Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Γιατί η ΕΚΤ αρνείται να δώσει πληροφορίες για τον ρόλο της στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης

Euractiv: Γιατί η ΕΚΤ αρνείται να δώσει πληροφορίες για τον ρόλο της στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο παρουσίασε  έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις εξελίξεις του ελληνικού προγράμματος διάσωσης
Σθεναρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου να εξετάσει το ρόλο της στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης και μεταρρυθμίσεων, διαπιστώνει σε δημοσίευμά του το Euracitv.
Όπως αναφέρει, η ΕΚΤ αρνήθηκε, επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο, να διαβιβάσει κάποιες ζητούμενες πληροφορίες.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο παρουσίασε  έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις εξελίξεις του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με την εντολή της να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης της ΕΚΤ, το Συνέδριο επεδίωξε να συμπεριλάβει τη συμμετοχή της Τράπεζας στα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα κατά την έρευνά της. Ωστόσο, η ΕΚΤ «αμφισβήτησε την εντολή του Συνεδρίου στο πλαίσιο αυτό».
Οι ελεγκτές της ΕΕ εξέτασαν επίσης τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρατηρήθηκαν ορισμένες αδυναμίες στη διαφάνεια της προσέγγισης της Κομισιόν.
Κατά συνέπεια, το Ελεγκτικό Συνέδριο διατύπωσε διάφορες συστάσεις για τη βελτίωση της διάρθρωσης και της εφαρμογής προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής.
Οι συστάσεις αυτές έγιναν απολύτως αποδεκτές, αναφέρει η σχετική έκθεση.
Στον αντίποδα της Κομισιόν, η ΕΚΤ επικαλέστηκε το τραπεζικό απόρρητο και αρνήθηκε την πρόσβαση σε ορισμένες πληροφορίες.
Ως αποτέλεσμα αυτής της άρνησης της κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπόρεσε «να κρίνει τη συμμετοχή της  στα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας», σημειώνει το Euractiv.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεγκτές αναφέρουν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «ζήτησε ρητώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο να αναλύσει το ρόλο της ΕΚΤ στα προγράμματα διάσωσης».
Σε προηγούμενο έλεγχο της τραπεζικής εποπτείας, το Συνέδριο «αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων στην ΕΚΤ».
Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογραμμίζει ειδικότερα την απόφαση της ΕΚΤ της 4ης Φεβρουαρίου 2015 να σταματήσει να δέχεται ως ενέχυρα (collateral) τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Ως αποτέλεσμα, το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού αυξήθηκε για τις τράπεζες, επισημαίνει το Euracitv.
Εκείνη την εποχή, η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και οι διεθνείς πιστωτές βρισκόταν εν μέσω δύσκολων διαπραγματεύσεων για το τρίτο σχέδιο διάσωσης.
Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η απόφαση της ΕΚΤ  είχε στόχο να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και να διασφαλίσει πως θα σέβεται τις δεσμεύσεις των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.
Το Συνέδριο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων της ΕΚΤ.
Η έκθεση αναφέρει:«Δεν ήταν σαφές εάν αυτή η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους εταίρους που συμμετείχαν στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.
Αργότερα τον Φεβρουάριο του 2015, η Ευρωζώνη αποφάσισε να παρατείνει το δεύτερο πρόγραμμα κατά τέσσερις μήνες (έως το τέλος Ιουνίου 2015)».
Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξετάζει και τα τρία προγράμματα διάσωσης (2010, 2012 και 2015) για την Ελλάδα.
«Τα προγράμματα αυτά ενίσχυσαν τις μεταρρυθμίσεις και εμπόδισαν τις καθυστερήσεις πληρωμών από την ελληνική πλευρά.
Η ικανότητα της χώρας να αυτοχρηματοδοτείται πλήρως στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένει μια πρόκληση», δήλωσε ο Baudilio Tomé Muguruza, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο «οι μακροοικονομικές υποθέσεις των προγραμμάτων ήταν ανεπαρκώς αιτιολογημένες.
Η συνεργασία με άλλα θεσμικά όργανα όπως το ΔΝΤ ήταν αποτελεσματική αλλά έλαβε χώρα σε ανεπίσημο επίπεδο.
Η έκθεση επικρίνει επίσης την έλλειψη κατευθυντήριων γραμμών ή συγκεκριμένων οδηγιών για τη συνεργασία της Κομισιόν με τους εταίρους του προγράμματος.
Επιπλέον, οι διαδικασίες δεν έχουν ποτέ επισημοποιηθεί.
Σε γενικές γραμμές οι στόχοι των προγραμμάτων επιτεύχθηκαν μόνο εν μέρει επειδή «δεν ήταν σε θέση να αποκατασταθεί η ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρεται στο δημοσίευμα.




 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης