Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Γιατί ο άνθρακας «δικάζεται» στην Ελλάδα;

tags :
Euractiv: Γιατί ο άνθρακας «δικάζεται» στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις του κλίματος του άνθρακα είναι σχεδόν αδιάκριτες, παρόλο που χαρακτηρίζονται ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή
Η παράνομη ρύπανση από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα είναι ζήτημα σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι τελευταίες μονάδες που αντιμετωπίζουν νομικές υποθέσεις βρίσκονται στην Ελλάδα, υποστηρίζει με δημοσίευμά του το Euractiv.
Ήρθε η ώρα όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να προχωρήσουν πέρα από την πιο βρώμικη πηγή ενέργειας.
Η Ευρώπη είδε ένα κύμα απόρριψης του άνθρακα που ανακοινώθηκε αυτό το έτος μόνο.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών εξασθενεί και η φήμη του άνθρακα ως βασικός υπεύθυνος για το κλίμα, καθιστά όλο και λιγότερο εύκολο να δικαιολογηθεί ως πηγή ενέργειας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία και η Γαλλία έχουν αναλάβει τη δέσμευση να τον καταργήσουν το 2030 ή αργότερα την παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα.
Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, είναι μεταξύ των χωρών που κρέμονται στο παρελθόν.
Στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις του κλίματος του άνθρακα είναι σχεδόν αδιάκριτες, παρόλο που χαρακτηρίζονται ως μία από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρώπης στην κλιματική αλλαγή.
Η επιδείνωση των ξηρασιών, των δασικών πυρκαγιών, των πλημμυρών και των καταιγίδων κατά τα τελευταία χρόνια συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια να από τον άνθρακα φαίνεται πιό πιεστική από ποτέ. Κι όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Η Ιταλία και η Πορτογαλία, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε παρόμοια θέση με την Ελλάδα, έκοψαν τους δεσμούς με τον άνθρακα, θέτοντας τέλος στην κατανάλωση άνθρακα (2025 και 2020 αντίστοιχα).
Στην Ελλάδα, εν τω μεταξύ, όπου η ξηρασία και οι πλημμύρες αποτελούν πραγματικές απειλές για την ιδιοκτησία και τη γεωργία, δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση.
Σκληρές ερωτήσεις για τον άνθρακα
Οι κλιματικές επιπτώσεις του άνθρακα πρέπει να αντιμετωπιστούν - αλλά οι επιπτώσεις της για την υγεία απαιτούν επίσης ένα μερίδιο της προσοχής.
Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι τα εργοστάσια άνθρακα σε όλη την ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - παραβιάζουν το νόμο για τη μόλυνση.
Αυτό σημαίνει ότι η καύση του άνθρακα είναι επίσης μια καυτή ερώτηση για την υγεία.
Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, όπως και στο κλίμα, οι δεσμοί μεταξύ καύσης άνθρακα και προβλημάτων υγείας δεν αντιμετωπίζονται.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει διεξαχθεί εθνική μελέτη για τη μελέτη των επιπτώσεων που έχει ο στόλος των λιγνιτικών μονάδων στον ελληνικό πληθυσμό.
Αυτό κάνει την περίπτωση δύο ειδικών εγκαταστάσεων ακόμη πιο ανησυχητική.
Η Μεγαλόπολη Α και η Μεγαλόπολη Β βρίσκονται στη νότια Ελλάδα.
Λειτουργώντας από το 1975 και το 1991, καίνε λιγνίτη - ένα από τα πιο βρώμικα καύσιμα που μπορεί να προσφέρει η γη.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία για το κλείσιμό τους.
Όμως, για όσο διάστημα λειτουργούν, είναι ζωτικής σημασίας να συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς νόμους της ΕΕ.
Το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει επανειλημμένα ανανεώσει τις άδειες λειτουργίας των μονάδων, χωρίς να θέτει ερωτήσεις σχετικά με τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στο κλίμα, στο περιβάλλον ή στον τοπικό πληθυσμό.
Πρόκειται για άμεση παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.
Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού δεν αποτελεί πειστική δικαιολογία για την παραβίαση αυτή.
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν αυτή την ασφάλεια χρησιμοποιώντας τις καθαρότερες πιθανές πηγές.
Ο λιγνίτης είναι από τους πιο βρώμικους.
Η ClientEarth, η WWF Greece και η Greenpeace έχουν ξεκινήσει μια νομική υπόθεση για την ανάκληση των αδειών των μονάδων της Μεγαλόπολης



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης