Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Προς ισχυρό β’ 6μηνο 2017 η Ευρωζώνη – Καμία αβεβαιότητα από τις ιταλικές εκλογές το 2018

tags :
Moody’s: Προς ισχυρό β’ 6μηνο 2017 η Ευρωζώνη – Καμία αβεβαιότητα από τις ιταλικές εκλογές το 2018
Ωστόσο, οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν ότι ο λαϊκισμός αυξάνεται...
Η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς ένα ισχυρό δεύτερο μισό του έτους, εκτιμά σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τις άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις από Γερμανία και Ιταλία, οι οποίες αναπτύχθηκαν με ρυθμό -σε τριμηνιαία βάση- 0,8% και 0,5% το γ’ 3μηνο του 2017, αντίστοιχα.
Μάλιστα, στην περίπτωση της Ιταλίας, η επίδοση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους διαμορφώθηκε σε 1,8%, η υψηλότερη από το α’ 3μηνο του 2011!
Σε ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, η αύξηση του ΑΕΠ -σε τριμηνιαία βάση- ανήλθε σε 0,6% το τρίτο τρίμηνο, από 0,7% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου 2017.
Ο οίκος, αφού υπενθυμίσει την απόφαση της Ε.Κ.Τ. για συρρίκνωση κατά το ήμισυ του Q.E. -στα 30 δισεκ. ευρώ- από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, επισημαίνει πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη εντός του νομισματικού μπλοκ σκαρφάλωσε σε υψηλό 6,5 ετών τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη P.M.I. να ανέρχεται σε 57,8 μονάδες, από 56,3 ένα μήνα νωρίτερα.
Η αύξηση του Δ.Τ.Κ. υποχώρησε στο 1,4% τον Οκτώβριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός συρρικνώθηκε στο 0,9%, από 1,1% το Σεπτέμβριο.
«Αναμένουμε ότι ο υποτονικός δομικός πληθωρισμός να επιμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα».
H Moody’s σχολιάζει, επίσης, πως η μείωση των πολιτικών κινδύνων θα προσφέρει ανακούφιση για την ευρύτερη οικονομία.
Μετά τις εκλογές «χωρίς συμβάντα» σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, η ευρωπαϊκή ακεραιότητα είναι ανέπαφη και οι πολιτικοί μπορούν να επικεντρωθούν στην οικονομία.
«Αν και οι ιταλικές γενικές εκλογές τον Μάιο του 2018 ενδέχεται να αυξήσουν τη νευρικότητα, δεν αναμένουμε ότι αυτό θα μεταφερθεί στις αγορές.
Παρ 'όλα αυτά, οι τελευταίες προεδρικές και γενικές εκλογές έδειξαν ότι ο λαϊκισμός αυξάνεται και ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει έναν τρόπο να τον νικήσει».
Τα μελλοντικά βήματα των πολιτικών θα πρέπει να αφορούν τη μετανάστευση, την τρομοκρατία, την εισοδηματική ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, «αλλιώς οι λαϊκιστές θα μπορούσαν να κερδίσουν μεγάλες νίκες στις επόμενες εκλογές», προειδοποιεί ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης