Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό: Μεγάλη πιθανότητα 1 ή 2 ελληνικές τράπεζες να αξιολογηθούν με πολύ πιο δυσμενείς όρους στα stress tests

Αποκλειστικό: Μεγάλη πιθανότητα 1 ή 2 ελληνικές τράπεζες να αξιολογηθούν με πολύ πιο δυσμενείς όρους στα stress tests
Συνολικά λοιπόν η δυνητική ζημία από το σπιράλ των αρνητικών παραμέτρων θα μπορούσε να φθάσει τα 12 με 13 δισεκ. ευρώ
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα 1 ή 2 ελληνικές τράπεζες να αξιολογηθούν με πολύ πιο δυσμενείς όρους στα stress tests αναφέρουν ορισμένες πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την διαδικασία των stress tests.
Με βάση αποκλειστικές πληροφορίες η μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που ελέγχθηκε πριν λίγους μήνες (Ιούλιο 2017) για ορισμένα ειδικά χαρτοφυλάκια της – εξυπηρετούμενα και μη – κατέδειξε ανάγκη για νέα πρόβλεψη 340 εκατ ευρώ.
Η νέα πρόβλεψη δεν συνδέεται με το TAR την ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων ή τα IFRs 9 τα νέα λογιστικά πρότυπα.
Βέβαια η πρόβλεψη αυτή θα περάσει στα IFRs 9 και θα αποσβεστεί στην 5ετία αλλά το πρόβλημα δεν είναι η νέα πρόβλεψη αλλά το γεγονός ότι ΕΚΤ και SSM προσανατολίζονται να αξιολογήσουν με διαφορετικά κριτήρια 1 ή 2 ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις άλλες δύο τράπεζες.
Πάντως εάν υπάρξει διαφορετική αξιολόγηση των κινδύνων ενόψει στα stress tests μεταξύ των ελληνικών τραπεζών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι 2 από τις 4 τράπεζες να εμφανίσουν πρόβλημα έως σοβαρό πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ μια παράμετρος των κινδύνων των τραπεζών που δεν έχει αποτιμηθεί με την δέουσα προσοχή είναι οι νέοι κανόνες για τα NPLs από το 2018.
Στα νέα NPLs οι τράπεζες θα υποχρεούνται να πάρουν προβλέψεις για το 100% του προβληματικού δανείου.
Έως τον Μάρτιο του 2018 θα έχει αποφασιστεί ποια αντιμετώπιση θα έχουν τα παλαιά NPLs εάν υπάρξει σταδιακή αύξηση των προβλέψεων και σε τι βάθος χρόνου.
Ο κίνδυνος αυτός είναι εξίσου σημαντικός από πλευράς σπουδαιότητας με τα AQRs δηλαδή την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

Από το εκρηκτικό μείγμα των αρνητικών παραγόντων που θα επιδράσουν στις τράπεζες πόσες ζημίες θα μπορούσαν να προκύψουν;

1) IFRs 9 ή διεθνές λογιστικό πρότυπο 9 που καθορίζει μια πιο αυστηρή μέθοδο αποτίμησης του πιστωτικού κινδύνου.
Η εκτιμώμενη ζημία για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται στα 5,5 με 6,5 δισεκ. ευρώ με δυνατότητα 5ετούς απόσβεσης.
Όμως όπως έχει τονιστεί οι αναλυτές εφάπαξ θα αποτιμήσουν την συνολική ζημία και σε παρούσες αξίες.

2) ΤΑR ή Ανασκόπηση Προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στις τράπεζες.
Οι έλεγχοι 300 φάκελοι προβληματικών δανείων ανά τράπεζα ή 1200 συνολικά ολοκληρώθηκαν σε Alpha και Εθνική και τέλη Νοεμβρίου ξεκινάνε σε Πειραιώς και Eurobank.
Η εκτιμώμενη ζημία υπολογίζεται σε 800 εκατ με 1 δισεκ. επιπρόσθετα που ωστόσο θα μπορούσαν να ενταχθούν στο IFRs 9 ώστε να αποσβεστούν στην 5ετία.

3) Supervisory Review and Evaluation Process (SREP) στην πράξη θα οδηγήσει 2 από τις 4 τράπεζες σε αύξηση του κατώτερου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 σε υψηλότερα επίπεδα.

4)Από το stress tests και το SREP που συνδέονται έμμεσα θα μπορούσε να προκύψει μια ζημία περίπου 3 δισεκ. ευρώ

5)Από τους νέους κανόνες για τα NPLs και NPEs στα νέα προβληματικά δάνεια και η νέα μεθοδολογία για τα παλαιά που θα θεσπιστεί έως τον Μάρτιο του 2018 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των νέων προβλέψεων έως 3 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες για το 2018 και 2019.

6)Η ΕΚΤ και ο SSM ήλεγξαν το καλοκαίρι του 2018 τράπεζα σε ορισμένα δανειακά χαρτοφυλάκια – και ναυτιλιακά - και προέκυψε ζημία πάνω από 300 εκατ ευρώ με όρους αποτίμησης δανείων ως προς τα collaterals που διαθέτουν.
Ουσιαστικά αποτιμήθηκαν με όρους 2017 ορισμένα χαρτοφυλάκια.
Η ζημία αυτή έχει μειωθεί μεν αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα…

Συνολικά λοιπόν η δυνητική ζημία από το σπιράλ των αρνητικών παραμέτρων θα μπορούσε να φθάσει τα 12 με 13 δισεκ. ευρώ
Τα 12 με 13 δισεκ. δεν θα καταγραφούν στα stress tests ως συνολική ζημία.
Στα stress tests θα καταγραφεί ζημία 8 δισεκ. κατά το πιθανότερο σενάριο.
Στην ανάλυση παραθέτουμε εκτιμώμενες ζημίες από όλο το πάζλ των αρνητικών παραμέτρων που μπορούν να πλήξουν τις ελληνικές τράπεζες.
Η ανάλυση αυτή σήμερα μπορεί να φαντάζει ιδιαίτερα αρνητική.
Στην πράξη όμως βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης