Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Macron έχει βάλει τη Γαλλία στο δρόμο της μεταρρύθμισης – Θα είναι σύντομη ή όχι η πορεία προς αυτήν;

tags :
Ο Macron έχει βάλει τη Γαλλία στο δρόμο της μεταρρύθμισης – Θα είναι σύντομη ή όχι η πορεία προς αυτήν;
Περίπου το ένα τέταρτο των νέων της Γαλλίας εξακολουθεί να αναζητά εργασία
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχει καταφέρει να πετύχει περισσότερο σε έξι μήνες από ό, τι ο προκάτοχός του κατάφερε σε πέντε χρόνια.
Το πρόβλημα είναι ότι  με δεδομένες τις συνθήκες ίσως να μην αρκούν και ο Macron θα χρειαστεί να συνεχίσει να πιέζει, εάν θέλει η οικονομία της Γαλλίας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.
Η πρώτη φάση των μεταρρυθμίσεων του Macron αφορούσε τις 3.000 σελίδες της εργατικής νομοθεσίας της χώρας.
Οι αλλαγές στοχεύουν στη διευκόλυνση στους εργοδότες, για παράδειγμα, αφήνοντας περισσότερους όρους να διαπραγματευτούν απευθείας με τους εργαζόμενους.
Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά ευέλικτο, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ περίπου του εργατικού δυναμικού της Γαλλίας.
Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν επίσης τις πολυεθνικές να απολύουν εργαζομένους σε γαλλικές θυγατρικές που δεν πηγαίνουν καλά, ενθαρρύνοντας τους να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους όταν οι καιροί είναι καλοί.
Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές, όπως είναι ευπρόσδεκτες, δεν φτάνουν αρκετά μακριά.
ΟMacron συμφωνεί και ξεκινά μια πιο φιλόδοξη δεύτερη φάση μεταρρυθμίσεων, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της αγοράς εργασίας στη Γαλλία: ποσοστό ανεργίας που φθάνει το 10% για χρόνια.
Η ανάκαμψη της Ευρώπης συνέβαλε στην κάμψη της ανεργίας λίγο αργότερα, αλλά περίπου το ένα τέταρτο των νέων της Γαλλίας εξακολουθεί να αναζητά εργασία.
Οι κυβερνητικές δαπάνες δεν είναι το θέμα, η Γαλλία ξοδεύει γενναιόδωρα την εύρεση εργασίας για τους ανέργους.
Τα πραγματικά εμπόδια είναι η στέγαση και οι δεξιότητες.
Οι προσιτές κατοικίες είναι ελλιπείς, ιδίως στις πόλεις όπου οι θέσεις εργασίας είναι πιο πολλές.
Και το σύστημα επιδοτούμενων διαμερισμάτων της Γαλλίας συχνά συνδέει τους εργαζομένους με συγκεκριμένους χώρους, σε πολλές περιπτώσεις με μη μεταβιβάσιμα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Εκτός από τη μεταρρύθμιση αυτών των κανόνων, η Γαλλία πρέπει να κατασκευάσει πιο χαμηλού κόστους στέγαση και να στηρίξει τις υποδομές σε υποανάπτυκτες περιοχές.
Επί του παρόντος, οι τοπικές αρχές εμποδίζουν συχνά την κατασκευή νέων.
Οι δεξιότητες πρέπει να αποτελέσουν άλλη μία προτεραιότητα.
Το εξαιρετικά συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα χαμηλά επίπεδα μόρφωσης και την έλλειψη δεξιοτήτων για την ψηφιακή οικονομία.
Η επαγγελματική κατάρτιση ήταν επίσης αδύναμη - μαστίζεται από έναν τεράστιο αριθμό ανταγωνιστικών προσεγγίσεων και διοικείται από αξιωματούχους που δεν δίνουν αξία στην εκμάθηση, η οποία αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματική αλλού.
Ο Macron ξεκινάει μια ευρύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μειώνοντας τα μεγέθη των τάξεων στις φτωχότερες περιοχές και δίνοντας στα πανεπιστήμια περισσότερη αυτονομία, αλλά αυτό δεν θα αποφέρει γρήγορα αποτελέσματα.
Η μεταρρύθμιση του προγράμματος εκμάθησης της χώρας μπορεί να είναι ο καλύτερος και ταχύτερος τρόπος βελτίωσης των προοπτικών απασχόλησης της γαλλικής νεολαίας.
Τα πιο επιτυχημένα προγράμματα εκμάθησης, όπως αυτά της Γερμανίας και της Ελβετίας, δίνουν έμφαση στην κατάρτιση κατά τη διάρκεια της εργασίας και ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να βοηθήσουν στην εκπόνηση των προγραμμάτων.
Το σύστημα της Γαλλίας βασίζεται περισσότερο στην εκπαίδευση στην τάξη. Αυτή η προσέγγιση δεν επιτυγχάνει στους σπουδαστές που χρειάζονται περισσότερο βοήθεια και η συμμετοχή των ανειδίκευτων νέων μειώνεται.
Ο Macron θέλει να απλοποιήσει το σύστημα και να εμπλακεί περισσότερο στους εργοδότες. Μπορεί να μην είναι εύκολο: θα σημαίνει μείωση του ρόλου του ισχυρού υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας.
Είναι ωστόσο απαραίτητο.
Αυτή η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, ακόμη και περισσότερο από το πρώτο κύμα, θα αναστατώσει μερικά συνδικάτα και πολλούς δημόσιους υπαλλήλους που είναι κάπως βολεμένοι στις υπηρεσίες τους.
Ο Macron πρέπει να επιμείνει.
Έχει ήδη πετύχει πολλά.
Το καλύτερο από όλα όμως είναι, ότι φαίνεται να καταλαβαίνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης