Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κεντροαριστερά: Μπορεί να κάνει την ανατροπή και την εκλογική έκπληξη την Κυριακή ο Ανδρουλάκης;

Κεντροαριστερά: Μπορεί να κάνει την ανατροπή και την εκλογική έκπληξη την Κυριακή ο Ανδρουλάκης;
Η σύνθεση των 210.000 ψηφοφόρων που ψήφισαν στον α' γύρο των εκλογών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκπλήξεις...
Το κύριο ερώτημα για το β’ γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19/11, πέρα από τη συμμετοχή, είναι εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταφέρει να κάνει την ανατροπή και να επικρατήσει της Φώφης Γεννηματά.
Το πιθανότερο είναι πως δεν θα τα καταφέρει.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν και παραμένει το απόλυτο φαβορί.
Το απέδειξε το τελικό αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών, όπου η κα.Γεννηματά έλαβε το 41,27% (86.330 ψήφους) έναντι 24,73% (51.736 ψήφους) του κ.Ανδρουλάκη.
Η στάση των υπόλοιπων υποψηφίων (με εξαίρεση τους Γ.Ραγκούση και Γ. Μανιάτη), οι οποίοι απέφυγαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να «δείξουν» προς κάποιον από τους δύο υποψηφίους, μάλλον ευνοεί την κα.Γεννηματά.
Όπως την ευνοεί και το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά το μεταξύ τους debate, κάτι που σημαίνει ότι ο κ.Ανδρουλάκης χάνει μια πραγματικά καλή ευκαιρία να αντιπαρατεθεί πολιτικά με την αντίπαλο του, να αναδείξει τη δική του πολιτική πρόταση και φιλοσοφία και να κερδίσει τις εντυπώσεις στα σημεία εκείνα που έχει το πλεονέκτημα.
Και το πλεονέκτημα του εντοπίζεται κυρίως στο ότι - τουλάχιστον απέναντι στην κα.Γεννηματά – εμφανίζεται ως η πολιτική προσωπικότητα που μπορεί να κάνει την επανεκκίνηση στην Κεντροαριστερά, που μπορεί να φέρει την πολυπόθητη πολιτική ανανέωση και που μπορεί ενδεχομένως να σηματοδοτήσει τη σταδιακή απαλλαγή του νέου πολιτικού φορέα από τις «αμαρτίες» και τα «βαρίδια» του παλιού ΠΑΣΟΚ.
Προϋπόθεση απαραίτητη για να μπορέσει πραγματικά το νέο πολιτικό εγχείρημα της Κεντροαριστεράς να αποκαταστήσει την επαφή της με τη βάση της κοινωνίας.
Με το «παλιό ΠΑΣΟΚ» καλώς ή κακώς, και λόγω ιστορικής διαδρομής, η κα.Γεννηματά είναι ταυτισμένη.
Για αυτό άλλωστε και οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις που διατυπώνονται στο πρόσωπο της είναι κατά πόσο μπορεί να καταφέρει να δώσει ώθηση και δυναμική στο νέο πολιτικό φορέα, να τον ξεκολλήσει από τα ποσοστά του 7%, στα οποία φυτοζωεί πολιτικά τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη και να τον αφυπνίσει σε τέτοιο σημείο που να μπει «σφήνα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση η κα.Γεννηματά, η οποία ήταν αυτή που κίνησε την όλη διαδικασία για να ενωθούν υπό μια πολιτική στέγη οι κατακερματισμένες δυνάμεις του Κέντρου, παραμένει το φαβορί.
Αλλά σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου κρίνεται το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον μιας ισχυρής και ιστορικής πολιτικής παράταξης, βεβαιότητες δεν υπάρχουν.
Ακόμα και αν η σύνθεση του εκλογικού σώματος, δηλαδή αυτών που ψήφισαν στον α’ γύρο των εκλογών της Κεντροαριστεράς, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για εκπλήξεις και ανατροπές.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης