Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προκλητικές οι ακραίες τιμές και διακυμάνσεις σε μετοχές εταιριών και τα... ρετάλια – Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Προκλητικές οι ακραίες τιμές και διακυμάνσεις σε μετοχές εταιριών και τα... ρετάλια – Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Εκτός των μετοχών που έχουν άσχημα θεμελιώδη υπάρχουν και αρκετές με καλό ισολογισμό αλλά με περιορισμένη εμπορευσιμότητα που στέκεται τροχοπέδη
Μόνιμο πρόβλημα του ΧΑ η χαμηλή εμπορευσιμότητα συγκεκριμένων τίτλων με αποτέλεσμα οι ακραίες εντολές που δίνονται στο σύστημα να... οδηγούν σε ακραίες διακυμάνσεις.
Πολλές φορές ελάχιστα κομμάτια, ρετάλια όπως τα ονόμαζαν παλιά που όμως δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεταβολή της τιμής, δημιουργούν ακραίες διακυμάνσεις στο ταμπλό του ΧΑ.
Ειδικά το τελευταίο διάστημα όπου το ΧΑ είναι παραδομένο στη μετριότητα και τη μιζέρια με ελάχιστους όγκους συναλλαγών και μηδενικό ενδιαφέρον, έχουν αυξηθεί οι μετοχές που ανοίγουν με άνοδο ή πτώση άνω του 10% και με τζίρο ελάχιστο.
Στη χθεσινή (14/11) συνεδρίαση του ΧΑ για παράδειγμα η Μαθιός είχε πρώτο πωλητή στο +21,46% και στα 0,3170 ευρώ και πρώτο αγοραστή στο -22,99% και στα 0,2010 ευρώ.
Στη Δομική Κρήτης ο πρώτος πωλητής ήταν στο +18,95% και ο πρώτος αγοραστής στο -14,74%.
Η Νexans είχε πρώτο αγοραστή στο -6,19% και πρώτο πωλητή στο +5,15%.
Στο 9,5% ήταν η διαφορά μεταξύ αγοραστή και πωλητή στη Δρομέας και στο 20% της Βιοκαρπέτ.
Η Καρέλιας γνωστή για τα καλά της θεμελιώδη, αλλά και για την περιορισμένη διασπορά, που δεν την αφήνει να ξεδιπλώσει την πραγματική της αξία στο ταμπλό του ΧΑ είχε αγοραστή στα 275 ευρώ και στο -7,39% και πωλητή στα 301 ευρώ και στο +1,36%.
Η Εθνική Πανγαία είχε πρώτο αγοραστή στο -18,16% και πρώτο πωλητή στο +19,80%.
Στα παραπάνω παραδείγματα θα πρέπει να προστεθούν και οι μετοχές που μπορεί να διαθέτουν καλά θεμελιώδη αλλά δεν έχουν εντολές στο ταμπλό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελινόιλ που χθες είχε μόνο πωλητές και καμία εντολή αγοράς, ή η Τζιρακιάν που εδώ και βδομάδες υπάρχει αγοραστής στο limit up αλλά δεν υπάρχουν πωλητές.
Αν η μετοχή έκανε έστω και λίγες πράξεις καθημερινά η τιμή σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική.
Ο λόγος για το αγοραστικό ενδιαφέρον υπενθυμίζεται είναι επειδή ο βασικός μέτοχος κεφαλαιοποίησε απαιτήσεις σε πολύ υψηλή τιμή βοηθώντας στον να μην υπάρξει μεγάλο dilution στους υπόλοιπους μετόχους.
Λόγω της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος, το οποίο είναι ανύπαρκτο στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και όχι πάντα αναίτια υπάρχουν ακραίες διακυμάνσεις.
Στη μία συνεδρίαση η μετοχή βρίσκεται στο limit up και την επομένη στο limit down.
Η Χαϊδεμένος το τελευταίο διάστημα στις περισσότερες συνεδριάσεις δεν κάνει πράξη και όταν κάνει είναι ή με μεγάλες απώλειες ή με μεγάλη άνοδο.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη ΓΕΚΕ.
Στις 13/11 με 1 τεμάχια έκλεισε στο +18,15%, στις 9/11 με 1 τεμάχια έκλεισε στο +12,67%  και στις 2/11 με 784 τεμάχια έκλεισε στο -14,77%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης