Τελευταία Νέα
old

«Κλείδωσε» η συμφωνία κυβερνήσης - δανειστών για εξόφληση κατά προτεραιότητα των εργαζόμενων

«Κλείδωσε» η συμφωνία κυβερνήσης - δανειστών για εξόφληση κατά προτεραιότητα των εργαζόμενων
Από την από την 1η Ιανουαρίου 2018 μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη ομηρία των εργαζόμενων
Αποδεκτή έγινε από τους δανειστές η νέα πρόταση που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προηγείται κατά τη διάρκεια της πτωχευτικής διαδικασίας μιας επιχείρησης έναντι όλων των άλλων απαιτήσεων, η καταβολή έως και έξι μηνών των αποζημιώσεων των εργαζομένων και μετά να ακολουθεί η ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων όλων των υπολοίπων πιστωτών.
Έτσι από την από την 1η Ιανουαρίου 2018 μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη ομηρία των εργαζόμενων καθώς θα εξοφλούνται κατά προτεραιότητα  στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που τα περιουσιακά τους στοιχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό ή προχωρούν σε αναδιοργάνωση.
Αμέσως μετά θα πρέπει να καταβάλλονται οι φόροι που σχετίζονται με ακίνητα (ΕΝΦΙΑ).
Επισημαίνεται ότι σήμερα σύμφωνα με τον υφιστάμενο κώδικα πολιτικής δικονομίας η σειρά ικανοποίησης των πιστωτών είναι η ακόλουθη: προηγούνται οι τράπεζες με δικαίωμα στο 60% της πτωχευτικής περιουσίας, ακολουθεί το δημόσιο, δηλαδή, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με το 25%, στη συνέχει είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θεωρούνται πτωχευτικοί πιστωτές με ποσοστό 10% επί της πτωχευτικής περιουσίας και τέλος με το υπόλοιπο 5% ολοκληρώνεται η σειρά των ακολουθών πιστωτών οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι οι διάφοροι προμηθευτές της υπό πτώχευση επιχείρησης.
Αυτή η πάγια τακτική είχε ως αποτέλεσμα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που είναι και ο πιο αδύναμος κρίκος να μην προλαβαίνουν να πάρουν ούτε ένα ευρώ και να βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία άνεργοι και χωρίς αποζημιώσεις.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί επιχείρηση που βρέθηκε δύο φορές φέτος στα πρόθυρα λουκέτου καθώς χρωστάει 100 εκ. σε τράπεζες και δημόσιο ενώ έχει ένα χρόνο να καταβάλει μισθούς στους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι πέτυχαν την κατάσχεση του αποθεματικού. Στο ταμείο βρέθηκαν 90.000 ευρώ.
Αφού πήραν οι τράπεζες, η εφορία και ο ΕΦΚΑ το ποσοστό που τους αναλογούσε, έμειναν 90 λεπτά για τον καθένα από τους 220 εργαζόμενους.
Ειδικοί στην αγορά εργασίας ωστόσο υποβάλουν κάποια ερωτήματα τα οποία αναμένεται να διευκρινιστούν όταν προωθηθούν οι αλλαγές.
Δηλαδή στην περίπτωση της  πτώχευσης μιας επιχείρησης μπορούν να συνυπάρχουν αιτήματα εργαζομένων για αποζημιώσεις σε μισθούς που μπορεί να κυμαίνονται για παράδειγμα από μισθούς των 500 ευρώ το μήνα και να ανέρχονται ακόμη και σε μισθούς πάνω από 2.000 ευρώ.
Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;
θα ικανοποιούνται οι απαιτήσεις όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τις αποδοχές τους ή θα υπάρξει κάποιο πλαφόν μέχρι το ύψος του οποίου θα ικανοποιούνται οι απαιτήσεις για αποζημίωση έως έξι μηνών;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης