Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκίνησε η «κούρσα» για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup - Στις 4/12 η ψηφοφορία - Τα φαβορί

tags :
Ξεκίνησε η «κούρσα» για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup - Στις 4/12 η ψηφοφορία - Τα φαβορί
Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει δημοσίως ο υπουργός της Σλοβακίας Peter Kazimir και του Λουξεμβούργου P. Gramegna
Ξεκίνησε και επίσημα η «κούρσα» για τη διαδοχή του Jeroen Dijsselbloem στην προεδρία του Eurogroup.
 Τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έλαβαν χθες επίσημη επιστολή, με την οποία καλούνται οι υπουργοί τους να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους.
Σύμφωνα με την επιστολή της Γενικής Γραμματείας του Eurogroup προς τα κράτη-μέλη, την οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν την υποψηφιότητά τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου μαζί με μια συνοδευτική επιστολή.
Τα ονόματα των υποψηφίων θα ανακοινωθούν την 1η Δεκεμβρίου.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους υποψηφίους να γνωστοποιούν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.
Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον 10 ψήφους).
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο νυν πρόεδρος, Jeroen Dijsselbloem, θα ενημερώσει ιδιαιτέρως τους υποψηφίους για τις ψήφους που έχουν λάβει προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν να συνεχίσουν ή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους.
Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μέχρι κάποιος να λάβει τουλάχιστον 10 ψήφους.
Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει δημοσίως ο υπουργός της Σλοβακίας Peter Kazimir και του Λουξεμβούργου P. Gramegna, ενώ ως «σοβαρή» υποψηφιότητα εμφανίζεται στον Τύπο ο Πορτογάλος, Mario Centenoi.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ο Bruno Le Maire, που παρουσιαζόταν ως φαβορί, έχει δεύτερες σκέψεις, καθώς οι υποχρεώσεις του εντός της χώρας είναι ήδη πολύ αυξημένες.

Kurier: Καμία πιθανότητα να αναλάβει ο απερχόμενος Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Schelling

Ενώ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας οι προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να αποφάσισαν την προώθηση του απερχόμενου Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Hans Jörg Schelling του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup ως διάδοχο του Jeroen Dijsselbloem, η αυστριακή εφημερίδα Kurier επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη θέση αυτή δεν μπορεί να αναλάβει κάποιος συντηρητικός πολιτικός, καθώς τρία ανώτατα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση - δηλαδή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - καλύπτονται ήδη από πολιτικούς προερχόμενους από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος S. Kurz, ο οποίος ως νικητής των πρόσφατων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου έχει λάβει την εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης - θεωρεί "σε κάθε περίπτωση" τον Hans Jörg Schelling κατάλληλο για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup.
Όπως δήλωσε ο Κουρτς πριν από την έναρξη του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες, το γεγονός πως είναι υπό συζήτηση για αυτή τη θέση, αποτελεί διάκριση για τον Hans Jörg Schelling, ο οποίος με την εμπειρία του ως υπουργού Οικονομικών επί χρόνια, έχει "καλό όνομα" τόσο στην Αυστρία όσο και στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα ο ίδιος επισήμανε ότι είναι φυσικό να ληφθεί υπόψη από ποια πολιτική παράταξη του Ευρωκοινοβουλίου θα προέρχεται ο μελλοντικός επικεφαλής του Eurogroup.
Παρατηρητές στη Βιέννη είχαν θεωρήσει ενδεικτικό για την πιθανή ανάληψη της θέσης από τον Hans Jörg Schelling, το γεγονός ότι ο ίδιος, κατά την συγκρότηση σε σώμα της νέας αυστριακής Βουλής την περασμένη Πέμπτη, είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.
Προϋπόθεση πάντως για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup θα ήταν η παραμονή του Hans Jörg Schelling στη θέση του υπουργού Οικονομικών και στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, για την οποία διεξάγονται από την προπερασμένη εβδομάδα συγκεκριμένες και εντατικές διαπραγματεύσεις του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο σήμερα ανακοίνωσε πως διεκδικεί το ίδιο την θέση του υπουργού Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης