Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το "deal" της κυβέρνησης ώστε να μην πληγούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests είναι έωλο

Το
Στο τέλος θα αποδειχθεί ότι μόνο δύο λύσεις υπάρχουν για το μεγάλο σε έκταση και χρόνο πρόβλημα των τραπεζών…τα NPLs
(upd) Συχνά πυκνά λέγεται μεταξύ τραπεζιτών ότι η ελληνική κυβέρνηση άπαξ και έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει σύντομα την 3η αξιολόγηση δεν έχει κανένα λόγο να παγιδευτεί σε μια διελκυστίνδα με τα stress tests.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει deal με τους δανειστές…ώστε στα stress tests να περάσουν αλώβητες οι τράπεζες.
Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι η ΕΚΤ και κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να υπάρξει νέα τραπεζική αποσταθεροποίηση οπότε η συγκύρια ευνοεί την ελληνική προσπάθεια και τις ελληνικές τράπεζες.
Το περιβόητο deal της ελληνικής κυβέρνησης είναι έωλο γιατί η ΕΚΤ, ο SSM και το ΔΝΤ που συμμετέχει στην διαδικασία δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια στα πολύπλοκα τραπεζικά προβλήματα.
Το κυριότερο πρόβλημα στο ελληνικό banking είναι ότι για τα 100 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα οι προβλέψεις είναι 50 δισεκ. ή με μια πιο ελαστική ερμηνεία του όρου 60 δισεκ. οπότε δεν μπορούν να πωλήσουν προβληματικά assets κάτω από το 40% της ονομαστικής αξίας χωρίς κεφαλαιακή ζημία.
Η περίπτωση της Unicredit δείχνει ότι η αξία ενός μεικτού σχήματος προβληματικών δανείων πωλείται στο 10% της ονομαστικής αξίας.
Στο τέλος θα αποδειχθεί ότι μόνο δύο λύσεις υπάρχουν για το μεγάλο σε έκταση και χρόνο πρόβλημα των τραπεζών…τα NPLs
1)Να δημιουργηθεί μια bad bank ώστε να υπαχθούν 40-50 δισεκ. προβληματικά δάνεια αλλά πρέπει να βρεθεί φόρμουλα χρηματοδότησης
2)Να υλοποιήσουν οι τράπεζες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να αυξήσουν σημαντικά τα κεφαλαιακά τους αποθέματα και με αυτά να πουλήσουν προβληματικά δάνεια με ζημία και αυτή την ζημία – νέες προβλέψεις – να τις καλύψουν από τα μεγάλα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Οι δύο αυτές λύσεις θα καταστούν μονόδρομος.
Η στρατηγική της σταδιακής εξυγίανσης είναι έωλη και υψηλού ρίσκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης