Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι Κεντρικές Τράπεζες πέτυχαν το στόχο τους - Ετοιμαστείτε για οικονομική κρίση

Phoenix Capital: Οι Κεντρικές Τράπεζες πέτυχαν το στόχο τους - Ετοιμαστείτε για οικονομική κρίση
Η φούσκα των ομολόγων συνεχίζεται με βάση τον πληθωρισμό
Από το 2008, οι Κεντρικές Τράπεζες προσπαθούν απεγνωσμένα να δημιουργήσουν πληθωρισμό αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η επενδυτική εταιρία Phoenix Capital και τελικά το κατάφεραν όπως τονίζει χαρακτηριστικά.  
Όπως αναφέρει γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιφέρουν ανάπτυξη (γι 'αυτό και η Fed και η ΕΚΤ εγκατέλειψαν το στόχο αυτό στις δηλώσεις τους το 2013) και έτσι επέλεξαν να «στοχεύσουν» τον πληθωρισμό.
Για το σκοπό αυτό, οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν την πολιτική μηδενικού επιτοκίου (ZIRP) καθώς και την πολιτική αρνητικών επιτοκίων (NIRP) για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων οκτώ ετών.
Έχουν επίσης εκτυπώσει πάνω από 14 τρισ. δολάρια νέου κεφαλαίου το οποίο μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης το έχουν διοχετεύσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αυτές οι δύο πολιτικές απέτυχαν να δημιουργήσουν πληθωρισμό για τον απλό λόγο ότι τα κεφάλαια στην ουσία δεν εισέρευσαν ποτέ στην πραγματική οικονομία.
Οι τράπεζες απλά δεν δάνειζαν.
Έτσι όλη αυτή η φθηνή ρευστότητα βρισκόταν μόνο στους τραπεζικούς ισολογισμούς (κερδίζοντας τόκους για τις τράπεζες) και οι οικονομίες συνέχισαν να διολισθαίνουν σε μια αποπληθωριστική σπείρα.



Όλα αυτά άλλαξαν τον Αύγουστο του 2016.
Τότε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε μια πολιτική στόχευσης απόδοση 0% στο 10ετές ιαπωνικό ομόλογο.
Και αυτό ήταν ένα κρίσιμο σημείο αλλαγής του παιχνιδιού.
Αντί η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας να αγοράζει περιοδικά ομόλογα από τις τράπεζες (οι οποίες στη συνέχεια θα διακρατούσαν αυτά τα μετρητά στους ισολογισμούς τους), αυτή η πολιτική άνοιξε την πόρτα για μια ατελείωτη εκτύπωση χρήματος.
Με απλά λόγια, αν η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου αυξανόταν πάνω από το 0%, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας απλά θα εκτύπωνε γεν για να αγοράσει ομόλογα, οδηγώντας έτσι την απόδοση προς τα κάτω.
Και σε αντίθεση με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), τα οποία είναι συνήθως περιορισμένα τόσο κεφάλαια όσο και σε χρονική περίοδο, η πολιτική αυτή είναι ανοικτή και μπορεί να συμβεί τόσο συχνά και για όσο διάστημα το οικονομικό σύστημα μπορεί να το αντέξει.
Με απλά λόγια, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε μια καμπάνια παρέμβασης στις αγορές ομολόγων.
Και έχει εξαπολύσει ένα τσουνάμι ρευστότητας στο σύστημα.
Πράγματι, μεταξύ αυτής της απόφασης (της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας) και της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επίπεδα έκτακτης ανάγκης του QE και παρά το γεγονός ότι η οικονομία της ΕΕ όχι μόνο δεν είναι σε κατάσταση κρίσης, αλλά τώρα κινδυνεύει να υπερθερμανθεί πολύ γρήγορα, ο πληθωρισμός έφτασε τελικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Επειδή η φούσκα των ομολόγων συνεχίζεται με βάση τον πληθωρισμό.
Όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται, έτσι και οι αποδόσεις των ομολόγων αντισταθμίζονται.
Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων μειώνονται.
Και όταν οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η φούσκα εκρήγνυται.
Πράγματι, τα δεκαετή ομόλογα της Ιαπωνίας (τελευταίο γράφημα) είναι τα μόνα ομόλογα που παραμένουν κάτω από τις μακροχρόνιες πτωτικές τάσεις τους και αυτό οφείλεται στην προαναφερθείσα παρέμβαση.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης