Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μόνο δύο λύσεις υπάρχουν για τα 100 δισ NPEs στην Ελλάδα – Nέες ΑΜΚ στις τράπεζες ή bad bank με μεικτά κεφάλαια

Μόνο δύο λύσεις υπάρχουν για τα 100 δισ NPEs στην Ελλάδα – Nέες ΑΜΚ στις τράπεζες ή bad bank με μεικτά κεφάλαια
Σε λίγο καιρό θα έρθουν στο προσκήνιο τα δύσκολα προβληματικά δάνεια όπου λόγω προβλέψεων…οι πωλήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο σε προκαθορισμένες τιμές και τότε θα αποδειχθεί το αδιέξοδο…
Το μοντέλο της σταδιακής αντιμετώπισης των NPEs που φθάνουν τα 100 δισεκ. δεν θα πετύχει.
Με την σταδιακή λύση ακόμη και στο υποθετικό σενάριο που είναι επιτυχής οι τράπεζες από 110 δισεκ. πριν καιρό θα φθάσουν να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους 70 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και πάλι θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους ισολογισμούς.
Και ενώ τώρα πουλάνε οι τράπεζες έχοντας την πολυτέλεια των υψηλών προβλέψεων και έτσι εξηγείται γιατί πουλάνε καταναλωτικά NPLs στο 1% της ονομαστικής αξίας… αλλά η ευελιξία αυτή…υπάρχει για 12-13 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Μετά ο κύριος όγκος των προβληματικών δανείων έχει πρόβλεψη στο 50% στα NPEs και 62% στα NPLs οπότε η ευελιξία πώλησης περιορίζεται δραστικά καθώς κάτω από το 38% της ονομαστικής αξίας οι τράπεζες θα εγγράφουν ζημίες.
Εάν συμπεριληφθεί και το νέο καθεστώς προβλέψεων από αρχές 2018 από την ΕΚΤ όπου σε κάθε νέο NPLs υποχρεωτικά θα πραγματοποιείται νέα πρόβλεψη 100% και έως τον Μάρτιο 2018 θα έχει συμφωνηθεί και η φόρμουλα στα παλαιά NPLs…εξάγεται το συμπέρασμα ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα δεν μπορεί να λυθεί.  

Οι τράπεζες χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του δεύτερου μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας μετά το χρέος….τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα NPEs.
Υπάρχουν δύο λύσεις

1)Να υλοποιηθούν γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου σε βάθος 2ετίας ώστε οι τράπεζες να έχουν την δυνατότητα μέσω των αυξημένων capital buffers τους να πουλάνε μαζικά προβληματικά δάνεια ακόμη και με ζημίες.
Η λύση αυτή προϋποθέτει οι μέτοχοι των τραπεζών να επενδύσουν για 4η φορά κεφάλαια, ωστόσο η λύση αυτή είναι η πιο υγιής και η πιο αποτελεσματική.
Μεταξύ των ανησυχιών για dilution των μετόχων και της εξυγίανσης των τραπεζών κάποια στιγμή πρέπει να προτάξουμε την εξυγίανση.
Αυτή προέχει και αυτή είναι η λύση σωτηρίας για τις ελληνικές τράπεζες.
Με την λύση αυτή οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν το κεφαλαιακό τους απόθεμα από 9,5 σε 20 δισεκ. και με πλεόνασμα κεφαλαίων 20 δισεκ. θα μπορούσαν να επιλύσουν το 65% με 70% του προβλήματος των κόκκινων δανείων εμπροσθοβαρώς.

2)Η δεύτερη λύση είναι η σύσταση bad bank έως το 2019 η οποία ωστόσο πρέπει να χρηματοδοτηθεί και από τις τράπεζες δηλαδή τους μετόχους.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να μεταφέρουν 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 15 δισεκ. κεφάλαια.
Με τις τράπεζες και τους μετόχους τους και μεικτά σχήματα δηλαδή τράπεζες, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ιδιώτες επενδυτές π.χ. funds θα μπορούσαν να βρεθούν κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews εδώ και πολλά χρόνια επιχειρηματολογεί για την αναγκαιότητα μιας bad bank.
Πρέπει να τονιστεί ότι όπως και στην Ιρλανδία θα ήταν ορθό η bad bank - στην Ιρλανδία ονομάστηκς ΝΑΜΑ - να συσταθεί πριν τις μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο όλα τα ζητήματα είνια θέματα πολιτικής διαπραγμάτευσης....

Συμπέρασμα

Η λύση των κόκκινων δανείων είναι απλή και σίγουρα είναι πολύ κοστοβόρα. 
Οι τράπεζες στην αρχή πουλάνε τα εύκολα προβληματικά δάνεια, για αυτά τα οποία έχουν σχεδόν 100% πρόβλεψη.
Σε λίγο καιρό θα έρθουν στο προσκήνιο τα δύσκολα προβληματικά δάνεια όπου λόγω προβλέψεων…οι πωλήσεις θα πραγματοποιούνται μόνο σε προκαθορισμένες τιμές και τότε θα αποδειχθεί το αδιέξοδο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης