Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο πόλεμος του φυσικού αερίου – Τι «κρύβει» η αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας με το Λίβανο

Ο πόλεμος του φυσικού αερίου – Τι «κρύβει» η αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας με το Λίβανο
Ο ρόλος του Ισραήλ, τα σχέδια των ΗΠΑ, η ρητορική της Τεχεράνης και ο παράγοντας Putin
Ο πόλεμος του φυσικού αερίου έχει δύο ξεχωριστά μέτωπα, το πλέον σχετικά ήσυχο βόρειο μέτωπο στην Ουκρανία και το νότιο μέτωπο στη Συρία, όπου η Δύση φαίνεται να χάνει έδαφος και όπως φαίνεται προκειμένου να ανακάμψει έχει βάλει ήδη στο στόχαστρο το... Λίβανο.
Στις 6 Νοεμβρίου 2017, το Reuters ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι ο Λίβανος της κήρυξε πόλεμο λόγω επιθέσεων εναντίον του Βασιλείου από το λιβανέζικο σιιτικό κόμμα Χεζμπολάχ.
Η δήλωση αυτή λαμβάνει χώρα μετά το Ισραήλ (ο μεγαλύτερος ανεπίσημος σύμμαχος του Ριάντ στην περιοχή) προετοιμάζεται για το δικό του πόλεμο με τον Λίβανο - ή ακριβέστερα με τη Χεζμπολάχ.
Όπως το έθεσε πρόσφατα το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, "το Ισραήλ προετοιμάζεται για έναν άλλο πόλεμο με τον Χεζμπολάχ, καθώς το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει έτοιμα πολεμικά σχέδια για εισβολή στο Λίβανο.
Γιατί τώρα και γιατί το Λίβανο;
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, μια χώρα που κυριαρχείται από Σουνίτες, αναφέρει ότι είναι επειδή η Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατική οργάνωση Σιιτών.
"Χεζμπολάχ" σημαίνει κυριολεκτικά το "Κόμμα του Αλλάχ" ή "Κόμμα του Θεού".
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Thamer al-Sabhan αναφέρθηκε στη Χεζμπολάχ ως "το Λιβανέζικο Κόμμα του Διάβολου".
Η Σαουδική Αραβία δεν είναι βέβαια η μόνη της καθώς η Χεζμπολάχ έχει αναφερθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.
Η Χεζμπολάχ είναι, ωστόσο, μέρος της λαϊκής κυβέρνησης του Λιβάνου και κατέχει έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας.
Ωστόσο, ένας ισχυρός λόγο ότι ένας νέος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη είναι επειδή ο Λίβανος είναι ο επόμενος σύνδεσμος σε κάθε αγωγό φυσικού αερίου που θα μπορούσε ενδεχομένως να φέρει το ιρανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Δύση αποφάσισε να "ελευθερώσει τον συριακό λαό και γι 'αυτό θα αποφασίσει να επιβάλει την ίδια "σωτηρία" στον λαό του Λιβάνου.
Μετά την αποτυχία της απελευθέρωσης των Συρίων, η Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ευρώπη και οι υπόλοιποι Σουνίτες της Δύσης, των συμμάχων του Σουνιτικού Κόλπου και το Ισραήλ, θέλουν να διαπιστώσουν εάν μπορούν να μπλοκάρουν τις φιλοδοξίες του Ιράν όσον αφορά το φυσικό του αέριο "απελευθερώνοντας" τους Λιβανέζους από την κυβέρνησή τους.
Είναι πολύ πιθανό το σενάριο ομάδες αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Λιβάνου ή τουλάχιστον τη Χεζμπολάχ και να βρουν πρόθυμους υποστηριχτές από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.
H Σαουδική Αραβία σε σύντομο χρονικό διάστημα, άρχισε πολέμους στη γειτονική Υεμένη και τη Συρία, κήρυξε υποστηριχτή της τρομοκρατίας το Κατάρ και τώρα το Λίβανο.
Η Σαουδική Αραβία έχει μετατραπεί από ένα έθνος που περιβαλλόταν από συμμάχους ή τουλάχιστον κράτη με τα οποία είχε βασικές διπλωματικές σχέσεις, σε ένα έθνος που περιβάλλεται από εχθρούς.
Φυσικά το φυσικό αέριο δεν είναι η βασική αιτία, αλά μια σημαντική αφορμή για αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα και το μέσο για τις περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις για αύξηση της πολιτικής τους εξουσίας και επιρροής.
Για τη Σαουδική είναι η βάση του αγώνα της για περιφερειακή υπεροχή έναντι του Κατάρ.
Για τις ΗΠΑ ο αγώνας της με τη Ρωσία για πολιτική κυριαρχία και έλεγχο του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Οι ΗΠΑ έχουν συμμαχήσει με τη Σαουδική Αραβία.
Η Ρωσία και η Κίνα στηρίζουν το Κατάρ.
Το Κατάρ έδωσε ένα αποφασιστικό χτύπημα στην κυριαρχία των ΗΠΑ καοι την ηγεμονία του δολαρίου όταν δημιούργησε το μοναδικό κέντρο εκκαθάρισης τιμών φυσικού αερίου στο κινεζικό γουάν.
Η πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας είναι ένας αγώνας μεταξύ εκείνων που βλέπουν ότι μοναδική ελπίδα της βασιλικής οικογένειας των Saud να παραμείνουν στην εξουσία είναι να παραμείνουν σταθερά ευθυγραμμισμένοι με τις ΗΠΑ και επομένως παράλληλα με το Ισραήλ έναντι εκείνων που θα ήθελαν να εξετάσουν μια αλλαγή πολιτικής και προσέγγισης της Ρωσία και της Κίνας.
Οι πόλεμοι στην Υεμένη, τη Συρία και σύντομα στο Λίβανο θα μετατρέψουν σε απύθμενο χάσμα τη διαφορά των δύο παραπάνω απόψεων που κυριαρχούν στο Ριάντ.
Για το Ισραήλ θα σημαίνει πόλεμο και στρατεύματα στο έδαφος.
Οι ΗΠΑ θα συνδράμουν με αεροπορικές επιδρομές.
Τι θα κάνει η Ρωσία;
Πολύ δύσκολα θα στείλει στρατεύματα στον Λίβανο.
Ωστόσο θα μπορούσε πολύ εύκολα να επεκτείνει και στο Λίβανο την αεροπορική υποστήριξη που έχει αναπτύξει στη Συρία.
Από την μεριά της η Τεχεράνη θα μπει στον πειρασμό να στείλει στρατεύματα ή τουλάχιστον "στρατιωτικούς συμβούλους" ή ίσως απλώς να "επιτρέψει" σε φανατικούς ιρανούς να πάνε να πολεμήσουν.
Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το επιθυμούσε η Ουάσιγκτον -να δελεάσει το Ιράν να δώσει υποστήριξη στο Λίβανο- και στη συνέχεια να δηλώσει εκ νέου ότι το Ιράν, υποδεικνύοντας νέα στοιχεία, είναι υποστηρικτής της τρομοκρατίας.
Οι ΗΠΑ επιθυμούν μια αντιπαράθεση με το Ιράν εδώ και πολύ καιρό και αναζητούν μια νέα δικαιολογία.
Ο πόλεμος του φυσικού αερίου μόλις φαίνεται να ξεκινά, ένα μέτωπο που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης