Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Κατάρ επικαλείται σχέδιο για «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της χώρας

tags :
Το Κατάρ επικαλείται σχέδιο για «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της χώρας
Το Κατάρ είναι μια ανοιχτή οικονομία και αυτό που κάνουν είναι να παραπλανούν τους διεθνείς επενδυτές
Σχέδιο αποσταθεροποίησης της οικονομίας του Κατάρ αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Κατάρ διερευνά έκθεση που ονομάζεται «οικονομικός πόλεμος», κατά του κράτους του Κόλπου.
Τα σχόλια του Ali Shareef Al-Emadi ήρθαν μετά από δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Intercept, που ανέφερε έγγραφο με το οποίο αποκάλυπτε σχέδιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να "διεξάγει οικονομικό πόλεμο" κατά του Κατάρ μέσω "επίθεσης κατά του νομίσματος της χώρας, χρησιμοποιώντας χειραγώγηση ομολόγων και παραγώγων".
Ο Al-Emadi δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη, ότι η εικαζόμενη κίνηση για αποσταθεροποίηση της οικονομίας του Κατάρ είναι "κατά των διεθνών νόμων και κατά της ίδρυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".
Η Intercept ανέφερε ένα σχέδιο που φέρεται ότι βρέθηκε στο φάκελο ενός λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανήκει στον πρεσβευτή των ΗΑΕ, Yousef al-Otaiba,.
Το Intercept επικοινώνησε με την οργάνωση που φέρεται ότι συνέταξε το έγγραφο, αλλά το δημοσίευμά του δεν αναφέρει εάν ήρθε σε επαφή με αρχές της ίδιας της χώρας.
Αναφερόμενος στην έκθεση, ο Al-Emadi δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ διερευνά τους ισχυρισμούς και ότι θα δημοσιεύσει τα συμπεράσματά της.
"Το καλό όμως είναι ότι δεν θα πετύχουν.
Το Κατάρ είναι μια ανοιχτή οικονομία και αυτό που κάνουν είναι να παραπλανούν τους διεθνείς επενδυτές", δήλωσε.
Παραδέχθηκε όμως ότι δεν γνωρίζει αν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί.
"Θα λάβουμε νομικά μέτρα» είπε, "για να βεβαιωθούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι υπόλογοι για οποιαδήποτε ενέργεια έχουν πάρει κατά της οικονομίας μας".
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της λένε ότι μποϊκοτάρουν τη χώρα αντί να την πολεμούν, αλλά το Κατάρ αναφέρει ότι οι πράξεις των γειτόνων του είναι αδικαιολόγητες.
Οι κυρώσεις εξασθένησαν ελαφρώς την οικονομία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.
Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω στα τέλη του καλοκαιριού, αφού το Κατάρ απεκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τον Ιράν, δεσμούς που είχαν περικοπεί το 2016 μετά από επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης