Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε ομηρία το Χ.Α. - Με 650 επενδυτές ανά συνεδρίαση δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μιζέρια

tags :
Σε ομηρία το Χ.Α. - Με 650 επενδυτές ανά συνεδρίαση δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μιζέρια
Πλήγμα για την ΕΧΑΕ που βλέπει τη μετοχή να πιέζεται αλλά και για τις 50 περίπου χρηματιστηριακές εταιρείες
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε μήνα από το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά αποδεικνύουν αυτό που και το ίδιο το ταμπλό δείχνει καθημερινά.
Ότι δηλαδή το ΧΑ δεν συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες και βρίσκεται σε περιβάλλον μιζέριας και ομηρίας.
Προκειμένου να ξεφύγει, θα πρέπει να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των συμμετεχόντων, αλλά όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, εμφανώς απογοητευμένα από την πορεία της αγοράς το τελευταίο διάστημα, δεν υπάρχουν οι καταλύτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου 2017 ανά συνεδρίαση συμμετείχαν κατά μέσο όρο 652 επενδυτές, σημαντικά λιγότεροι από τον Σεπτέμβριο που ήταν 834 και περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο που ήταν 625.
Η συμμετοχή τον επενδυτών τον Αύγουστο είναι εποχικά χαμηλή λόγω της κορύφωσης των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά όπως φαίνεται δεν έχει αλλάξει κάτι τους μήνες που ακολούθησαν.
Ο Νοέμβριος δείχνει πως δεν υπάρχει αλλαγή πέρας της αύξησης του τζίρου σε κάποιες συνεδριάσεις, χωρίς ωστόσο η διαφορά να είναι αξιοσημείωτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, η περιορισμένη κινητικότητα επενδυτών έχει διάρκεια περίπου δύο έτη με κάποιες μηνιαίες εξαιρέσεις όπου οι συμμετέχοντες ανά συνεδρίαση ήταν πάνω από 1.000.
Και πάλι βέβαια το νούμερο είναι αρκετά χαμηλό για να κάνει τη διαφορά και έχει τεράστια διαφορά με τις καλές μέρες του 2011 και 2012 για παράδειγμα που οι ενεργές μερίδες επενδυτών που έκαναν πράξη ανά μήνα ξεπερνούσαν ακόμη και τις 8.000.
Γίνεται επομένως φανερό πως με 600-800 επενδυτές δεν μπορεί το ΧΑ να κάνει τη διαφορά.
Σημειώνεται πως μέσα στο 2017, τον Ιούλιο, τον Ιούνιο, τον Μάιο και τον Μάρτιο οι επενδυτές ξεπέρασαν τους 1.000 (μέσος όρος ανά συνεδρίαση).
Το 2016 ήταν ακόμη χειρότερη η συμμετοχή με μόνο τον Φεβρουάριο να ξεπερνά ο αριθμός τους 1.000.
Επιπλέον με τόσο χαμηλή συμμετοχή δεν υπάρχει και μέλλον για όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες που σήμερα ξεπερνούν τις 50, με ελάχιστες να απορροφούν μεγάλο μερίδιο από τον καθημερινό τζίρο, αλλά ούτε και για την ΕΧΑΕ βλέπει την τιμή της μετοχής να δέχεται πιέσεις, αφού ο χαμηλός τζίρος δίνει μικρά κέρδη και με την τρέχουσα αποτίμηση υψηλό P/E.
Όμως και κάποιες που έχουν μερίδιο ακόμη και πάνω από 10%, εμφανίζουν ζημιές, γιατί από τη μία λόγω ανταγωνισμού δίνουν εξαιρετικά χαμηλές προμήθειες στους ξένους και από την άλλη συντηρούν τμήματα, όπως αναλύσεων, προκειμένου να παρέχουν καλές υπηρεσίες στους πελάτες τους, με αποτέλεσμα να δημοσιεύουν ζημιές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης