Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές

Πώς το πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η μετάβαση της ηγεσίας αναμένεται να είναι ομαλή
Στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε να επηρεάσει τις αγορές αναφέρεται το MarketWatch, σε σχετικό δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της αγοράς ενδέχεται να επηρεάσει τις τιμές των εμπορευμάτων.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (15/11) η πλατίνα ενισχύθηκε κατά +0,6% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 933,10 δολ. ανά ουγγιά, με τη Ζιμπάμπουε να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας παγκοσμίως και τα πολιτικά γεγονότα της χώρας να βοηθούν στην ανάκαμψη του πολύτιμου μετάλλου.
Παράλληλα, το χρώμιο, ένα βιομηχανικό μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανοδείδωτου χάλυβα υψηλής ποιότητας ενδέχεται να υποστεί διαταρχές στον εφοδιασμό του, λόγω των διαταραχών, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Συμφωνα με τον αναλυτή της BMO Commodities Research, Colin Hamilton, το πραξικόπημα της χώρας θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση στις τιμές.
Παρόλο που δεν υπάρουν συμβόλαια παράδοσης που να παρακολουθούν το χρώμιο, οι μετοχές της Glencore, η οποία εξορύσσει σε μεγάλο βαθμό το μέταλλο, σημείωσαν την Τετάρτη πτώση της τάξεως του -1,4%.
Οι ενέργειες των τιμών κατά την ανακοίνωση της είδησης του πραξικοπήματος υποδεικνύουν ότι η αγορά αναμένει μία ομαλή μετάβαση της ηγεσίας και ότι οι επενδυτές «δεν ανησυχούν για την ενδεχόμενη διακοπή της παραγωγής στα ορυχείς της Ζιμπάμπουε», σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνας της City Index, Kathleen Brooks.
Η οικονομία της χώρας ταλαιπωρείται εδώ και δεκαετίας, έχοντας οδηγηθεί το 2008 σε υπερπληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτείται από την ταχεία εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα της χώρας για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό της.
«Οι ρίζες του πραξικοπήματος είναι εξίσου οικονομικές όσο και πολιτικές», τόνισε ο Stephen Bailey-Smith, οικονομολόγος και στρατηγικός επενδύσεων στην Global Evolution.
Το 2016 το έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε στο 10% του ΑΕΠ και ο τραπεζικός τομέας αντιμετώπισε έλλειψη μετρητών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα δολάρια που κυκλοφορούσαν να έχουν υψηλότερη αξία από αυτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία όμως ήταν λιγότερο προσιτά λόγω των ορίων ανάληψης.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν μία σχετικά ομαλή μετάβαση της ηγεσίας, με τον Brooks να τονίζει ότι «η σημερινή δράση των τιμών μας δίνει μία εικόνα για το τι σκέφτεται η αγορά για το πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε και το πιθανό τέλος της εποχής του Muagbe».
«Όσο υπάρχει ειρηνική παράδοση της εξουσίας και η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε δεν επιδεινωθεί βίαια ή μέσω εμφύλιου πολέμου, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι απίθανο, τότε η τιμή της πλατίνας μπορεί να δεχθεί πιέσεις κατά τις ερχόμενες ημέρες», καταλήγει ο Brooks.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης