Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κίνδυνος διόρθωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης

Fitch: Κίνδυνος διόρθωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης
Oι υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη προσφορά των περισσότερο ριψοκίνδυνων εταιρικών ομολόγων δημιουργεί μια «αυξανόμενη αβεβαιότητα»
Για απότομη διόρθωση της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων υψηλής απόδοσης προειδοποιεί η Fitch.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, οι υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη προσφορά των περισσότερο ριψοκίνδυνων εταιρικών ομολόγων δημιουργεί μια «αυξανόμενη αβεβαιότητα» και ενισχύει τις πιθανότητες για μια απότομη διόρθωση στην ευρωπαϊκή αγορών ομολόγων υψηλής απόδοσης.
Οι αναλυτές της Fitch προειδοποιούν ότι η πρόσφατη ηρεμία της αγοράς και η στρεβλωτική επίδραση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας «κρύβουν την πραγματική δυναμική risk-return που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές».
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνεται ότι η αναλογία των νέων ομολόγων με αυτά που έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση (CCC+ ή χαμηλότερα) έχει αυξηθεί στο υψηλότερο σημείο μετά το 2013, όταν οι μέσες αποδόσεις ήταν άνω του 5%,
Επισημαίνεται ότι οι υψηλότερες αποδόσεις αντικατοπτρίζουν χαμηλότερες τιμές.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τις αρχές του επόμενου έτους, αλλά έχει τονίσει ότι θα συνεχίσει να αγοράζει μεγάλες ποσότητες εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας.
«Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν εδραιώσει τις συνθήκες χαμηλής μεταβλητότητας και τις χαμηλές αποδόσεις.
Μια κατάσταση που είναι πιθανό να διατηρηθεί στο μεγαλύτερος μέρος του 2018 παρά τη μειωμένο αλλά παρατεταμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ωστόσο, η χαμηλή μεταβλητότητα παράλληλα σε σύγκριση με την προσφορά των πιο risky ομολόγων αυξάνεται τον κίνδυνο ενός σημείου καμπής αργότερα το 2018, παρά την ισχυρή τεχνική υποστήριξη» επισημαίνεται στην ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης