Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σταθερό το outlook για τις τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται σταδιακά τα επιτόκια

Fitch: Σταθερό το outlook για τις τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται σταδιακά τα επιτόκια
Η αβεβαιότητα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να «παγώσει» την αύξηση των δανείων, προειδοποιεί ο οίκος
Σταθερές είναι οι προοπτικές της Fitch Ratings για τις τράπεζες των ΗΠΑ το 2018, αντανακλώντας την προσδοκία για μια οριακή βελτίωση της κερδοφορίας, αντισταθμισμένη από μια ήπια αποδυνάμωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
«Αναμένουμε το λειτουργικό περιβάλλον για τις αμερικανικές τράπεζες να παραμείνει σταθερό το 2018, ενώ η οικονομική ανάπτυξη προσφέρει υποστήριξη για περαιτέρω αυξήσεις των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων», αναφέρεται στην έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (13/11/2017) η Fitch.
«Οι περισσότερες από τις αμερικανικές τράπεζες που αξιολογούμε επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων.
Ήταν σε θέση να αυξήσουν τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», συνεχίζει η Fitch.
Ωστόσο, εάν επιμείνει μια πιο επίπεδη καμπύλη αποδόσεων, τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων θα βρεθούν υπό πίεση και θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της κερδοφορίας, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.
«Αναμένουμε ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα αποδυναμωθεί ελαφρώς, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις ζημίες από δάνεια να εξομαλύνονται σταδιακά από τα τρέχοντα κυκλικά χαμηλά επίπεδα σε μακροπρόθεσμα ιστορικά επίπεδα», αναφέρει η Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τα επίπεδα κεφαλαίου θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα σταθερά, παρά την πιθανή επιδείνωση λόγω των αυξημένων αποδόσεων των μετόχων και της αύξησης των ισολογισμών.
Η ρευστότητα ενδέχεται να παραμείνει σταθερή επίσης, αν και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να ασκήσει κάποια πίεση στους λόγους δανείων προς καταθέσεις.
Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσε να «παγώσει» την αύξηση των δανείων, προειδοποιεί η Fitch.
Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση φόρων για τις τράπεζες, αλλά αυτό δεν μπορεί να μεταφραστεί σε υψηλότερα κέρδη, δεδομένου του ανταγωνισμού μεταξύ των ιδρυμάτων, σημειώνει ο οίκος.
Εάν υπάρξουν αλλαγές στις εμπορικές πολιτικές ή σε συμφωνίες που επηρεάζουν σημαντικά τους εισαγωγείς ή τους εξαγωγείς, ο όγκος δανεισμού των τραπεζών και η ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης