Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανήσυχος ο Greenspan για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ - Αντίθετος στις μεγάλες περικοπές φόρων

Ανήσυχος ο Greenspan για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ - Αντίθετος στις μεγάλες περικοπές φόρων
Ο Greenspan κάλεσε το Κογκρέσο να βάλει τη χώρα σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία
Ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, IFed) εμφανίζεται ανήσυχος για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές εκτιμώντας πως θα επιδεινώσουν το χρέος της χώρας. 
«Οικονομικά, είναι λάθος να προχωρήσουμε σε μεγάλες μειώσεις φόρων τώρα» δήλωσε ο Greenspan στο Fox Business .
Ο Alan Greenspan χαρακτήρισε πρόωρη κίνηση τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, είτε πρόκειται για φορολογικές περικοπές είτε για αύξηση των δαπανών.
«Πρέπει να σταθεροποιήσουμε το χρέος πριν προχωρήσουμε σε αυτές τις κινήσεις», είπε ο πρώην επικεφαλής της Fed.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις για χαμηλότερους φόρους από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ονομάστηκε ο ίδιος ο «βασιλιάς του χρέους».
Ο Trump υποστηρίζει ότι η αμερικανική οικονομία χρειάζεται «απελπισμένα» τεράστιες φορολογικές περικοπές.
Αυτό συμβαίνει παρά την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα τα τελευταία 17 χρόνια.
Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι απαιτούνται φορολογικές περικοπές για να διατηρηθεί η ορμή και να βελτιωθεί η αύξηση των μισθών, η οποία παραμένει απογοητευτική.
Ο Greenspan, ο διορισμός του οποίου στην προεδρία της Fed  στηρίχθηκε τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και τους Δημοκρατικούς, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε «πλήρη απασχόληση».
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η προσφορά και η ζήτηση εργασίας θα προκαλέσει την αυτόματη ενίσχυση των μισθών και κάλεσε το Κογκρέσο να βάλει τη χώρα σε μια βιώσιμη δημοσιονομική πορεία.
«Αυτό που πρέπει να ανησυχούμε είναι το γεγονός ότι το ομοσπονδιακό χρέος αυξάνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό το νομοσχέδιο που ουσιαστικά θα σταματήσει αυτό από το να συμβεί», σημείωσε ο Greenspan.
Όταν ηγήθηκε της Fed, τα λόγια του Greenspan αντιμετωπίστηκαν όπως το ευαγγέλιο από οικονομολόγους και επενδυτές, και ο Τύπος τον χαρακτήριζε Maestro.
Ωστόσο, οι επικριτές υποστήριξαν ότι η στήριξη του Greenspan στα χαμηλά επιτόκια συνέβαλε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης