________

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ από τον Μάνο Χατζηδάκη: 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει πλέον με διάσπαση και διαφυγή των 770 μονάδων, επίπεδο απαιτητικό ως προς την απορρόφηση της προσφοράς αφού ο κύριος όγκος των πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ 830 και 770 μονάδων. Τα τεχνικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί καθώς μετά το «πρόδρομο» σήμα του MACD ακολούθησε σήμα αγορών (31/10) από τον κινητό μέσο των 30 ημερών.



Πλέον οι 770 μονάδες έχουν αποκτήσει κομβικό χαρακτήρα καθώς τόσο ο 200άρης και ο 30άρης πλαγιοανοδικά όσο και οι 50 ημέρες πλαγιοκαθοδικά  συγκλίνουν σε αυτό το επίπεδο. Βέβαια στο πρόσφατο παρελθόν έχει υπάρξει και σύγκλιση διαρκείας καθώς η αγορά έδειξε αναποφάσιστη να επιλέξει κατεύθυνση δίνοντας διαδοχικά αναιρούμενα σήματα.



Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες κρατώντας μια σχετική ισορροπία με δυνητικό περιθώριο 40 – 50 μονάδες έως τις παρυφές των υπερτιμημένων ζωνών. Όπως και να έχει η απομάκρυνση από τα επίπεδα των 720 μονάδων φαίνεται να έχει αναιρέσει τα σενάρια διάσπασης των 700 μονάδων ο δε πυθμένας που έχει σχηματιστεί μπορεί να αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου διαγραμματικού μοτίβου αντίστροφής.



Ωστόσο το βασικό προαπαιτούμενο για την αλλαγή της καχεκτικής εικόνας που παρουσιάζει η αγορά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναζητηθεί στις συναλλαγές αφού κάθε προσπάθεια αλλαγής σκηνικού με τζίρο κάτω από 50 εκατ. ευρώ ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια.

_____________

  • ΣΧΟΛΙΟ του Κώστας Φέγγου (πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ) 
Αφού δεν κατευθυνθήκαμε προς τις 720 μονάδες του Δείκτη, όπου θα δοκιμαζόταν σκληρά η αντοχή της φετινής ανόδου, ο Δείκτης αντέδρασε.

Τώρα πρέπει να αναμετρηθεί με αρκετές αντιστάσεις για να μας δώσει μια καλύτερη εικόνα για το που οδεύουμε.

  • Η τεχνική εικόνα του Δείκτη μπορεί να ερμηνευτεί με διαφορετικούς τρόπους.
  • Είτε βρισκόμαστε σε “κύμα 5” της “θεωρίας Elliot”, που σημαίνει ότι οδεύουμε για νέα υψηλά (πάνω από το 860),
  • είτε βρισκόμαστε σε “κύμα Β” της ίδιας θεωρίας, δηλαδή ξεκίνησε η αντιστροφή της ανοδικής τάσης,
  • έγινε το “κύμα Α” που είναι η πρώτη πτώση
  • και τώρα γίνεται μια ανοδική αντίδραση στην πτωτική πορεία που ξεκίνησε.
  • Και εδώ ο στόχος είναι πάνω από τις 800 μονάδες.
Οι δύο παραπάνω ερμηνείες δίνουν άμεσο στόχο για ψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Άρα δεν πρέπει να βιαζόμαστε να πουλήσουμε πανικόβλητοι σε κάθε άνοδο.

Η στήριξη από το εξωτερικό συνεχίζεται και αυτό επιτρέπει στην Κυβέρνηση να συζητά την αναδιάρθρωση των ομολογιακών εκδόσεων που έγιναν στα πλαίσια του PSI (Private Sector Involvement), σε λιγότερες νέες εκδόσεις που θα βελτιώσουν την εικόνα του χρέους που έχουν οι Ξένοι Οίκοι αξιολόγησης και θα εξομαλύνουν τις αποπληρωμές.

Αν το εγχείρημα επιτύχει (έστω και μερικώς) είναι πιθανόν να έχουμε βελτίωση κάποιων αξιολογήσεων από Ξένους Οίκους, ή και αναδιάρθρωση ξένων δεικτών προς όφελος Ελληνικών μετοχών.

Ο Νοέμβριος παραμένει ένας ιδιαίτερος μήνας, καθώς ξένα funds κλείνουν τα βιβλία τους για το έτος που ολοκληρώνεται και αναπροσαρμόζουν την επενδυτική τους στρατηγική για το νέο έτος. Το τελευταίο δίμηνο επίσης έχει τρομερές φορολογικές υποχρεώσεις για τους Έλληνες, απομυζώντας την όποια ρευστότητα.

Συνήθως ο Νοέμβριος προσφέρεται για δημιουργία ρευστότητας. Ρευστότητα όμως δεν σημαίνει πουλάω ότι έχω και βγαίνω και short.
_________________

http://freeforumstocks.blogspot.gr/

!ΕΧΑΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Σε πολύ σημαντικό σημείο βρίσκεται η μετοχή μετά την -αναμενόμενη τεχνικά-αντίδραση από την L1 των 4,60€. Στο επίπεδο αυτό, που επισημαίνεται με μπλε τετράγωνο, συγκλίνουν:
1) Η γραμμή τάσης R από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου
2) Η ζώνη D-D1 [ 4.90-4.94]
3) Ο ακμο 50 ημ ( 4,89 €).



Είναι σαφές ότι ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση του επιπέδου αυτού θα προσδώσει ιδιαίτερη ορμή στην κίνηση που έχει ως στόχο τα 5,20 ευρώ.

Αντιθέτως  άρνηση υπέρβασης του επιπέδου θα επαναφέρει τη μετοχή προς την S ( 4,72 ευρώ) ,με την δημιουργία ενός πιθανολογούμενου σχηματισμού ανάποδου ωκω, εφ όσον ο τίτλος κινηθεί οριζόντια μεταξύ των 4,72 και 4,90€.

Κατ αντιστοιχία  με την ανοδική διάσπαση των 4,94 ευρώ, μια καθοδική των 4,60 της L1 θα περιγράψει το αρνητικό σενάριο, καθώς με παράλληλη αύξηση του όγκου συναλλαγών, θα επιχειρήσει να προσεγγίσει την διακεκομμένη των 4,40€.
______________

!MIG@0,0940 ευρώ: Με pivot τα 0,0940 ευρώ και στήριξη στα  0,0880 και 0,0820 ευρώ. Αντιστάσεις από τα 0,1000 και 0,1060 ευρώ. ΚΙΝΗΣΗ 5ΗΜΕΡΟΥ: 0,0880 και 0,1000 ευρώ.

!ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ@7,3900 ευρώ: Με pivot τα 7,3700 ευρώ και στήριξη στα  7,1000 και 6,8100 ευρώ. Αντιστάσεις από τα 7,0800 και 7,6400 ευρώ. ΚΙΝΗΣΗ 5ΗΜΕΡΟΥ: 7,0800 και 7,6400 ευρώ.

!ΕΛΛΑΚΤΩΡ@1,6100 ευρώ: Με pivot τα 1,6200 ευρώ και στήριξη στα  1,5600 και 1,5100 ευρώ. Αντιστάσεις από τα 1,7300 και 1,6700 ευρώ. ΚΙΝΗΣΗ 5ΗΜΕΡΟΥ: 1,5700 και 1,6800 ευρώ.

!ΕΤΕ+ΠΕΙΡ @0,2870 και 2,4700 ευρώ: Οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται για την Εθνική στην ζώνη 0,3000 – 0,3130 και για την Πειραιώς στα 2,7800 ευρώ. Είναι δύο σημεία, όπου οι αγοραστές θα χρειαστούν αυξημένη δυναμική και βοήθειες από το “short covering” προκειμένου να τις οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα. ΚΙΝΗΣΗ 5ΗΜΕΡΟΥ 0,2600 και 0,3000 ευρώ για την ΕΤΕ και 2,3100 με 2,5900 ευρώ για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

___________

Συσσώρευση-Διανομή (Accumulation-Distribution)

Γενικά: Ο δείκτης Συσσώρευσης-Διανομής ( Larry Williams 1972) είναι ένας δείκτης που συνδυάζει αλλαγές στην τιμή της μετοχής και του όγκου συναλλαγών. Αυτός ο δείκτης στηρίζεται στην υπόθεση ότι όσο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών συνοδεύει την κίνηση μιας μετοχής, τόσο πιο σημαντική είναι αυτή η κίνηση (ανοδική ή καθοδική).

Ερμηνεία: Ο δείκτης Συσσώρευσης-Διανομής είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή του πιο δημοφιλή δείκτη που λέγεται Ογκος Ισορροπίας. Και οι δύο αυτοί δείκτες προσπαθουν να επιβεβαιώσουν αλλαγές της τιμής μιας μετοχής συγκρίνοντας τον όγκο συναλλαγών με τον οποίο έγιναν αυτές οι αλλαγές.

  • Οταν ο δείκτης Συσσώρευσης-Διανομής κινείται προς τα πάνω, δείχνει ότι η μετοχή συσσωρεύεται (αγοράζεται), καθώς ο περισσότερος όγκος συναλλαγών συνοδεύεται από ανοδική πορεία της μετοχής.
  • Οταν ο δείκτης κινείται προς τα κάτω, δείχνει ότι η μετοχή διανέμεται (πουλιέται), καθώς ο περισσότερος όγκος συναλλαγών συνοδεύεται από καθοδική πορεία της μετοχής.
Οταν υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στο δείκτη Συσσώρευσης-Διανομής και την τιμή της μετοχής, αυτό μπορεί να προμηνύει άμεση αλλαγή (αντιστροφή). Με τον όρο απόκλιση ενοούμε ότι: ο δείκτης ανεβαίνει και η τιμή της μετοχής πέφτει ή ότι ο δείκτης πέφτει και η μετοχή ανεβαίνει.

Η αντιστροφή που επίκειται μπορεί να σημαίνει ότι αν μεν η μετοχή πέφτει και ο δείκτης ανεβαίνει, η μετοχή θα σταματήσει να πέφτει και θα αρχίσει την πορεία προς τα πάνω, ενώ αν η μετοχή ανεβαίνει και ο δείκτης πέφτει, σύντομα η μετοχή θα πάρει την κατηφόρα.



Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε ένα παράδειγμα απόκλισης. Ενώ η μετοχή στο διάστημα Α-Β ανεβαίνει, ο δείκτης Συσσώρευσης-Διανομής πέφτει. Το σημείο Β είναι σημείο αντιστροφής της πορείας της μετοχής.

  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης