Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ηχηρή παρέμβαση από ΗΠΑ για την άδεια στον εγκληματία Κουφοντίνα της 17Ν - Θύελλα αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο

Ηχηρή παρέμβαση από ΗΠΑ για την άδεια στον εγκληματία Κουφοντίνα της 17Ν - Θύελλα αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο
Η χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων
(upd3) Εκτός φυλακής με 48ωρη άδεια βρίσκεται από σήμερα (9/11/2017) λίγο μετά τις 12.10 το μεσημέρι ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικασμένος σε 11φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη τρομοκρατική οργάνωση «17Ν».
Έξω από τη φυλακή βρίσκονται η σύζυγος του Αγγελική Σωτηροπούλου και ο γιος του Έκτωρας.
Οι αυστηροί περιοριστικοί όροι επιβάλλουν την παρουσία του Κουφοντίνα δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).
Η διήμερη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού ύστερα από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος, ο οποίος ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Στις προϋποθέσεις δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά του εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.).
Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που συναινεί και ο εισαγγελέας, επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί, ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δικαιούται άδεια

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σημειώνοντας ότι θα την είχε πάρει νωρίτερα, εάν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός.
«Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση, επικαλέστηκε ο Δημήτρης Κουφοντίνας

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα» ήταν η απάντηση του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για τους λόγους που ζητά τη χορήγηση της διήμερης άδειας.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.
Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.
Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%.
Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Παρέμβαση από το υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα

Την πλήρη αντίθεση των ΗΠΑ στη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ενημέρωση των ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την απελευθέρωση για δύο ημέρες του καταδικασμένου τρομοκράτη Κουφοντίνα.
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όταν είχε γίνει κάτι ανάλογο με μέλη της 17Ν αυτά εξαφανίστηκαν.
Σαφώς και υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι μπορεί και αυτός να «εξαφανιστεί» και να μην επιστρέψει στις φυλακές».
Είχει προηγηθεί η καταδίκη της χορήγησης άδειας από τον Geoffrey Pyatt, τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, μέσω του twitter.
Πιο αναλυτικά, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα επισημαίνει: «Προσθέτω τη φωνή μου σε όσους προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας και εναντιώνονται στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη.
Οι δημοκρατίες μας στηρίζονται σε ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, αλλά η συγκεκριμένη άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους».

Μ. Βρετανία: Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι

Μετά τον Αμερικανό πρέσβη Geoffrey Pyatt, τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα της 17Ν, «καταδίκασε» και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, Kate Smith.
Ειδικότερα, σε μήνυμα της στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, η Kate Smith επισημαίνεται ότι σέβεται τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, δηλώνει ωστόσο απογοητευμένη από την απόφαση να δοθεί άδεια σε έναν καταδικασμένο δολοφόνο.
«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνήγορος Κουφοντίνα: Οι δηλώσεις μετάνοιας δεν αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση άδειας

«Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο, ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές.
Ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε μια δίκαια κρίση.
Κρίνοντας με βάση τον νόμο και τίποτα παραπάνω χορήγησε την άδεια» δήλωσε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού.
«Το ευχαριστούμε και περιμένουμε και από εσάς και από όσους παρεμβαίνουν στο έργο των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο, την άσκηση του δικαιώματός του, και να πάψουν να φωνασκούν και να ασχημονούν στα κανάλια» είπε η κ. Κούρτοβικ απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους.
«Το κοινό περί δικαίου αίσθημα που παίζει στα κανάλια δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου», ανέφερε.
Παράλληλα, είπε πως στο παρελθόν υπήρχαν αρκετές αρνήσεις σε αιτήματα χορήγηση άδειας οι οποίες «στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν προβλέπει ο νόμος».
Όπως σημείωσε, ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια και οι δηλώσεις μετάνοιας αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση άδειας.
«Άλλα είναι τα κριτήρια και ο νόμος αυτή τη φορά εφαρμόστηκε», πρόσθεσε.

Έντονες αντιδράσεις

Ωστόσο, η χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Μαξίμου: Απόφαση της Δικαιοσύνης η άδεια στον Κουφοντίνα

Η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το θέμα, με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει.
Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι' αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη

Αδιανόητη χαρακτήρισε τη χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη.
Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Καμμένος: Απόφαση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνηση η άδεια στον Κουφοντίνα

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Πάνος Καμένος παίρνει θέση στο θέμα που ανέκυψε με την 48ωρη άδεια του ηγετικού στελέχους της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα.
«Η άδεια σε Κουφοντίνα αποτελεί απόφαση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης βεβαίως και σε πολιτικό επίπεδο διαφωνώ απόλυτα», υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Και προσθέτει, «να θυμίσω στη ΝΔ ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά πάλι από τη δικαιοσύνη έλαβε άδεια ο Ξηρός και δεν επέστρεψε».

Μπακογιάννης: Ο Κουφοντίνας συνεχίζει να φτύνει τη δημοκρατία στα μούτρα

Την αγανάκτηση του για τη 48ωρη άδεια που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε μέσω του facebook και ο Κώστας Μπακογιάννης.
«Η άδεια στον κατά συρροή δολοφόνο δίνεται για να απολαύσει την ελευθερία και τη ζωή που στέρησε από όλους αυτούς που σκότωσε και από αυτούς που μείναμε πίσω», γράφει αρχικά στο προφίλ του στο Facebook o περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.
«Για χρόνια αποφάσιζε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
Ποτέ δεν μετάνιωσε, ποτέ δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας. Το αντίθετο.
Συνεχίζει να φτύνει τη δημοκρατία στα μούτρα και κάνει ότι μπορεί για να φτιάξει συνεχιστές, σκορπώντας δηλητήριο και προπαγανδίζοντας τα εγκλήματα του.
Και για αυτό, σήμερα το κράτος τον επιβραβεύει, με την κυβέρνηση στην καλύτερη να αδιαφορεί και να ανέχεται και στη χειρότερη να παρέχει τις ευλογίες της.
Έτσι όμως, αντί να κλείνουμε τραύματα, τα ανοίγουμε.
Αντί να επουλώνουμε τις πληγές, τις βαθαίνουμε. Σκοτάδι», συμπλήρωσε στην ανάρτησή του ο κ. Μπακογιάννης.

Μπακογιάννη: Δίνουν άδεια στο «πιστόλι» της 17Ν;

«Αδιανόητο ο Κουφοντίνας να κυκλοφορεί ελεύθερος δύο ημέρες στην Αθήνα» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Action 24.
Λίγη ώρα αργότερα, η βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Τον θεωρώ επικίνδυνο τον κ. Κουφοντίνα.
Ποιος θα μας δώσει εγγυήσεις όταν θα κυκλοφορεί δύο ημέρες ελεύθερος;».
Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τους «λαλίστατους της κυβέρνησης να πάρουν θέση για την άδεια Κουφοντίνα».
«Έχω μείνει άναυδη με την απόφαση αυτή, σε αυτή τη χρονική στιγμή», κατέληξε

Παπαδημούλης: Μου δημιουργεί σκεπτικισμό και επιφύλαξη η απόφαση για την χορήγηση άδειας

Την θέση ότι η απόφαση για την χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα και η χρονική στιγμή που αυτή λαμβάνεται, του δημιουργεί σκεπτικισμό και επιφύλαξη διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.
«Η δική μου γνώμη μου είναι ότι στα βαριά εγκλήματα, όπου οι αποφάσεις είναι ισόβια, συμφωνώ με αυτό που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ιδρυτής της ΝΔ, «όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια» και το έλεγε για τους καταδικασμένους χουντικούς.
Τις διαφορετικές μεταχειρίσεις από τη Δικαιοσύνη επωνύμων κρατουμένων, εγώ καθόλου δεν τις συμπαθώ.
Προτείνω αυτές να μη τις βλέπουμε με τα χρωματιστά γυαλιά της κομματικής ή της ιδεολογικής και πολιτικής σκοπιμότητας.
Γιατί, εάν είναι αδιανόητο να παίρνει άδεια ο Κουφοντίνας 48 ώρες, που καταλαβαίνω τον προβληματισμό, δεν είναι αδιανόητο να είναι και ο Ρουπακιάς έξω στο σπίτι του;
Και πώς μας φαίνεται και ότι ο Παττακός, από τους αρχιπραξικοπηματίες, βγήκε με ανήκεστο βλάβη της υγείας του και έζησε ο άνθρωπος άλλα 20 χρόνια» διερωτήθηκε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Παπαδημούλης.
Όπως είπε, «πρέπει να αποφύγουμε γύρω από αυτά τα θέματα ένα πολιτικό μπιζάρισμα που να τροφοδοτήσει φανατισμό και να αποφύγουμε και τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά».
«Το πρώτιστο καθήκον όλων των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων είναι να ξεριζώσουμε οριστικά την τρομοκρατία από τη χώρα και όχι απλώς να την απομονώσουμε ιδεολογικά και πολιτικά και να την αντιμετωπίσουμε με αυστηρότητα και στο ποινικό επίπεδο» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Θεοδωράκης: Δεν μπορεί να βγαίνει από την φυλακή ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων

Την θέση ότι δεν μπορεί να βγαίνει από την φυλακή ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια διατύπωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια, δεν μπορεί να βγαίνει από την φυλακή.
Η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο κ. Θεοδωράκης.

Καμίνης: Εγκληματίες σαν τον Κουφοντίνα δεν πρέπει να βγαίνουν από την φυλακή

Την θέση ότι «εγκληματίες σαν τον Κουφοντίνα δεν πρέπει να βγαίνουν από την φυλακή» διατύπωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την αρχηγία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, Γ. Καμίνης.
«Με ενδιαφέρει να δω με τι σκεπτικό βγαίνει έξω» τόνισε μιλώντας στο Σκάι ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στην 48ωρη άδεια που έχει δοθεί στον Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος ενδεχομένως να βγει και σήμερα από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Δημήτρης Καμμένος: Όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια

Αντίθετος με τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα είναι και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.
«Ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί με τον τρομοκρατικό νόμο και ο νόμος αυτός καταδικάζει αυτούς που στρέφονται κατά του κράτους και της Δημοκρατίας σε ισόβια.
Όταν λέμε ισόβια, όμως, πρέπει να εννοούμε ισόβια», υπογραμμίζει ο κ. Καμμένος στα parapolitika.gr, και τονίζει: «Πέραν τούτου, ο Κουφοντίνας δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια για τα ειδεχθή εγκλήματά του.
Έχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη.
Μετά τα παραπάνω διαφωνώ με τη λογική της χορήγησης της διήμερης άδειας.
Το ίδιο Συμβούλιο πέρυσι είχε απορρίψει το αίτημά του με το σκεπτικό ότι είναι αμετανόητος.
Θα έχει ενδιαφέρον -κι εγώ προσωπικά θέλω πολύ να διαβάσω- το νέο σκεπτικό στο οποίο βασίζεται η νέα του απόφαση».

(Αρχική δημοσίευση Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, ώρα 12:20)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης