Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δούρου: Αν αποδειχτεί ότι υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη

Δούρου: Αν αποδειχτεί ότι υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη
Eπιβάλλεται «μηδενική ανοχή σε παραβάσεις και αυθαιρεσίες που μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές», τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου
«Αν αποδειχτεί ότι υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη» δηλώνει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, σε συνέντευξη της στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αναλάβει «την ευθύνη άλλων, αυτοδιοικητικών και άλλων παραγόντων, που επί χρόνια έχουν οικοδομήσει ένα σύστημα ατιμωρησίας».
Η κ. Δούρου σημειώνει ότι η εθνική τραγωδία στη Δυτική Αττική «ήταν μια προδιαγεγραμμένη τραγωδία, καθώς συνέβη σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, που σωρεύει δομικά προβλήματα εδώ και δεκαετίες» και συμπλήρωσε πως «γι’ αυτό τον λόγο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα προβλήματα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας, πριν από τρία χρόνια.
Γι’ αυτό τον λόγο διαθέτουμε τους ανάλογους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς, πόρους και πήραμε τις απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις».
Σήμερα, όπως ανέφερε,  «ωριμάζουν και προχωρούν 163 αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 508 εκατομμυρίων ευρώ.
Για τη συγκεκριμένη περιοχή εκτελούνται και είναι υπό δημοπράτηση έργα ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για στοχευμένα έργα όπως η διευθέτηση χειμάρρου Αγίου Ιωάννη Θριασίου πεδίου Δυτικής Αττικής και τμήματος του παραποτάμου Σαρανταποτάμου, η εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου πεδίου».
Κατά την ίδια, το θέμα δεν είναι ούτε η πολιτική βούληση, που είναι δεδομένη, ούτε οι πόροι, που υπάρχουν, αλλά «το «τρικέφαλο τέρας» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, δηλαδή «η ευθυνοφοβία, η γραφειοκρατία και η αδράνεια», όπως παρατηρούσε πριν από αρκετές δεκαετίες ένας έμπειρος διπλωμάτης.
Και το γεγονός ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει έκτοτε, εξαιτίας της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ δασαρχείων, υπουργείων, αποκεντρωμένης διοίκησης, εξαιτίας αργόσυρτων δικαστικών αποφάσεων, περίπλοκων διαδικασιών απαλλοτριώσεων, είναι σημαδιακό.
Ομως η αντιμετώπιση όλων αυτών απαιτεί γνώση και συντονισμένες προσπάθειες, όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά όλων των εμπλεκόμενων θεσμών, της κυβέρνησης, του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
Η Περιφέρεια Αττικής, όπως τονίζει, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».
Περαιτέρω, η ίδια διαψεύδει κατηγορηματικά την φημολογία ότι η μελέτη για το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας.
Όπως αναφέρει η κ. Δούρου, «η υπόθεση της μελέτης για το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης συμπυκνώνει όλες τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν, όταν δεν ακυρώνουν πλήρως, κρίσιμα έργα.
Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας, όπως παραπληροφορούν ορισμένοι.
Την ολοκληρώσαμε και ξεκινήσαμε από το 2014 την αλληλογραφία με το Δασαρχείο για να πάρουμε φέτος, 2017(!), την απάντηση του τελευταίου, ότι τη βάζει στο αρχείο λόγω... δασικών χαρτών και ζητά νέα στοιχεία!
Πρόκειται για την επιτομή της γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και εντέλει της αναποτελεσματικότητας!
Αν αυτό δεν αλλάξει... χθες, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα και να καταμετράμε ζημιές».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται «μηδενική ανοχή σε παραβάσεις και αυθαιρεσίες που μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές».
Σε ερώτηση για το ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις της Περιφέρειας ώστε να προφυλαχθούν από τυχόν νέες καταστροφές οι πληγείσες περιοχές και αν υπάρχει η δυνατότητα για άμεσα έργα εκτροπής των υδάτων, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο οικιστικός ιστός της Μάνδρας έχει καλύψει ρέματα και χειμάρρους, η κ.Δούρου απαντά πως  «κάναμε και κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος, π.χ. για τις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, τους καθαρισμούς φρεατίων αρμοδιότητας της Περιφέρειας, κ.ά.
Από την άλλη, υπάρχουν σωρευμένα δομικά προβλήματα, λάθος επιλογές, παραβιάσεις νόμων, αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο μιας στρεβλής προσέγγισης που θεωρούσε το περιβάλλον εμπόδιο και όχι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ιστορία και μόνο των ρεμάτων είναι αποκαλυπτική των παθογενειών αυτών.
Πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε ανάγκες για τομές που με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο χρειάζονται δεκαετίες για την υλοποίησή τους.
Εχουμε λοιπόν μπροστά μας αγώνα δρόμου διαρκείας Μαραθωνίου».
Υπογραμμίζει δε, πως «ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις και κατεδαφίσεις, για απονομή ευθυνών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης