Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μετρούν πληγές οι επιχειρήσεις από το κανόνι της Μαρινόπουλος - Πολλαπλασιαστικές οι επιπτώσεις στην αγορά

Μετρούν πληγές οι επιχειρήσεις από το κανόνι της Μαρινόπουλος - Πολλαπλασιαστικές οι επιπτώσεις στην αγορά
Eνδεικτική η περίπτωση της Creta Farms η οποία δύο χρόνια χρόνια μετά τη συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, βρίσκεται εκ νέου σε συζητήσεις με τους πιστωτές της
Ορατές έχουν αρχίσει να γίνονται οι επιδράσεις στα οικονομικά μεγέθη δεκάδων εταιρειών που αποτελούσαν τους βασικούς προμηθευτές της, η πτώχευση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος.
Ο λόγος δεν ήταν μόνο η διαγραφή κατά 50% των οφειλών τους από την λιανεμπορική αλυσίδα αλλά και από την υποχώρηση των πωλήσεων τους καθώς έπαψαν να είναι στα ράφια του μεγαλύτερου έως τότε δικτύου λιανικής με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι πιέσεις από τους υπόλοιπους λιανεμπόρους για την παροχή μεγαλύτερων εκπτώσεων.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Creta Farms η οποία δύο χρόνια μετά τη συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, βρίσκεται εκ νέου σε συζητήσεις με τους πιστωτές της για τη μετάθεση δόσεων κεφαλαίου και για τη μη τήρηση των χρηματοοικονομικών δεικτών και λοιπών υποχρεώσεων.
Στην ετήσια οικονομική έκθεσή της για το 2016 αποδίδει την προσφυγή εκ νέου σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της στην απομείωση των απαιτήσεων από τη Μαρινόπουλος κατά 50% (4,4 εκατ. ευρώ).
Ανάλογη είναι και η περίπτωση της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας Νεογάλ η οποία το 2016 κατέγραψε κάμψη εσόδων και χαμηλά κέρδη, κυρίως λόγω υψηλών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν διαγραφή απαιτήσεων από την αλυσίδα «Μαρινόπουλος.
Οι απομειώσεις εμπορικών απαιτήσεων από τη «Μαρινόπουλος» έπληξαν και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 της βιομηχανίας τροφίμων ΕΥ.ΓΕ. Πιστιόλας, η οποία είναι πιο γνωστή με το σήμα «Agrino».
Το 2016, η Agrino παρουσίασε έσοδα 26,14 εκατ. ευρώ, έναντι 27,505 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ το καθαρό της αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε ζημιές 1,39 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,26 εκατ. ευρώ το 2015.
Πλήγμα υπέστη και η βιομηχανία τροφίμων Elbisco η οποία το 2016 κατέγραψε ενοποιημένα έσοδα 113,43 εκατ. ευρώ, έναντι 117,56 εκατ. ευρώ το 2015, μειωμένα κατά 3,5%.
Βαριές ήταν και οι επιπτώσεις στον Ομιλο MIG η διακοπή εργασιών της αλυσίδας Μαρινόπουλος.
Τα αποτελέσματα του ομίλου έχουν επιβαρυνθεί με περίπου 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούν την απομείωση από τα υπόλοιπα απαιτήσεων της Vivartia και κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ απομείωση από τα υπόλοιπα απαιτήσεων της Singularlogic από την αλυσίδα.
Για τον Όμiλο της Εlbisco, αν και κατάφερε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που απέφερε η παύση της συνεργασίας του με τη Μαρινόπουλος, αυτό έγινε με δραστική συμπίεση του συντελεστή μεικτού κέρδους και συνοδεύτηκε με επιβάρυνση ύψους 2,84 εκατ. ευρώ για τη διαγραφή ισόποσων εμπορικών απαιτήσεων από την πτωχευμένη αλυσίδα.
Για τους λόγους αυτούς τα καθαρά αποτελέσματά της διαμορφώθηκαν σε ζημιές 2,46 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων ζημιών 1 εκατ. ευρώ τo 2015.
Περί τα 6 εκατ. ευρώ «χάθηκαν» από την βιομηχανία τροφίμων Παπαδοπούλου, λόγω της διαγραφής του 50% της απαίτησης της από την Μαρινόπουλος, ενώ περί το 1 εκατ. ευρώ ήταν η ζημιά για την βιομηχανία τοματικών προϊόντων Κύκνος.
Με 1,43 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε η ιστορική βιομηχανία Γιώτης, ενώ και η γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ προχώρησε σε απομείωση των εμπορικών της απαιτήσεων από τη Μαρινόπουλος ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.
Τέλος σημαντικές ήταν οι επιπτώσεις για την Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα, για την Νestle Hellas αλλά και την Λουξ.
Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι σε κάποιους Ομίλους οι αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο στελεχών, οφειλόταν και στον τρόπο που αντιμετώπισαν τα οικονομικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με τη λιανεμπορική αλυσίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης