Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ελπίζει για γρήγορη λύση στη διαφωνία της ονομασίας με την Ελλάδα

Reuters: Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ελπίζει για γρήγορη λύση στη διαφωνία της ονομασίας με την Ελλάδα
Σκόπια, μια μικρή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, κήρυξε ανεξαρτησία το 1991 και απέφυγε τη βία που συνόδεψε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας
Την ελπίδα ότι τα Σκόπια και η Αθήνα θα μπορέσουν σύντομα να επιλύσουν μία διαμάχη δεκαετιών για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.
Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία συνεπάγεται εδαφική απαίτηση για την περιοχή της Ελλάδας με το ίδιο όνομα και εμποδίζει τις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι αναμένει από τις δύο πλευρές να κινηθούν γρήγορα για να βρουν λύση.
"Στις 21 Νοεμβρίου 2017, θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση με τον μεσολαβητή τουο ΟΗΕ Matthew Nimetz και ελπίζω ότι θα βρούμε μια λύση αντί να την αναβάλουμε", δήλωσε ο Zaev μετά από συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογό του Miro Cerar.
Είπε ότι αναμένει από την πΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ το επόμενο έτος.
Η συνάντηση τον Νοέμβριο θα είναι η πρώτη με τον διαμεσολαβητή μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Zaev τον Ιούνιο 2017.
Η διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ έχει διαρκέσει για σχεδόν 26 χρόνια χωρίς κάποια πρόοδο.
Η Αθήνα επέμεινε στο παρελθόν ότι τα Σκόπια χρησιμοποιούν ένα σύνθετο όνομα όπως η «Νέα» ή η «Άνω» Μακεδονία.
Ο πρώην πρωθυπουργός, εθνικιστής Nikola Gruevsk, έχτισε τη σχεδόν δεκαετή κυριαρχία του στηριζόμενος στον εθνικισμό και αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα.
Τα Σκόπια, μια μικρή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, κήρυξε ανεξαρτησία το 1991 και απέφυγε τη βία που συνόδεψε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Αργότερα συγκλονίστηκε από μια εξέγερση από τη μεγάλη αλβανική μειονότητας της, η οποία κατά το 2001 σχεδόν εξαφάνισε τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης