Τελευταία Νέα
Διεθνή

F.T.: Η σύγκρουση Σ. Αραβίας και Ιράν απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη τη Μέση Ανατολή

F.T.: Η σύγκρουση Σ. Αραβίας και Ιράν απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη τη Μέση Ανατολή
Οι δύο χώρες κοντράρονται για το ποια είναι η ισχυρότερη δύναμη, με τα αποτελέσματα να μπορούν να είναι τραγικά
Στο εκρηκτικό μείγμα σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Σ. Αραβίας, με ταυτόχρονη αναστάτωση στον Λίβανο, αναφέρεται ανάλυση των Financial Times, στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση στη Μ. Ανατολή μπορεί πολύ σύντομα να γίνει «εξαιρετικά καυτή».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας η κόντρα Ιράν και Σ. Αραβίας ξεκίνησε με την αναπάντεχη παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Saad al-Hariri.
Σύμφωνα με κάποιους η παραίτηση του  Hariri δεν έγινε με τη θέλησή του αλλά κατόπιν πιέσεων του Ριάντ, καθώς ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στήριξε τη Hizbollah, τη δύναμη ισχύος του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.
Δεν πέρασαν πολλές ώρες από την παραίτηση Hariri όταν οι μαχητές Houthi από την Υεμένη, τους οποίους στηρίζει το Ιράν, εκτόξευσαν βαλιστικό πύραυλο ο οποίος έπεσε κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ.
Η Σ. Αραβία έσπευσε να κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, ενώ την ίδια ώρα ο βασιλιάς Salman ζήτησε να συναντηθεί με τον Mahmoud Abbas, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η πρόσκληση στον Abbas δεν έγινε σε κάποιον τυχαίο χρόνο, καθώς πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με τη Hamas, την οποία, επίσης, στηρίζει η Τεχεράνη.
Για αρκετά χρόνια –σημειώνουν οι F.T.- το Ριάντ παρακολουθούσε την επιρροή του στην περιοχή να μειώνεται, ενώ αντίθετα αυτή του Ιράν γίνονταν ισχυρότερη.
Οι όποιες προσπάθειες έκανε η Σ. Αραβία, είτε στη Συρία είτε στο τμήμα των Κούρδων που ανήκει στη Συρία ώστε να προσεγγίσει μία σειρά συμμάχων και να αποδυναμώσει την Τεχεράνη δεν φαίνεται να ήταν αρκετές.
«Όλες οι ενέργειες του Mohammed bin Salman γίνονται προκειμένου να αλλάξουν οι γεωπολιτικές και γεω-οικονομικές ισορροπίες στην περιοχή», εκτιμά ο Theodore Karaskik, αναλυτής της GulfState Analytics.
Κάποιοι διπλωμάτες, όμως, δηλώνουν ότι οι κινήσεις του Mohammed bin Salman ήταν αναπάντεχες και μπορούν να προκαλέσουν τέτοια αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή ώστε να οδηγήσουν σε νέους πολέμους.
«Δεν είναι μόνο η συμπεριφορά του Ριάντ μη προβλέψιμη.
Το ίδιο ισχύει και με τις ΗΠΑ.
Ο φόβος μου είναι ότι ο Mohammed bin Salman μόλις λάβει το πράσινο φως θα το προχωρήσει πολύ μακριά», δηλώνει, υπό καθεστώς ανωνυμίας, Ευρωπαίος διπλωμάτης με έδρα τη Βηρυτό.
Βέβαια το Ιράν ανταπαντά ότι δεν έχει καμία σχέση με την εκτόξευση του πυραύλου από την Υεμένη, ενώ ο πρόεδρός του Hassan Ruhani τόνισε πρόσφατα ότι «το Ριάντ κάνει λάθος να θεωρεί ότι το Ιράν δεν είναι φιλικό προς τη Σ. Αραβία».
Ταυτόχρονα, όμως, φρόντισε να στείλει και ένα απειλητικό μήνυμα προς το Ριάντ, προσθέτοντας ότι «γνωρίζεται τη δύναμη και την κατάσταση του Ιράν και γνωρίζεται ότι είναι πολύ πιο ισχυρές από εσάς και ότι δεν μπορείτε να βλάψετε το Ιράν».
Η κόντρα με την Υεμένη, επίσης, δεν είναι κάτι απλό, με δεδομένο τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει και τους χιλιάδες νεκρούς που άφησε πίσω του.
«Ο πόλεμος στην Υεμένη έγινε για να δείξει σε όλους ότι η Σ. Αραβία είχε τη δύναμη να μειώσει την ισχύ του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή», εκτιμά ο Peter Salisbury, αναλυτής στο Chatham House, και προσθέτει «όμως το Ριάντ δεν κατάφερε τίποτε.
Η ισχύς του Ιράν ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο».
Ο παραπάνω εκρηκτικός συνδυασμός δικαιολογεί και το γεγονός ότι κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Αίγυπτος εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την επιθετικότητα της Σ. Αραβίας.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi τόνισε πρόσφατα ότι δεν προτίθεται να λάβει μέτρα ενάντια στη Hizbollah.
«Η περιοχή δεν αντέχει έναν ακόμη πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όλα, όμως, δείχνουν ότι Ριάντ και Τεχεράνη μάλλον έχουν διαφορετική άποψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης