Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη για το πετρέλαιο, λόγω της γεωπολιτικής έντασης - Στα 56,76 δολ. ανά βαρέλι

Οριακά κέρδη για το πετρέλαιο, λόγω της γεωπολιτικής έντασης - Στα 56,76 δολ. ανά βαρέλι
Στήριξη στους φόβους για ενδεχόμενες αναταραχές που μπορεί να φέρει στην παροχή πετρελαίου της Μέσης Ανατολής ο σεισμός κοντά στα σύνορα Ιράν και Ιράκ
Με οριακά κέρδη έκλεισε σήμερα (13/11/2017) το πετρέλαιο, καθώς η στήριξη από την ένταση στη Μέση Ανατολή αντιστάθμισε την αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή.
Το πετρέλαιο βρήκε στήριξη στους φόβους για ενδεχόμενες αναταραχές που μπορεί να φέρει στην παροχή πετρελαίου της Μέσης Ανατολής ο χθεσινός (12/11) σεισμός κοντά στα σύνορα Ιράν και Ιράκ.
Η έντονη σεισμική δόνηση στην περιοχή μεταξύ Ιράκ και Ιράν ενδέχεται να έχει προκαλέσει ζημιές σε κοντινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρεμποδίζοντας ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή.
Επίσης, καθοριστικό ρόλο για την ανάκαμψη του μαύρου χρυσού διαδραμάτισε η έκρηξη σε έναν από τους αγωγούς πετρελαίου Σαουδικής Αραβίας και Μπαχρέιν σήμερα το πρωί, γεγονός που αναμένεται να διακόψει προσωρινά την παροχή πετρελαίου από την περιοχή.
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες αντιστάθμισαν τις πιέσεις από τις προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, με έκθεσή της που δημοσίευσε σήμερα, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) προέβλεψε μια μηνιαία αύξηση κατά 80.000 βαρέλια την ημέρα στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2017, ανερχόμενη σε 6,174 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ έκλεισε με οριακά κέρδη 2 σεντς, στα 56,76 δολ. ανά βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το πετρέλαιο σημείωσε κέρδη άνω του 2%.
Νωρίτερα σήμερα, ο ΟΠΕΚ προέβη σε μια επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψής του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2018, ενόψει της συνάντησης μεταξύ των κρατών-μελών αργότερα εντός του μήνα.
Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ τόνισε ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο το 2018 θα αυξηθεί κατά περίπου 400 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 33,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ κατά 200 χιλ. αυξήθηκαν και οι σχετικές προβλέψεις για το τρέχον έτος.
Παρά το γεγονός ότι το καρτέλ αναμένεται να συναντηθεί στις 30 Νοεμβρίου ώστε να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής μετά τον Μάρτιο του 2018, ακόμα αποτελεί ερωτηματικό το πώς μπορεί να επιστρέψει η παραγωγή στα παλιότερα επίπεδα, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσει κάποιο ξαφνικό σοκ επανατροφοδότησης της παγκόσμιας αγοράς.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, διατύπωσε σήμερα τη θέση ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αποτελούν τη μόνη βιώσιμη επιλογή για να επανέλθει η σταθερότητα στην αγορά, τονίζοντας παράλληλα ότι η αγορά οδεύει στην επανεξισορρόπηση με επιταχυνόμενο ρυθμό.
«Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η αγορά επανεξισορροπεί με επιταχυνόμενο ρυθμό και η σταθερότητα επιστρέφει σταθερά», δήλωσε ο Barkindo, προσθέτοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχαμε κινητοποιηθεί αναλόγως, αναλαμβάνοντας δράση ώστε να ανταπεξέλθουμε στην κρίση, η αγορά θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι είναι σήμερα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης