Τελευταία Νέα
Επιχειρηματικές ιστορίες

Νέος γύρος συγκέντρωσης στις τηλεπικοινωνίες - Μήλον της έριδος Forthnet και Cyta Hellas

tags :
Νέος γύρος συγκέντρωσης στις τηλεπικοινωνίες - Μήλον της έριδος Forthnet και Cyta Hellas
Έλληνες και ξένοι «παίκτες» ερΈλληνες και ξένοι «παίκτες» ερίζουν για τα δύο dealsίζουν για τα δύο deals
Ο νέος γύρος συγκέντρωσης έχει ξεκινήσει στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.
Το «έπαθλο» είναι διπλό και αφορά τον έλεγχο της Forthnet και της Cyta Hellas.
Δύο deals για τα οποία ερίζουν Έλληνες και ξένοι «παίκτες».
Η κούρσα ξεκίνησε προ ημερών όταν οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν (πρακτικά) τον έλεγχο του ομίλου ζητώντας και από την ιαπωνική τράπεζα Nomura να αναζητήσει επενδυτές.
Στην πράξη όμως το σκηνικό έχει στηθεί από μηνών όταν οι ίδιες τράπεζες είχαν αναλάβει να καλύψουν το ομολογιακό δάνειο που είχε εκδώσει η Forthnet.
Τότε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο όμιλο της συνδρομητικής τηλεόρασης και τηλεφωνίας, η οποία και επισπεύστηκε από την παράλληλη εξέλιξη της πώλησης του ελληνικού τμήματος της Cyta.
Μια κίνηση που θα μπορούσε να «αποσπάσει» επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Forthnet προς την κυπριακή εταιρεία (που διατηρεί σημαντικό πελατολόγιο) και η οποία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των τραπεζών.
Πλέον ο χρόνος «τρέχει» και τον λόγο θα έχουν οι επενδυτές και οι υποψήφιοι μνηστήρες που θα ρίξουν χρήμα για τις δύο εταιρείες.
Για την Forthnet, (με τη Nomura να έχει έτοιμη μια λίστα ενδιαφερομένων) υπάρχει ήδη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον από την πλευρά της Wind και την Vodafone, που σημειωτέον είχαν διεκδικήσει και κατά το παρελθόν τον έλεγχο της εισηγμένης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλο «επενδυτικό σπίτι» του εξωτερικού, καθώς και από την κινεζική ΖΤΕ με την οποία η Forthnet έχει υπογράψει πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Όλα δείχνουν ότι η λίστα της Nomura περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά ονόματα, από τα οποία πάντως πληροφορίες φέρουν να απουσιάζει αυτό του Πάνου Γερμανού και της Olympia Development το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβανόταν στους υποψηφίους.
Ο όμιλος του ιδιαίτερα κινητικού Έλληνα επιχειρηματία φέρεται να παρακολουθεί «στενά» τις εξελίξεις στην τηλεφωνία, την οποία γνωρίζει άριστα, ενώ τα καταστήματα Pubic διατηρούν από ετών εμπορική συνεργασία με την Wind.
Οι εξελίξεις, οδηγούν εκ των πραγμάτων σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις διοικήσεις των Wind και Vodafone (των δύο εταιρειών που είχαν επιχειρήσεων να αναλάβουν μετοχικά τον έλεγχο της Forthnet πριν δυο χρόνια και παραμένουν μέτοχοι) που φέρονται υποψήφιοι και στα δύο «μέτωπα»: στο ένα από κοινού (όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες) και στο άλλο «απέναντι».
Ήδη πάντως στελέχη της Forthnet, δεν κρυβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις εξελίξεις και επιρρίπτουν ευθύνες στις πιστώτριες τράπεζες για την καθυστέρηση στην διαδικασία εύρεσης επενδυτή.
Αν και η κάλυψη του ομολογιακού δανείου της Forthnet από τις τράπεζες (τότε πέρασε στον έλεγχο τους) έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, εντούτοις όπως υποστηρίζουν στελέχη του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου, δεν έγινε κάτι προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό.
Στην αγορά πάντως ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται το πακέτο της Forthnet που προσφέρεται από τους τραπεζίτες, να αγοραστεί από Έλληνα επενδυτή, σε σύμπραξη με fund και όχι από κάποια από τις εταιρείες του κλάδου.
Το επενδυτικό σχήμα μετά την αλλαγή της διοίκησης θα διαπραγματευτεί μια γενναία αναδιάρθρωση.
Η εταιρεία «καθαρή» πλέον από τα υπέρογκα βάρη και με βελτίωση στο πακέτο των υπηρεσιών της θα καταλήξει μερικά χρόνια σε κάποιον (ή κάποιους) από τους ισχυρούς διεκδικητές της

Η προϊστορία 

Οι δύο εταιρείες κινητής είχαν κινηθεί χωριστά το 2013 προκειμένου να εξαγοράσουν τη Forthnet.
Η Wind αγοράζοντας επιθετικά πακέτα της Forthnet έφτασε να ελέγχει το 32,26% της εισηγμένης, ενώ η Vodafone Ελλάδος περίπου το 6,5%.
Στη συνέχεια οι δύο εταιρείες συνασπίστηκαν και υπέβαλαν μη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς, ενώ ταυτόχρονα συμφώνησαν σε συνεργασία για δικαίωμα προαίρεσης.
Εάν αυτό ασκείτο το ποσοστό της Vodafone θα έφτανε το 19,75%, ενώ το ποσοστό της Wind θα περιοριζόταν στο 19,01%.
Η πρόταση των «κόκκινων» και των «γαλάζιων» της τηλεφωνίας αντιμετωπίστηκε μάλλον με …αποστάσεις από την διοίκηση του Πάνου Παπαδόπουλου στη Forthnet που «καλύφθηκε» πίσω από τον μη δεσμευτικό της χαρακτήρα.
Σε αυτό συνέβαλε και η έλλειψη αποφασιστικότητας από την πλευρά των τραπεζών να κουρέψουν «γενναία» τις υποχρεώσεις και τον δανεισμό της Forthnet για να κλείσει το deal.
Με την προσπάθεια ανάληψης του ελέγχου της Forthnet να μένει στον αέρα, οι δυο πάροχοι κινήθηκαν να «καλύψουν» τα των οίκων τους.
Στο κόκκινο στρατόπεδο, δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη της τηλεοπτικής πλατφόρμας του Vodafone TV (που ενισχύθηκε από την βρετανική μητρική) , όσο και η ολοκλήρωση της απορρόφησης της HoL που προσέφερε στον όμιλο περισσότερους από 110.000 πελάτες σταθερής τηλεφωνίας στο ενιαίο σχήμα, του Vodafone@home.
Επίσης η διοίκηση του Χάρη Μπρουμίδη που ανέλαβε στο μεταξύ επικεφαλής, έδωσε ιδιαίτερο βάρος και στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ.
Για το γαλάζιο στρατόπεδο, η κίνηση του Goldentree (σ.σ. από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως), να αυξήσει το ποσοστό που κατέχει στη Wind Ελλάς σε 25%, έδωσε την ευχέρεια στη διοίκηση Ζαρκαλή να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση δρομολογώντας ένα αντίστοιχο επενδυτικό πρόγραμμα μισού δις. ευρώ με έμφαση στο δίκτυο οπτικών ινών (που ήδη «τρέχει» με επιτυχία) αλλά και την ανάπτυξη πλατφόρμας τηλεοπτικού περιεχομένου.
Παράλληλα, η γαλάζια εταιρεία «γύρισε» σε κερδοφόρες χρήσεις διαγράφοντας ισχυρές προοπτικές για το μέλλον.
Παράλληλα, οι δύο διεκδικητές έδειχναν να απομακρύνονται από τον «στόχο».
Λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του ο πρώην CEO της Vodafone Γλαύκος Περσιάνης δήλωνε πως δήλωνε πως η Forthnet «χάνει την αξία της κάθε μέρα που περνά»... ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο CEO της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής, σημείωνε πως η εξαγορά της Forthnet είναι πλέον ένα Plan B.
Το «γαιτανάκι» συνεχίστηκε με τη διοίκηση της Forthnet να καταλογίζει στη Vodafone «παιχνίδι καθυστερήσεων», λόγω της στάσης της να μην καταθέσει δεσμευτική πρόταση εξαγοράς, ενώ την ίδια στιγμή διαπραγματευόταν με τις τράπεζες την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων (τότε στα 325 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο υποχρεώσεων που πλησιάζουν τα 600 εκατ. ευρώ).
Η διαπραγμάτευση αυτή ολοκληρώθηκε με την έκδοση ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 100 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Οκτώβριο.
Σε αντίθεση με τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις oι μέχρι τότε μέτοχοι (Largo -μητρική εταιρεία της Wind, η Tunisie Telecom (22,6%), Vodafone και ο Άραβας επενδυτής Abdulaziz Al Ghurair (20,64%) δεν συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά. Έτσι το ομολογιακό κάλυψαν μέχρι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ, οι τέσσερις βασικές πιστώτριες τράπεζες: οι Πειραιώς, Εθνική, Attica και Alpha Bank με τις πρώτες δύο να κάνουν τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις με 29,3 και 23,4 εκατ. αντίστοιχα.
Έτσι ουσιαστικά, οι τράπεζες απέκτησαν τον έλεγχο της Forthnet, κατέχοντας πλέον 230 εκατ. ομολογίες.
Από αυτές, την περασμένη εβδομάδα άσκησαν το δικαίωμα για περίπου 53 εκατ. ώστε να μην ξεπεράσουν την καταστατική μειοψηφία (33%).
Αυτό συνέβη προκειμένου να αποφύγουν την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της Forthnet, όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις.
Παρ΄ όλα αυτά, με την κίνηση (και ως τωρα) περιορίζονται τα μερίδια των παλαιότερων μετόχων: της Wind στο 21,7% και της Vodafone στο 4,2%.
Επίσης κάτω από το 15% πέφτουν και τα μερίδια των Αράβων επενδυτών.
Οι δύο «κινητοί» μπορεί πέρυσι να «σνόμπαραν» το ομολογιακό που σήμερα περιορίζει τα ποσοστά τους, έριξαν όμως τα χρήματά τους στο πολυπόθητο τηλεοπτικό περιεχόμενο.
Και τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέγραψαν με τη Forthnet μια mega συμφωνία για τη διάθεση των αθλητικών καναλιών της Novasports μέσω της IPTV πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης.
Μια συμφωνία που ήδη αποδίδει πρόγραμμα στο Vodafone TV, ενώ για την Wind οι μεταδόσεις μεσω της IPTV πλατφόρμας που ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο θα ξεκινήσουν με το νέο έτος.

Οι απώλειες και τα σχέδια των τραπεζών 

Το πώς θα κινηθούν οι δύο εταιρείες τηλεφωνίας τώρα που έχουν αποσπάσει ένα τμήμα του περιεχομένου της NOVA είναι άγνωστο. Σίγουρα όμως η Forthnet έχει ακόμη πολύ υλικό, και πολλά ζητήματα.
Κάτι που αφήνει ανοικτά τα ενδεχόμενα για όλους τους υποψηφίους επενδυτές.
Με βάση τα στοιχεία α’ εξαμήνου του 2017, η Fοrthnet είχε στο τέλος Ιουνίου 995.585 συνολικές συνδρομές (699.425 μοναδικά νοικοκυριά), μεταξύ των οποίων 296.150 συνδυαστικές υπηρεσίες/3play και 423.279 συνδρομητές της δορυφορικής πλατφόρμας Nova.
Όμως το πελατολόγιό της έχει υποστεί μείωση της τάξης του 13,5% την τελευταία διετία συγκρινόμενο με τους 505.000 συνδρομητές του καλοκαιριού του 2015.
Η εικόνα αυτή οφείλεται τόσο στην ιδιαίτερα επιθετική τιμολογιακή πολιτική του OTE TV (και τα πολύ ανταγωνιστικά του πακέτα) όσο και στην αδυναμία της Forthnet να βελτιώσει το δικό της προϊόν λόγω της οικονομικής δυσχέρειας.
Η εταιρεία που επεδίωκε μέσω του ομολογιακού (αν είχε καλυφθεί πλήρως) να αποκτήσει επαρκή κεφάλαια κίνησης, φέρεται να έχει μπροστά της (12μηνο) ένα ταμειακό άνοιγμα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Και αυτό, τη στιγμή κατά την οποία θα χρειαστεί μέσα στο επόμενο έτος να μπει με αξιώσεις στη μάχη των μεγάλων ξένων αθλητικών συμβολαίων (Champion League κλπ) για την επόμενη τριετία.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι πιστώτριες τράπεζες προτίθενται να λειτουργήσουν πλέον ως μέτοχοι στις εξελίξεις, ενώ κατά τις σχετικές πληροφορίες θα διεκδικήσουν άμεσα και τη σχετική εκπροσώπηση στο ΔΣ της Forthnet με ότι αυτό μπορεί να φέρει στον τρόπο λειτουργίας αλλά και τους διοικητικούς μηχανισμούς.
Στο… δια ταυτα, για τις τράπεζες, παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό να μην χαθεί περισσότερο το «κεφάλαιο» της εταιρείας και αυτός είναι και ο λόγος που «σπεύδουν» για να βρουν επενδυτή.
Επίσημα, προς παραχώρηση είναι το 32,7% της εταιρείας που απέκτησαν μέσω της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής ομολογιών.
Κομβικό σημείο, ωστόσο, για την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας, θα είναι το κατά πόσον οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε περαιτέρω ρύθμιση των δανείων της Forthnet, κάτι που θα θέσουν πιθανότατα όλοι οι υποψήφιοι μνηστήρες.
Πρόκειται για το «καυτό ζήτημα» τη επόμενη ημέρα των επικείμενων ανακοινώσεων της Nomura, ιδιαίτερα για όσους γνωρίζουν ότι η παλαιότερη των Wind και Vodafone δεν προχώρησε καθώς οι εταιρείες είχαν ζητήσει «κούρεμα» άνω του 50%...

Το μέτωπο της Cyta 

Αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της Forthnet, οι τρεις μεγάλοι (ΟΤΕ, Vodafone και Wind) στρέφουν προσωρινά την προσοχή τους στην πώληση των ελληνικών δραστηριοτήτων της Cyta, που αποτελεί μια περίπτωση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς θα ενισχύσει σημαντικά τον όμιλο που θα την αποκτήσει.
Η εταιρεία διατηρεί σημαντικό μερίδιο αγοράς σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα, ενώ κατέχει πλούσιο δίκτυο οπτικών ινών που διασυνδέει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια.
Κυρίως όμως διαθέτει ένα πελατολόγιο 300.000 συνδρομών.
Αν και ο ΟΤΕ δεν απέκρυψε το ενδιαφέρον του, οι πληροφορίες θέλουν ακόμη πιο «ζωηρή» την επιθυμία της Wind να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή.
Άλλωστε, ο σχεδιασμός της «γαλάζιας» εταιρείας να διευρύνει το μερίδιό της στον ευρύτερο χώρο των telecoms από 12 σε 20% την επόμενη πενταετία, «δείχνει» να περνά μεσα από την Cyta.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης