Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεξικό: Μία κακή συμφωνία για τη NAFTA θα επηρεάσει τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ σε ασφάλεια και μετανάστευση

Μεξικό: Μία κακή συμφωνία για τη NAFTA θα επηρεάσει τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ σε ασφάλεια και μετανάστευση
Tο Μεξικό είναι προετοιμασμένο για το τέλος της NAFTA, αν δεν καταφέρει να επιτύχει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά που να ωφελεί τη χώρα
Σαφές μήνυμα της μεξικανικής κυβέρνησης στην Ουάσινγκτον για τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA).
Εάν η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA αντιμετωπίσει πρόβλημα, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε άλλους τομείς συνεργασίας με τις ΗΠΑ, όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση, σύμφωνα με τον Μεξικανό υπουργό Εξωτερικών Luis Videgaray.
«Είναι καλό για το Μεξικό να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια, αλλά και για τη μετανάστευση και πολλά άλλα ζητήματα», ανέφερε ο Videgaray σε συνέντευξή του σήμερα (11/11/2017) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στο Βιετνάμ.
«Αλλά εάν υπάρξει ένα κακό αποτέλεσμα στη NAFTA θα έχει κάποιο αντίκτυπο στα υπόλοιπα ζητήματα», είπε.
«Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό και εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», συνέχισε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας.
Ο Videgaray  έχει διαμηνύσει πως το Μεξικό είναι προετοιμασμένο για το τέλος της NAFTA, αν δεν καταφέρει να επιτύχει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά που να ωφελεί τη χώρα.
Οι τρεις χώρες, τον Αύγουστο 2017, άρχισαν συνομιλίες για την ανανέωση του συμφώνου, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2016 να επανεξετάσει ή να τερματίσει τη NAFTA.
Ο Trump κατηγορεί τη συμφωνία για εκατομμύρια χαμένων εργοστασιακών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και εμπορικό έλλειμμα άνω του 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Μεξικό.
Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν μέχρι τον Μάρτιο 2018, εντάθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου γύρου.
Ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών για τη NAFTA έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στην Πόλη του Μεξικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης