Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το βαθύτερο παρασκήνιο της κόντρας υπαλλήλων και διοίκησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Το βαθύτερο παρασκήνιο της κόντρας υπαλλήλων και διοίκησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τα μπαλάκια της νομικής υπηρεσίας, το σοκ της νομοθετικής αλλαγής το παρελθόν της ανεξέλεγκτης λειτουργίας υπηρεσιών και ΔΣ και η 48ωρη απεργία
Ο ένας πετά το μπαλάκι στον άλλο αλλά κανένας δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια.
Και η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σήμερα μεταξύ διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και υπαλλήλων της μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι οι δύο πλευρές ερίζουν για το ποιος θα έχει την ευθύνη σε ελέγχους και αποφάσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια αλλά στην πραγματικότητα ανάγεται στην επί χρόνια άναρχη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής που δεν φαίνεται να λειτουργεί και τόσο ανεξάρτητα και αμερόληπτα.
Οι υπάλληλοι (που απεργούν σήμερα 7/11 και αύριο 8/11) θυμήθηκαν τώρα το οργανόγραμμα και το πρόγραμμα των θέσεων και των ευθυνών και ότι οι αποφάσεις της Διοίκησης, σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα μέρη, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος Εργαζομένων να ερευνά, κατ’ ανάγκη, τη νομιμότητά τους.
Στην ουσία οι υπάλληλοι κατηγορούν τη διοίκηση της Επιτροπής ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και πετά το μπαλάκι σε αυτούς.
Η Διοίκηση της Επιτροπής από την πλευρά της παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των υπαλλήλων αλλά επισημαίνει με νόημα πως «στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώνουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται, με κάθε τρόπο, σχετικό με αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ταυτόχρονα αναφέρει πως αναλαμβάνει τις ευθύνες του για την υποβολή στον εισαγγελέα αναφορών για αξιόποινες πράξεις.
Στη μέση βρίσκεται η Νομική Υπηρεσία η οποία είναι προφανές ότι θα πρέπει να εντοπίσει και τις περιπτώσεις παρανομιών που χρήζουν ποινικής διερεύνησης αλλά φαίνεται ότι επιλέγει την οδό της μεταφοράς τους είτε στους υπαλλήλους είτε στη Διοίκηση.
Έτσι η αντιπαράθεση κατ ουσίαν εστιάζεται στο ποιος δεν θα αναλάβει την ευθύνη.
Και όλα αυτά καθώς πλέον από τη νομοθεσία προσδιορίζονται επακριβώς και με μετρήσιμο τρόπο αξιόποινες πράξεις ειδικά στο σκέλος των συναλλαγών επί μετοχών οι οποίες εν τέλει κρίνονται στα δικαστήρια.
Και αυτό αποτελεί σοκ για υπαλληλικά στελέχη της Επιτροπής που είχαν συνηθίσει να ανοίγουν υποθέσεις και οι έρευνες να κρατούν έτη χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει.
Αποτελεί σοκ και για τα ΔΣ της Επιτροπής που επί χρόνια λειτουργούσαν σε «περιπτώσεις» με τη λογική της ποδηγέτησης των υπαλλήλων που εδραζόταν στο ότι μπορείτε να βρείτε ότι θέλετε αλλά στο τέλος θα τα γράψετε όπως εμείς θέλουμε.
Όλες αυτές οι λογικές οδήγησαν τη λειτουργία της Επιτροπής σε απόλυτη στρέβλωση από την οποία όλοι βολεύονταν. Και οι υπάλληλοι και οι Διοικήσεις που μπορούσαν να κάνουν τα «στραβά μάτια» όπου επιθυμούσαν.
Τώρα απλά επειδή οι υποθέσεις είναι μετρήσιμες άπαντες σπεύδουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης