Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kaplan (Fed): Εξετάζουμε σοβαρά την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο 2017, παρά τον χαμηλό πληθωρισμό

Kaplan (Fed): Εξετάζουμε σοβαρά την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο 2017, παρά τον χαμηλό πληθωρισμό
Ο επικεφαλής της Dallas Fed τονίζει ότι η «σφιχτή» αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενισχύει τη σχετική απόφαση παρά τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό
Την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον προσεχή Δεκέμβριο υποστήριξε ο επικεφαλής της Federal Reserve Bank of Dallas, Robert Kaplan, ο οποίος τόνισε ότι θα στηρίξει την σχετική απόφαση κατά τη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, υποδεικνύοντας παράλληλα τις ανισορροπίες που μπορεί να δημιουργήσει στις αγορές η «σφιχτή» αγορά εργασίας της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Kaplan δήλωσε ότι παρά τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, τα οποία βρίσκονται πλέον σε χαμηλά 17 ετών, έχουν προκαλέσει μία ανησυχία η οποία απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση.
Παράλληλα, τόνισε ότι κατά το παρελθόν, οι κεντρικές τράπεζες χρειάστηκε να κινηθούν γρήγορα όταν υπήρχαν σημάδια ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργαζομένων, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις και να οδηγήσει την αγορά σε υπερπλεόνασμα.
«Η ιστορία έχει δείξει ότι κανονικά όταν έχουμε μία σημαντική υπέρβαση, η Fed οφείλει να αναλάβει δράση και να προλάβει την επιτάχυνση», δήλωσε ο Kaplan κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει μακρά ιστορία που να δείχνουν ότι αυτά τα γεγονός είχαν ομαλή κατάληξη».
Υπενθυμίζουμε ότι ο Kaplan υπήρξε για αρκετό διάστημα ένας από τους πιο επιφυλακτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed για την απομάκρυνση από τα χαμηλά επιτοκία, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τους μακροπρόθεσμους παράγοντες, όπως είναι η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές αλλαγές.
Παρά το γεγονός ότι η επιτροπή της Fed έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκιά της ξανά το Δεκέμβριο, καθώς και επιπλέον τρεις φορές μέσα στο 2018, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι θα υπάρξουν περισσότερες από μία αυξήσει το επόμενο έτος.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προβλέψεις της τράπεζας για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ' ότι προβλέπει η Fed να επιστρέψει η αμερικανική οικονομία σε πληθωρισμό 2%.
Ωστόσο, ο Kaplan δήλωσε ότι παρά τις υποτονικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, υπάρχει μία αυξημένη πεποίθηση ότι η τράπεζα πρέπει να πραγματοποιήσει κινήσεις πριν από την αύξηση των τιμών, γεγονός που θα τη βοηθήσει να απομακρυνθεί σταδιακά από τα μέτρα έκτατκης ανάγκης που εφαρμόστηκαν την περίοδο της κρίσης.
«Ο λόγος για να κινηθούμε ταχύτερα είναι ότι αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε πιο σταδιακά και υπομονετικά και να αποφύγουμε μία κατάσταση κατά την οποία θα πρέπει να κινηθούμε κατά πολύ ταχύτερα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Dallas Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης