Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κενό εξουσίας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο - «Στον πάγο» η Ευρωζώνη αναμένει τον διάδοχο του Schaeuble

tags :
Κενό εξουσίας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο - «Στον πάγο» η Ευρωζώνη αναμένει τον διάδοχο του Schaeuble
Ο ορισμός του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών θα είναι το τελευταίο κομμάτι που θα συμπληρώσει το παζλ της νέας κυβέρνησης
«Στον πάγο» βρίσκεται η λήψη των σημαντικών αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, έως ότου οριστεί ο διάδοχος του Wolfgang Schaeuble στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Κακά τα ψέματα, καμία σημαντική απόφαση σε επίπεδο πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων δεν είναι δυνατό να ληφθεί, εάν δεν λάβει την έγκριση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, με τη θητεία του Schaeuble να επιβεβαιώνει 100% αυτό τον ισχυρισμό.
Την ίδια ώρα στο Βερολίνο ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει στον αέρα, με τις συνομιλίες να παρατείνονται και εντός του Σαββατοκύριακου μετά το αδιέξοδο της Πέμπτης ανάμεσα στους εκπροσώπους των Χριστιανοδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων.
Η καγκελάριος Merkel είχε θέσει την 16η Νοεμβρίου ως την καταλυτική ημερομηνία κατά την οποία τα τρία εμπλεκόμενα κόμματα θα έπρεπε να έχουν καταλήξει στο εάν μπορούν να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, της αποκαλούμενης «Τζαμάικα».
Εάν κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών δεν υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, τότε το σενάριο προκήρυξης νέων εκλογών πλησιάζει, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ξεκαθαρίζουν ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε μια κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τα CDU/CSU.
Το τοπίο για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία και για τον νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας παραμένει θολό και υπό αυτό το πρίσμα τα χέρια της Merkel είναι δεμένα, κυρίως όσον αφορά τα ζητήματα που άπτονται των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της Ευρωζώνης.
«Στον πάγο» έχει μπει και η συζήτηση για το φιλόδοξο όραμα του νέου προέδρου της Γαλλίας, Εmanuel Macron,  προς την ομοσπονδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η καγκελάριος Merkel ποντάρει λοιπόν στην ενίσχυση του ρόλου της Γαλλίας, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στον γαλλογερμανικό άξονα, άρα και στην ΕΕ, ωστόσο το σχέδιό της σκοντάφτει στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και όλα θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία με τους νέους κυβερνητικούς της εταίρους.
Ένα από τα βασικά ζητήματα διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες,  Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, είναι το σχέδιο Macron για τις αλλαγές στη λειτουργία της Ένωσης.
Ο χρόνος πιέζει την Ευρώπη για αλλαγές, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Γερμανία.

To Eurogroup στη μετά - Schaeuble εποχή

Ο ορισμός του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών θα είναι το τελευταίο κομμάτι που θα συμπληρώσει το παζλ της νέας κυβέρνησης συνασπισμού υπό την Angela Merkel, την ώρα που στο Eurogroup, το άτυπο όργανο ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο οποίο άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ο Schaeuble, έχει αρχίσει η κούρσα για τη διαδοχή του Jeroen Dijsselbloem.
O απερχόμενος πρόεδρος υπήρξε πιστός ακόλουθος των εντολών Schaeuble και αυτό είναι ξεκάθαρο.
Η επόμενη μέρα στο Eurogroup αποκτά λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν.
Θα ακολουθήσει ο διάδοχος του Schaeuble τη σκληρή γραμμή του προκατόχου του;
Και ποια θα είναι η συνεργασία του με τον νέο επικεφαλής του Eurogroup;
Ερωτήματα που θα απαντηθούν μόλις ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης.
Πάντως για την ιστορία να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Eurogroup ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Peter Altmaier, έμεινε πιστός στη γραμμή Schaeuble όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι ο Schaeuble είχε ασκήσει βέτο στη βασική αρχή της τραπεζικής ένωσης, που προβλέπει ανάληψη ευθύνης εκ μέρους ιδιοκτητών και πιστωτών των τραπεζών.
Εκτιμάται ωστόσο ότι οι αντιστάσεις της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας ως προς αυτή την εκκρεμότητα θα καμφθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης