Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανήσυχα τα στελέχη της αγοράς - Το πάγωμα μεγάλων επενδύσεων σπρώχνει χαμηλότερα το Χ.Α.

Ανήσυχα τα στελέχη της αγοράς - Το πάγωμα μεγάλων επενδύσεων σπρώχνει χαμηλότερα το Χ.Α.
Κίνδυνος να βρεθεί και κάτω από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης – Για trading μόνο συστήνουν τοποθετήσεις και με κοντινά stop
Πλήρως απογοητευμένα από την πορεία του ΧΑ το τελευταίο διάστημα είναι τα στελέχη της αγοράς και αποδίδουν το κακό κλίμα στο γεγονός ότι από τη μία υπάρχουν ανησυχίες για τις τράπεζες και από την άλλη δεν μπορούν να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα έδιναν ανάσα στην οικονομία.
Μάλιστα αναφέρουν πως η όποια ανακοίνωση από επιχειρηματίες για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως προσπάθεια σπίλωσής της και κατηγορεί τους επιχειρηματίες για προώθηση συμφερόντων της αντιπολίτευσης.
Το Ελληνικό και οι Σκουριές είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ βλέπουν πως και η τρίτη αξιολόγηση δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο επιχειρείται να εμφανιστεί.
Η ανακοίνωση της Lamda Dev. την προηγούμενη εβδομάδα έβγαλε στην επιφάνεια τις καθυστερήσεις που υπάρχουν.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως γίνεται πλέον φανερό, ότι μπορεί από τη μία η κυβέρνηση να «περνάει τα πάντα» αλλά από την άλλη φαίνεται πως κάποιες επενδύσεις δεν τις θέλει και δεν τις προωθεί.
Έτσι για παράδειγμα θέτουν το ερώτημα «πως είναι δυνατόν να γίνονται αθρόες κατασχέσεις, να αλλάζουν στάση για το θέμα των κόκκινων δανείων και από το σύνθημα κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, τώρα να λένε για στρατηγικούς κακοπληρωτές και να μην θέλουν μία επένδυση όπως το Ελληνικό;»
Η εξέλιξη αυτή έχει φέρει πιέσεις στο ΧΑ, οι οποίες ξεκίνησαν για μία ακόμη φορά από τις τράπεζες με τις short θέσεις να έχουν αυξηθεί, ενώ σπάνε σχηματισμοί.
Χθες 13/11 το ΧΑ έκλεισε με απώλειες για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση και κάτω από τις 725 μονάδες που ήταν μία καλή στήριξη.
Αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση δεν αποκλείεται το ΧΑ να δει τιμές και κάτω από τις 700 μονάδες (στόχος οι 690-695 μονάδες από τη διάσπαση του σχηματισμού), αναφέρουν αναλυτές.
Αλλά και αντίδραση να έρθει σημειώνουν πως θα συμβούλευαν τους επενδυτές να τις δουν μόνο για trading με πολύ κοντινά stop καθώς η αγορά θέλει προσοχή.
Το πιο καλό trading θα μπορούσε να το δώσει η Alpha Bank σημειώνουν από τα 1,40 ευρώ (έκλεισε στα 1,40 ευρώ) αλλά και πάλι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μία μικρή απόδοση και να έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Αυτό που φοβούνται στην αγορά είναι ότι υπάρχουν μετοχές που δεν έχουν υποχωρήσει και κρατάνε τα υψηλά τους αλλά αν «αποφασίσουν» να διορθώσουν θα εντείνουν την πίεση στο ΧΑ.
Στη χθεσινή (13/11) συνεδρίαση φάνηκε η πίεση στην Coca Cola η οποία διατηρούσε αποτίμηση μέχρι πρόσφατα άνω των 10,5 δισ. ευρώ.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η ανησυχία που όμως υπάρχει εδώ και καιρό για μία ενδεχόμενη διόρθωση στις ξένες αγορές η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντική έκταση λόγω της μεγάλης ανοδικής κίνησης που έχει καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες.
Μια τέτοια εξέλιξη θα πίεζε περαιτέρω το ΧΑ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης