Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΚΤ προσπαθεί για την εκτόνωση της διαμάχης σχετικά με τα κόκκινα δάνεια

Reuters: Η ΕΚΤ προσπαθεί για την εκτόνωση της διαμάχης σχετικά με τα κόκκινα δάνεια
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ΕΚΤ επανεξετάζει την προσέγγισή της για τα παλιά NPLs
Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ευρωπαϊκών και ιταλικών αρχών σχετικά με την πρόταση της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών αναφέρεται το Reuters.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, με αφορμή τις σημερινές (7/11/2017) δηλώσεις των Mario Draghi και Daniele Nouy, η ΕΚΤ προσπαθεί για την εκτόνωση της κρίσης και αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για τη συνεργασία της με άλλα θεσμικά όργανα και την προσαρμογή της προσέγγισης της στην εκάστοτε τράπεζα.
Η ΕΚΤ έχει δεχθεί πυρά λόγω της πρότασης της για αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου όσον αφορά τις προβλέψεις των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια και έως τον Μάρτιο θα πρέπει να παρουσιάσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα υπάρχοντα NPLs.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανόνες παραβιάζουν τα προνόμια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε χώρες, όπως η Ιταλία, όπου η δικαιοσύνη είναι αργή και η οικονομική ανάκαμψη εύθραυστη.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, εμφανίστηκε να προσπαθεί για έναν συμβιβασμό, κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια μεταξύ των ρυθμιστικών των εποπτικών και των εθνικών αρχών.
«Επί του παρόντος, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» δήλωσε ο Ιταλός Draghi σε συνέδριο της ΕΚΤ.
«Χρειαζόμαστε επομένως μια κοινή προσπάθεια από τις τράπεζες, τις εποπτικές αρχές, τις ρυθμιστικές αρχές και τις εθνικές αρχές για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό με ομαλό τρόπο» δήλωσε ο Draghi.
Οι δηλώσεις αύξησαν την πιθανότητα οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ για τα υφιστάμενα NPLs να επηρεαστούν από νομοθετική πρόταση που εκπονεί παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ίδιο θέμα.
Για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του συνόλου των επισφαλών δανείων της ευρωζώνης, ο κύριος φόβος είναι ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για νέα επισφαλή δάνεια ενδέχεται να εφαρμοστούν και στα παλιά.
Λίγη ώρα μετά την ομιλία του Draghi, η επικεφαλής του SSM Daniele Nouy επεδίωξε να μετριάσει τους φόβους αυτούς, υπογραμμίζοντας ότι η προσέγγιση των δανείων θα είναι «κατά περίπτωση».
«Για τα παλιά NPLs, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, οπότε η προσέγγιση που θα γίνει αλλά και η λύση που θα δοθεί, θα πρέπει να είναι κατά προσέγγιση» ανέφερε η Nouy.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ΕΚΤ επανεξετάζει την προσέγγισή της στα παλιά NPLs, λόγω εν μέρει της αντίδρασης της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης