Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brzeski (ING): Η γ' αξιολόγηση θα είναι αυστηρότερη για την Ελλάδα - Πώς θα γίνει η απομείωση του χρέους

Brzeski (ING): Η γ' αξιολόγηση θα είναι αυστηρότερη για την Ελλάδα - Πώς θα γίνει η απομείωση του χρέους
Η Ευρώπη εξετάζει αυτή τη στιγμή τρόπους για να αναλάβει εξ ολοκλήρου η ίδια την διαχείριση του ελληνικού προβλήματος
«Σημάδια προσεκτικής ανάκαμψης» της ελληνικής οικονομίας μετά από 7 χρόνια κρίσης, εντοπίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας ING Carsten Brzeski σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται σήμερα (14/11) στη βελγική εφημερίδα De Standaard.
Στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται, με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, ότι η ελληνική οικονομία δείχνει να φτάνει πλέον στο τέλος του τούνελ, το οποίο κόστισε στη χώρα το ¼ του ΑΕΠ.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται, το 2016 επιτεύχθηκε για πρώτη φορά ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και φέτος αναμένεται μια αύξηση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης κατά 2% κυρίως λόγω του τουρισμού που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Α. Τσίπρας κατάφερε να εξοικονομήσει από το 2015 περίπου 8 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ, υλοποιώντας μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις σε σημαντικά πεδία όπως τις συντάξεις, τα φορολογικά, τη δημόσια Διοίκηση, την ενέργεια και το επιχειρηματικό κλίμα.
«Η Ελλάδα επωφελείται από την ευρεία ανάκαμψη που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους του αναμενομένου», εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING.
 Και συνεχίζει: «Η έκθεση της ΕΕ που δημοσιεύεται τώρα είναι πάντως το αποτέλεσμα της εκτεταμένης (δεύτερης) αξιολόγησης που έλαβε χώρα τον Ιούλιο.
Ο τόνος της έκθεσης είναι θετικός γιατί έπρεπε να προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση της δόσης.
Έχω την αίσθηση ότι η επόμενη αξιολόγηση η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup το νωρίτερο τον Δεκέμβριο, θα είναι αυστηρότερη για την Ελλάδα».
Επισημαίνεται εξάλλου ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος, το οποίο εξακολουθεί να κυμαίνεται σε δυσθεώρητα ύψη (180% του ΑΕΠ), τη στιγμή που η πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απέχει ακόμα πολύ.
Σημειώνεται ειδικότερα ότι το ΔΝΤ δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει από το 2015 ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο μόνον εάν οι ευρωπαίοι δανειστές προχωρήσουν σε μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
«Η Ευρώπη όμως πάντοτε απαντούσε ότι το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος και θα τεθεί επί τάπητος μόνον μετά τη λήξη του προγράμματος», υπενθυμίζει ο φλαμανδός ειδικός.
Ο ίδιος πάντως θεωρεί ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους «δύσκολη υπόθεση».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία ήταν κακό για την Αθήνα.
Οι Φιλελεύθεροι που ετοιμάζονται τώρα να συμμετάσχουν στην γερμανική κυβέρνηση είναι ριζικά αντίθετοι με ένα παρόμοιο κούρεμα και έφταναν μάλιστα στο σημείο να θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης για ένα διάστημα.
Ούτε πάντως η νέα ολλανδική κυβέρνηση είναι ευνοϊκά διακείμενη απέναντι σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Ο Carsten Brzeski δεν πιστεύει ότι η ΕΕ βραχυπρόθεσμα θα τείνει ευήκοα ώτα σε όσα ζητά το ΔΝΤ.
«Το ΔΝΤ δεν πλήρωσε ούτε ένα σεντ για το τελευταίο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Η Ευρώπη ήθελε το ΔΝΤ μόνο και μόνο επειδή η ίδια υστερούσε σε τεχνογνωσία, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Η Ευρώπη εξετάζει αυτή τη στιγμή τρόπους για να αναλάβει εξ ολοκλήρου η ίδια την διαχείριση του ελληνικού προβλήματος».
Στο μεταξύ, ο ΕΜΣ έχει, σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, αποκτήσει πλέον την αναγκαία τεχνογνωσία και ως εκ τούτου η Ευρώπη θα προσπαθήσει να λύσει το ελληνικό της πρόβλημα με τα δικά της μέσα: «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Έλληνες, αλλά θα τον κάνει με τον τρόπο που το κάνει πάντα: δηλαδή ‘από την πίσω πόρτα'», προβλέπει.
 «Για παράδειγμα, επιμηκύνοντας χρονικά την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και μειώνοντας τα επιτόκια», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης