Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ανάπτυξη 4% θα επιτύχει το 2018 η παγκόσμια οικονομία - «Βαρίδι» η πολιτική αβεβαιότητα

tags :
Goldman Sachs: Ανάπτυξη 4% θα επιτύχει το 2018 η παγκόσμια οικονομία - «Βαρίδι» η πολιτική αβεβαιότητα
«Προβληματική» περιοχή η Νότια Ευρώπη λόγω χαμηλών επιπέδων απασχόλησης
Αισιόδοξη για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2018 εμφανίζεται σε έκθεσή της η Goldman Sachs («As Good as it Gets – Global 2018), υποστηρίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι μπορούν να προέλθουν από την πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό όμιλο η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 4% το 2018 από 3,7% το 2017.
Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται  ότι ο καλός ρυθμός ανάπτυξης έχει «διαχυθεί» στις περισσότερες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της υφηλίου.
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 2,5% για το 2018, στην Ευρωζώνη στο 2,2% και στην Ιαπωνία στο 1,6%.
Αντίθετα η Βρετανία, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του Brexit, θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3%, ενώ θα υπάρξει σημαντικότερη ενίσχυση του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο θα έχει αρνητική επίδραση τόσο στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων όσο και στην κατανάλωση.



Προβληματική ελαφρώς είναι η περιοχή της Νότιας Ευρώπης με τη Goldman Sachs να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «η Νότια Ευρώπη έχει ανάγκη περισσότερα χρόνια ισχυρής ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της απασχόλησης».
Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό οι αναλυτές του χρηματοοικονομικού ομίλου εκτιμούν ότι θα υπάρξει σταδιακή ενίσχυση ενίσχυσή του αν και θα παραμείνει σε αρκετές χώρες χαμηλότερα από τους στόχους που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες.
«Η Fed θα είναι πιο επιθετική απ’ ότι έχουν αποτιμήσει οι περισσότερες αγορές.
Αντίθετα ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παραμείνουν πιο «ήπιες» και πιθανώς πιο φιλικές προς τις αγορές», σημειώνεται στην έκθεση.


Κεντρικές Τράπεζες – Νομισματική Πολιτική

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη  Fed τον Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώνονται, αυτή τη στιγμή, στο 85%.
Ταυτόχρονα προβλέπει ότι έως τα τέλη του 2019 τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα διαμορφώνονται μεταξύ 3,25% και 3,5%.
Πιθανή θεωρείται μία νέα αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία, έως τον Νοέμβριο 2018, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit και τη συμφωνία που θα επιτύχει τη βρετανική κυβέρνηση με την ΕΕ.
Αντίθετα δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στα επιτόκια της Ευρωζώνης, με την ΕΚΤ να συνεχίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του 2018 και πιθανώς έως και το 2019, αλλά για το 2019 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση των ομολόγων που θα αγοράζει η τράπεζα.



Οι κίνδυνοι

Οι παράγοντες κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία θα προέλθουν από πολιτικά ζητήματα τα οποία ποικίλουν.
Ξεκινώντας από το μέλλον της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου NAFTA έως τις επικείμενες ιταλικές εκλογές και φθάνοντας στις εξελίξεις που θα υπάρξουν στη χερσόνησο της Κορέας.
Αναφορικά με τη NAFTA, η Goldman Sachs δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Trump να προχωρήσει ακόμη και σε απόσυρση εάν δεν υπάρξει μία νέα συμφωνία στις αρχές του 2018.
Ο φόβος για την Ευρώπη δεν είναι άλλος από τις εκλογές στην Ιταλία και το ενδεχόμενο να επικρατήσουν λαϊκίστικα κόμματα.
Πάντως η Goldman Sachs θεωρεί ότι ακόμη και εάν κόμματα όπως αυτό των Πέντε Αστέρων αυξήσουν τη δύναμή τους, τελικά θα επικρατήσουν οι πολιτικές δυνάμεις που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη θέση της Ιταλίας σε ΕΕ και Ευρωζώνη.
Σαφώς περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με τη Β. Κορέα και περαιτέρω αστάθεια στη Μέση Ανατολή αποτελούν ρίσκα που μπορούν να έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης