Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τις πταίει για τους 16 νεκρούς; Ο Τσίπρας, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ή ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου;

tags :
Τις πταίει για τους 16 νεκρούς; Ο Τσίπρας, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ή ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου;
«Κουβάρι» οι ευθύνες για τη μεγάλη καταστροφή στη Δυτική Αττική
Μετά την τελευταία φονική κακοκαιρία που έπληξε κυρίως τη δυτική Αττική, πολλοί έσπευσαν να καταλογίσουν ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση που δεν πρόλαβε το κακό… που 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους… που καταστράφηκαν περιουσίες… που ο Αλέξης Τσίπρα δεν μετέβη άμεσα στο σημείο για να συμπαρασταθεί στους πληγέντες ή για να ενθαρρύνει τους άνδρες της πυροσβεστικής.
Πολλοί θα μπορούσαν να θεωρήσουν σωστές και βάσιμες αυτές τις κατηγορίες.
Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας -ως «αριστερός» πρωθυπουργός αλλά και ως πρωθυπουργός που δηλώνει ότι θα είναι πάντα στο πλευρό του κόσμου- όφειλε να ήταν από τους πρώτους που θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές της δυτικής Αττικής για να κάνει επί τόπου έλεγχο και να δώσει το παρών.
Αντ' αυτού ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη (16/11/2017) το απόγευμα και αφού στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν προηγηθεί -όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- συνεχείς συσκέψεις για τον συντονισμό των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της κρίσης.
Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής λόγω της μη υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων, ενώ υπενθυμίζουν ότι το 2014 η Ρένα Δούρου έλεγε ότι της αρκούν έξι μήνες για έναν πλήρη αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.
Η ίδια η κ. Δούρου, από την πλευρά της, δηλώνει ότι θα αναλάβει τις όποιες ευθύνες της αναλογούν, ενώ κάνει λόγο για ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των έργων που προσκρούει σε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η διάχυση ευθυνών μεταξύ των φορέων του ελληνικού δημοσίου.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στην αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι εγκρίσεις και οι παρακολουθήσεις των έργων από αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των έργων και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων αλλά και οι αυθαιρεσίες, η άναρχη δόμηση και έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, καθυστερούν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των έργων, τονίζει.
Επιπλέον, επισημαίνει στην ίδια αναφορά ότι το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, η διαδικασία των ενστάσεων, η έννομη προστασία των διαγωνιζόμενων και ο χρόνος γενικά που απαιτείται μέχρι την εγκατάσταση των αναδόχων και η σημαντική υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό δεν συμβάλλουν στην έγκαιρη υλοποίηση έργων.
 
Ατομική ευθύνη δεν υπάρχει;
 
Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να τεθεί ακόμα ένα ερώτημα και ίσως το κυριότερο: δεν υπάρχει ατομική ευθύνη;
Όταν τα αυθαίρετα ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια σε δασικές εκτάσεις, όταν σπίτια κτίζονταν σε περιοχές που απαγορευόταν, δεν υπάρχει και ατομική ευθύνη πέρα από την κρατική;
Όταν οι κάτοικοι κάθε περιοχής αντιδρούν κατά των αντιπλημμυρικών έργων και των απαλλοτριώσεων που χρειάζονται, δεν υπάρχει και ατομική ευθύνη εκτός της κρατικής;
Μήπως η παράνομη κατασκευή πάνω από μπαζωμένα ρέματα και κοίλες εκτάσεις συνέβαλε στην αγριότητα των χειμάρρων;
Και σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι όλα τα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ…
Συμπέρασμα: Τη στιγμή που 16 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει της ζωή τους και ακόμα περισσότεροι τις περιουσίες τους, οι ευθύνες έχουν γίνει… μπαλάκι του πινγκ πονγκ, καθώς κανείς δεν αναλαμβάνει το μερίδιο που του αναλογεί…
Οι πολίτες λένε ότι την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Αττικής, οι δήμαρχοι κλπ.
Η κυβέρνηση λέει ότι ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οι δήμαρχοι λένε ότι ευθύνεται η Περιφέρεια.
Η Περιφέρεια, κάνοντας λόγο για χρόνιες παθογένειες, επιρρίπτει ευθύνες στους… προηγούμενους.
Και τι αλλάζει; Προφανώς και τίποτα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης