Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy (SSM): Ήρθε η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα δάνεια

Nouy (SSM): Ήρθε η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα δάνεια
Η Ιταλία, η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο στην ευρωζώνη, αντιτίθεται στη νέα κίνηση της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι θα αποδυναμώσει ορισμένες τράπεζες της χώρας
Ήρθε  η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη το πρόβλημα των κόκκινων δανείων εφαρμόζοντας αυστηρότερα μέτρα, υποστήριξε η Daniele Nouy, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (SSM), στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, που είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τα NPLs.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει με το πρόγραμμά της, δηλαδή να αναγκάσει τις τράπεζες να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για τα μελλοντικά επισφαλή δάνεια, όπως είπε η κα Nouy τη στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το σχόλιο, που αναφέρθηκε από υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνει τις προηγούμενες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ, που θέλουν να εφαρμόσουν σχέδια, που θα δώσει περιθώριο στις τράπεζες της Ευρωζώνης επτά χρόνια από τον Ιανουάριο 2017, για να παρέχουν δάνεια εξασφαλισμένα με και δύο έτη για τα ακάλυπτα χρέη.
Οι τράπεζες του μπλοκ έχουν συγκεντρώσει 1 τρισ. ευρώ κακών δανείων κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής και κρίσης και μόλις πρόσφατα μειώθηκαν σε σχεδόν 800 δισ. ευρώ.
Ο μεγάλος όγκος των επισφαλών δανείων έχει επηρεάσει την πιστωτική ικανότητα των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ.
Η Ιταλία, η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο στην ευρωζώνη, αντιτίθεται στη νέα κίνηση της ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι θα αποδυναμώσει ορισμένες τράπεζες της χώρας.
Ωστόσο, ο βασικός ρυθμιστικός κίνδυνος για τις τράπεζες που επιβαρύνονται με επισφαλή δάνεια, θα προέρχεται από τις αυστηρότερες οδηγίες της ΕΚΤ για τη μείωση του υπάρχοντος αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς θα μπορούσε να εξαναγκάσει σε πωλήσεις assets που αφήνουν μεγάλες τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Από την άλλη ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να έχει μειωθεί, καθώς η ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει πλεύση και να παρουσιάσει αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση των κακών δανείων.
Τα νέα μέτρα, που αναμένονται τον Μάρτιο 2018, θα είναι διαφορετικά από τις προγραμματισμένες κατευθυντήριες γραμμές για τα νέα επισφαλή δάνεια και αναμένεται να επικεντρωθούν μόνο στις τράπεζες με έντονα προβλήματα και όχι σε ολόκληρο τον κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης