Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την ώρα που ο Μαρινάκης παραπέμπεται, η Μαρέβα κακώς εμπλέκεται στα Paradise, ο ξάδερφος Τσακαλώτος κάνει χρυσές δουλειές

Την ώρα που ο Μαρινάκης παραπέμπεται, η Μαρέβα κακώς εμπλέκεται στα Paradise, ο ξάδερφος Τσακαλώτος κάνει χρυσές δουλειές
Κατά ένα παράδοξο τρόπο η Qualco του Ο. Τσακαλώτου - ξάδερφος του ΥΠΟΙΚ - έχει καταφέρει να πάρει όλες τις μεγάλες υποθέσεις στο ελληνικό banking και τώρα και στην ΔΕΗ
Με αφορμή την υπόθεση της ΔΕΗ όπου η Qualco θα συμμετάσχει στην διαδικασία είσπραξης των οφειλών ο Ορέστης Τσακαλώτος εξάδερφος του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου κάνει χρυσές δουλειές με τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο.
Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να επιτεθεί στον Μαρινάκη επειδή παραπέμπεται για τα πολλά λάθη που έχουν γίνει στο ποδόσφαιρο και η σύζυγος του Κ. Μητσοτάκη θα παρουσιάζεται ως κάτοχος off shore εταιριών στα paradise papers….ο εξάδερφος Τσακαλώτος έχει καταστεί μονοπώλιο στο ελληνικό banking και στον δημόσιο τομέα.
Πως καταφέρνει η Qualco του Τσακαλώτου να βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τραπεζικά deal που αφορούν τα προβληματικά δάνεια αποτελεί απορίας άξιον.

Υποθέσεις και υποθέσεις

Η υπόθεση Μαρινάκη και όχι μόνο καθώς παραπέμπεται πλήθος κόσμου βρίσκεται στην δικαιοσύνη η οποία θα αποφανθεί εάν έχουν γίνει απάτες στο ποδόσφαιρο.
Η περίπτωσης της Μαρέβα είναι παλαιά και από ότι φαίνεται έχουν δοθεί από την ίδια σαφείς εξηγήσεις και η υπόθεση απλά ανασκαλίζεται για πολιτικές εντυπώσεις.
Θόρυβος χωρίς ουσία….

Τι απαντάει η Μαρέβα Μητσοτάκη για τα Paradise Papers

Απαντήσεις για την εμπλοκή του ονόματος της στα Paradise Papers έδωσε η σύζυγος του Κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Μητσοτάκη.
Η κα Μητσοτάκη εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% σε offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική, την περίοδο που ήταν σε διάσταση με τον Κ. Μητσοτάκη.
Σε απάντηση της στην εφημερίδα Έθνος η κα Μητσοτάκη υπογραμμίζει σχετικά με την εταιρεία Eternia Capital Management που ίδρυσε το 2010 ότι «ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα μου στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα».
«Η εν λόγω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London.
Ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους.
Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές.
Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται.
Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας από τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος.
Στη διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London.
Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με τη συνήθη πρακτική.
Η επίσημη συμμετοχή και η ενεργός παρουσία της Goldman Sachs, της JP Morgan και των Ορκωτών Ελεγκτών εξασφάλιζαν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών και την πλήρη διαφάνεια ως προς την προσέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων» αναφέρει η κα Μητσοτάκη.
Όσον αφορά την υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών η κα. Μητσοτάκη αναφέρει: «Όπως έχω ήδη αναφέρει με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός».
«Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικείμενο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της ετιαρείας και τη συμμόρφωσής της με την οικεία νομοθεσία.
Πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (Anti Money Laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνεργασία.
Όσον αφορά τυχόν σημειώσεις τη δικηγορικής εταιρείας δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρονται.
Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση που οφειλόταν στις ζημιές που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές, επενδυτική απόφαση η οποία ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα.
Όποια αναφορά μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει, εικάζω ότι έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών ως προσδιοριστικό χρονικό σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες και όχι για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχε ληφθεί πριν από τις εκλογές.
Ειρήσθω, δε, εν παρόδω ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με το σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου» υποστηρίζει η κα.Μητσοτάκη, αναφερόμενη στις σημειώσεις της δικηγορικής εταιρείας Appleby - που ίδρυσε την Eternia - ότι η λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας αναβλήθηκε λόγω εκλογών το Μάιο του 2012.
Ερωτηθείσα γιατί η εταιρεία εμφανιζόταν ως ενεργή στα αρχεία της Appleby έως και το 2014, υπογραμμίζει ότι «μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2012 και επειδή εξέλειπε ο λόγος που ο investment manager  είχε συσταθεί, με τον έτερο μέτοχο ζητήσαμε από συνεργάτη μας όπως δώσει εντολή στη δικηγορική εταιρεία που την είχε συστήσει για την άμεση λύση της».
«Έκτοτε δεν ασχολήθηκα με την εταιρεία ούσα σίγουρη ότι είχε κλείσει από τότε που είχαμε δώσει τη σχετική εντολή.
Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου το έτος 2012, η εταιρεία δεν είχε απολύτως καμία δραστηριότητα, για αυτό άλλωστε και από τότε (2012) δόθηκε η εντολή για το κλείσιμό της, η οποία θεωρώ ότι θα μπορεί να βρεθεί στα αρχεία της εταιρείας που την είχε συστήσει.
Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου η εταιρεία δεν είχε καμία δραστηριότητα, ούτε το 2013, ούτε το 2014.
Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνονται απολύτως και από το περιεχόμενο της ίδιας της ερώτησής σας και από τη γνώση που εσείς έχετε και εγώ πληροφορούμαι από εσάς, ότι, δηλαδή, ο agent service provider της εταιρείας, δηλαδή η δικηγορική εταιρεία που είχε συστήσει και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, χρόνος που προφανώς συνδέεται με την εντολή που είχε λάβει για κλείσιμο της εταιρείας (investment manager).
Επίσης από εσάς πληροφορούμαι για πρώτη φορά ότι η εταιρεία διαγράφηκε από το μητρώο εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015.
Δεν γνωρίζω γιατί, ενώ η εντολή για το κλείσιμο της εταιρείας δόθηκε περί τα μέσα του 2012, γιατί, ενώ ο agent service provider της εταιρείας διέκοψε την παροχή υπηρεσιών του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως πληροφορούμαι από εσάς, η εταιρεία εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως active entity και διαγράφηκε τον Ιανουάριο του 2015, το οποίο, όπως προείπα, επίσης πληροφορούμαι από εσάς.
Επειδή πράγματι πρόκειται για εύλογο ερώτημα, μετά το σχετικό ερώτημά σας ρώτησα και από την πλευρά μου νομικούς, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι συχνά και προς αποφυγή εξόδων, για εταιρείες που ολοκληρώνουν τη δραστηριότητά τους, αφήνονται από τους agent service provider αδρανείς, χωρίς να καταβάλλονται τα ετήσια έξοδά τους (annual fees) και έπειτα από κάποιο διάστημα αδράνειας διαγράφονται αυτόματα από το εταιρικό μητρώο.
Όπως με ενημέρωσαν, μέχρι την αυτόματη (τυπική) διαγραφή τους οι εταιρείες αυτές εμφανίζονται ως "ενεργές" παρόλο που είναι σε αδράνεια, χωρίς καμία δραστηριότητα.
Αυτό εικάζω ότι έχει συμβεί και με την εν λόγω εταιρεία, χωρίς να το γνωρίζω, θεωρώ όμως ότι ο πιο κατάλληλος για να σας απαντήσει είναι ο ίδιος ο agent service provider» τόνισε η κα.Μητσοτάκη.

Ο εξάδερφος Τσακαλώτος κάνει χρυσές δουλειές

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, να επιδεικνύει ιδιαίτερη εφευρετικότητα στις αιχμές κατά των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, κατηγορώντας τα για συνδέσεις με την επιχειρηματικότητα, αλλά μάλλον δυσκολεύεται να ελέγξει το δικό του περιβάλλον, και κυρίως το συγγενικό.
Δυσκολεύεται μάλιστα πολύ, ακόμη και όταν ο εξάδελφός του, Ορέστης Τσακαλώτος, με την εταιρεία του Qualco, βρίσκεται πίσω από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελληνικών εταιρειών.
Μάλιστα, έχει αναλάβει την είσπραξη οφειλών στις ελληνικές τράπεζες, και όπως ανακοινώθηκε και στις 6 Νοεμβρίου 2017, και της ΔΕΗ.
Και μπορεί να υπάρχει πληθώρα εταιρειών, εξειδικευμένων στο collection οφειλών, αλλά μάλλον η Qualco έχει κάποια... τεχνογνωσία που την καθιστά σχεδόν πάντοτε επικρατέστερη στα έργα που ζητούν να υλοποιηθούν ελληνικές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με το ΔΣ της ΔΕΗ, στην προσπάθεια για διαχείριση και περιορισμό των ληξιπρόθεσμων ανατέθηκε στην κοινοπραξία η FINACITY, αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος εξειδικευμένος στις τιτλοποιήσεις, να εισφέρει την εμπειρία στη διαχείριση χρεών.
Της κοινοπραξίας ηγείται η Qualco UK του Ορέστη Τσακαλώτου.
Επίσης όλως τυχαίως η Qualco έχει συνεργασία με όλες τις τράπεζες για τα προβληματικά δάνεια.
Άλλωστε, το σύστημα διαχείρισης οφειλετών και οφειλών (Debt Collection Software) που έχει αναπτύξει η Qualco του Ορ. Τσακαλώτου εγκαθίσταται στις περισσότερες τράπεζες.
Επίσης, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (δηλαδή, του κ. Γιάννη Στουρνάρα) η εταιρία "PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε." αναλαμβάνει μετά από διαγωνιστική διαδικασία, την ειδική εκκαθάριση των 16 ελληνικών πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που τελούν υπό εκκαθάριση.
Η PQH, ιδρύθηκε από τις εταιρίες PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. (του κ. Τσακαλώτου) και Hoist Kredit ΑΒ.
Σκοπός της εταιρίας είναι η αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας των υπό εκκαθάριση ιδρυμάτων και η επίτευξη υψηλών αποτελεσμάτων από τη διαχείριση του συνόλου των χαρτοφυλακίων τους που ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης